x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Poezie pentru Isus

Poezie pentru Isus

de Anca Scarlat    |    13 Noi 2006   •   00:00
Poezie pentru Isus

Dincolo de creatiile folclorice, multi artisti romani au fost inspirati de divinitate. Forta creatoare a unora a venit chiar din puternica legatura cu Dumnezeu. Vitregia unui destin crud, exilul sau inchisoarea au nascut creatii artistice de mare sensibilitate.

CREATIE

Dincolo de creatiile folclorice, multi artisti romani au fost inspirati de divinitate. Forta creatoare a unora a venit chiar din puternica legatura cu Dumnezeu. Vitregia unui destin crud, exilul sau inchisoarea au nascut creatii artistice de mare sensibilitate. Artistii plastici s-au exprimat in special pictand biserici. S-au nascut astfel opere de arta care fac parte din patrimoniul nostru national. Dar daca pentru ei au existat oarece restrictii impuse de specificul icoanelor, in schimb, poetii au avut libertatea deplina de a sparge canoanele. Asa s-au nascut opere care duc creatia religioasa pe culmile artei.

MARI CREATORI. Au existat mai multe generatii de creatori. "Elemente religioase gasim la cativa poeti romantici: Heliade, cu «Santa Cetate», Eminescu, «Rugaciune». Dar primul nostru poet religios efectiv este Cosbuc", spune Razvan Codrescu, om de litere, redactor sef al publicatiei religioase Lumea Credintei si director al Editurii Christiana. "Din pacate cenzurat decenii de-a randul in timpul comunismului. El a si tradus integral, pentru prima oara, «Divina Comedie» a lui Dante, capodopera absoluta a poeziei crestine", adauga maestrul.

DURERE INTERBELICA. Pentru scriitorii secolului al XX-lea, poezia religioasa a fost un refugiu. Multe destine au fost distruse de "seismele" lumii contemporane. Razboaie, conflicte ideologice, razbunari. Toate venite impotriva spiritului si a individului, in general. Creatia poetica interbelica s-a constituit pentru unii intr-un post fara sfarsit. Care a continuat in regimul comunist. Citind aceste poeme ale durerii, iti dai seama ca facerea lor a fost ca si cum Domnul s-ar mai fi nascut o data. Din postul poetilor! Revelator este "Cantecul foamei", scris de Nichifor Crainic in inchisoare: "In tara turmelor si-a painii/ Visez o mana de ciuperci.../ Lasati-ma in rand cu cainii/ La raiul unui blid de terci.// O, Milostivule, Tu Care/ Cu doi ciortani si cinci colaci/ Facusi un munte de mancare/ Si saturasi pe cei saraci,/ Repeta, Bunule, minunea/ Si-ndestuleaza mii de guri,/ Iar mie-asculta-mi rugaciunea:/ Da-mi cosul cu firimituri". Referitor la asta, tot Razvan Codrescu mai spune: "In perioada interbelica, poezia religioasa este bine reprezentata prin poetii din jurul revistei Gandirea: Nichifor Crainic (Tara de peste veac), Vasile Voiculescu (Poeme cu ingeri), Sandu Tudor, autor al mai multor «Acatiste», printre care faimos este cel "La Rugul Aprins al Nascatoarei de Dumnezeu. Ulterior, acesta a devenit ieroschimonahul Daniil de la Rarau. A murit in temnita comunista de la Aiud. Au mai fost Vasile Militaru si altii."

POST SI CREATIE. Si poezia lui Tudor Arghezi are accente religioase, el fiind calugar o perioada. Psalmii lui sunt revelatori pentru aceasta tema. Dupa cel de-al doilea razboi mondial au mai scris intru Domnul Valeriu Anania, actualul mitropolit Bartolomeu de la Cluj. El este autor al unor poeme dramatice crestine, dar si al unora lirice, ca "File de acatist". Alexandru Mironescu (Poeme filocalice), Ioan Alexandru cu faimoasele sale "Imne" scrise in traditia imnografiei bizantine. Zorica Latcu (Maica Teodosia), Daniel Turcea, Adrian Popescu si multi altii. "Alti cativa poeti religiosi au scris in exil. Horia Stamatu, Al. Busuioceanu, Stefan Baciu si altii", spune Razvan Codrescu, cel care le-a fost aproape unora dintre acestia. Tot el explica: "O experienta sui generis a poeziei crestine a fost facuta in inchisorile comuniste, de la mai varstnicii Nichifor Crainic, mai ales «Unde sunt cei care nu mai sunt» si Radu Gyr, mai ales «Azi-noapte mi-a intrat Iisus in celula». Mai tinerii Valeriu Gafencu, supranumit «Sfantul inchisorilor», Virgil Maxim, Constantin Oprisan, Stefan Vladoianu, Sergiu Mandinescu, Demostene Andronescu s. a." Acesti creatori reprezinta sacrificiul romanilor dedicat nasterii Domnului.

"In tara turmelor si-a painii/ Visez o mana de ciuperci.../ Lasati-ma in rand cu cainii/ La raiul unui blid de terci.// O, Milostivule, Tu Care/ Cu doi ciortani si cinci colaci/ Facusi un munte de mancare/ Si saturasi pe cei saraci,/ Repeta