x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pedepse mici, poluari aspre

Pedepse mici, poluari aspre

de Loreta Popa    |    20 Noi 2006   •   00:00
Pedepse mici, poluari aspre

Cat de mult s-ar implica romanii in proiecte si organizatii care vizeaza protectia mediului? Interesul pentru protectia mediului s-a resimtit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand de la admirarea pasiva a naturii omenirea a trecut la actionarea pentru protectia ei si la prevenirea exploatarii abuzive a bogatiilor naturale.

LEGISLATIE

Cat de mult s-ar implica romanii in proiecte si organizatii care vizeaza protectia mediului? Interesul pentru protectia mediului s-a resimtit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand de la admirarea pasiva a naturii omenirea a trecut la actionarea pentru protectia ei si la prevenirea exploatarii abuzive a bogatiilor naturale.
La intrebarea "In ce masura ati fi dispus sa va inscrieti intr-o organizatie care isi propune sa actioneze pentru protejarea mediului inconjurator?" 34% din romani nu sunt deloc dispusi sa faca acest lucru, 27% sunt dispusi in mica masura, doar 22% sunt dispusi sa faca parte dintr-o astfel de organizatie in mare masura. 11% nu au dat nici un raspuns. La intrebarea "In ce masura ati fi dispus sa votati pentru un partid ecologist in Romania"... 31% din intervievati sunt dispusi in foarte mica masura, 23% — in mica masura, 24% — in mare masura, 5% afirma ca vor sa voteze in foarte mare masura un partid ecologist, iar 17% nu au raspuns.

Proteste, mai rar. "In ce masura ati fi dispus sa participati la manifestatii de protest fata de poluarea mediului?" La aceasta intrebare, 36% din respondenti spun ca in foarte mica masura, chiar deloc, nu ar participa la vreo manifestatie de acest gen, 26% — in mica masura, 21% — in mare masura, 6% — in foarte mare masura, 11% nu au raspuns.
"Ce masura credeti ca ar fi potrivita pentru ca oamenii sa devina mai atenti cu protejarea mediului inconjurator?". Ei bine, 29% din respondenti cred ca ar trebui aplicate amenzi foarte mari pentru cei care distrug mediul, 8% cred ca pedeapsa cu inchisoarea ar fi potrivita pentru cei care distrug mediul, 29% considera ca ar fi buna mai multa educatie in scoala, 18% cred ca ar trebui mai multe campanii de promovare a calitatilor mediului in mass-media. 13% considera ca ar fi binevenite mai multe organizatii care sa vegheze la protejarea mediului inconjurator, 1% — alta masura, iar 2% nu au raspuns.

Dezechilibru. Ploile acide sunt din ce in ce mai dese, din cauza prezentei dioxidului de sulf din aer, a dezvoltarii proceselor termice si a utilizarii unor combustibili inferiori.
In atmosfera sunt evacuate imense cantitati de oxizi de azot, de carbon, negru de fum, saruri si oxizi ai metalelor, antrenate de gazele de ardere, produse cu efecte daunatoare asupra vegetatiei si asupra omului. 2% din romani cred ca in acest moment, pedepsele pentru cei care polueaza mediul inconjurator din Romania sunt prea aspre, 54% - prea blande, 26% - nu prea aspre, nici prea blande, 18% nu au raspuns. 36% din barbati si 37% din femei nu sunt deloc dispusi sa participe la manifestatii de protest fata de poluarea mediului inconjurator, spre deosebire de 4% din barbati si 7% din femei care ar fi dispusi in foarte mare masura. 49% din cei peste 56 de ani nici nu se gandesc sa participe la o manifestatie in care sa protesteze, 31% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani si 27% din cei cu varste intre 18 si 30 de ani.

Nu manifestatiilor! Doar 8% din cei intre 18 si 30 de ani, 5% din cei intre 31 si 55 de ani sunt dispusi in foarte mare masura sa manifesteze fata de poluarea mediului. 28% din cei cu studii peste liceu nu sunt interesati de acest tip de manifestatie, 45% din cei cu studii sub liceu nu ar participa la vreo manifestatie, la fel si 30% din cei cu liceul. Cei cu venituri sub medie sunt dispusi sa mearga la manifestatie in foarte mare masura in procent de 4%, la fel 7% din cei cu venituri peste medie. Dar 42% din cei saraci si 28% din cei bogati nu se gandesc deloc la asa ceva. 22% din cei din mediul urban sunt dispusi in mare masura sa mearga la o manifestatie de protest fata de poluarea mediului, la fel si 19% din cei de la sate.
Dar 33% din cei de la orase si 40% din cei de la sate nu se gandesc deloc la acest lucru. In zilele noastre, din cauza cresterii excesive a populatiei planetei, necesarul de materii prime si energie pentru productia de bunuri a crescut mult, iar exploatarea resurselor Terrei releva un dezechilibru ecologic. Noi, oamenii, trebuie sa tragem un semnal de alarma, pentru ca de noi depinde ca viata asa cum o stim sa continue si mediul inconjurator sa se regenereze.
Parcul National Retezat a luat fiinta in 1935, Parcul National Rodna a fost infiintat in anul 1990, iar Delta Dunarii a fost numita rezervatie in 1938. Cele trei rezervatii au fost incluse de UNESCO in cadrul rezervatiilor biosferei, pe lista proprie de monumente ale naturii protejate
Amenzi mult mai mari pentru persoanele care polueaza
Ce masuri ar trebui luate pentru ca oamenii sa fie mai atenti cu mediul, 69% din barbati si 69% din femei considera ca ar fi binevenita mai multa educatie in scoala, la fel 71% din cei cu varste intre 18 si 30 de ani, 69% din cei cu varste intre 31 si 55 de ani, 64% dint cei cu studii sub liceu, 72% din cei cu liceu, 74% din cei cu studii peste liceu, 66% din cei cu venituri sub medie, 73% din cei cu venituri peste medie, 71% din cei din mediul urban si 66% din cei din mediul rural.
Dar 67% din barbati, 69% din femei, 71% din cei intre 18 si 30 de ani, 68% din cei intre 31 si 55 de ani, 66% din cei peste 56 de ani, 64% din cei cu studii sub liceu, 70% din cei cu liceu si 74% din cei cu studii peste liceu considera ca ar trebui aplicate amenzi foarte mari celor care polueaza mediul inconjurator.
Tot la amenzi mari s-au gandit 64% din cei cu venituri sub medie, 73% din cei cu venituri peste medie, 69% din cei de la oras si 67% din cei de la sate.

Organizatii? Mai bine fara...
In ce masura ati fi dispus sa va inscrieti intr-o organizatie care isi propune sa actioneze pentru protejarea mediului inconjurator? 33% din barbati si 36% din femei sunt dispusi in foarte mica masura, chiar deloc, sa faca acest lucru. Nici 24% din cei intre 18 si 30 de ani nu sunt dispusi sa se inscrie in vreo organizatie, la fel si 32% din cei intre 31 si 55 de ani, 43% din cei peste 56 de ani, 44% din cei cu studii sub liceu, 28% din cei cu liceu si 23% din cei cu studii peste liceu, 40% din cei saraci si 27% din cei cu venituri peste medie si 30% din cei din mediul urban si 40% din cei de la sate.
Prea putini voteaza un partid ecologist
In foarte mare masura, doar 4% din barbati si 6% din femei ar vota pentru un partid ecologist in Romania. La fel 7% din cei cu varste intre 18 si 30 de ani, 5% din cei intre 31 si 55 de ani, 4% din cei cu studii sub liceu, 6% din cei cu liceul, 8% din cei cu studii peste liceu, 4% din cei cu venituri peste medie, 6% din cei de la oras si 5% din cei din mediul rural. 31% dintre barbati, 37% din cei peste 56 de ani, 38% din cei cu studii sub liceu, 24% din cei cu studii peste liceu, 37% din cei saraci, 26% dintre cei de la oras si 37% din cei de la sate ar vota in foarte mica masura sau deloc un partid ecologist in Romania.
Legile romanesti, inca la inceput de drum in ecologie...
Prima lege pentru protectia mediului, Legea pentru Protectia Monumentelor Naturii, a fost adoptata in 1930 si, un an mai tarziu, a luat fiinta Comisia penru Protectia Monumentelor Naturii care functioneaza sub patronajul Academiei Romaniei.
Aceasta lege a fost urmata de multe alte reglementari, dar Legea de Protectie a Mediului a fost adoptata realmente abia in 1973. In prezent exista in jur de 630 de zone protejate in Romania, acoperind o suprafata totala de 1.200.000 ha. In afara de acestea exista trei rezervatii ale biosferei, 14 parcuri nationale si 362 rezervatii naturale. Parcul National Retezat, ce a luat fiinta in 1935, Parcul National Rodna a fost infiintat in anul 1990, iar Delta Dunarii (rezervatie care a fost creata in 1938) au fost incluse de UNESCO in cadrul rezervatiilor biosferei, pe lista proprie de monumente ale naturii protejate. Secolul al XX-lea s-a dovedit, din pacate, a fi fost perioada celor mai mari descoperiri si transformari ale omenirii, dar si a celor mai complexe si nebanuite efecte asupra vietii pe Pamant, asa cum o stim.

×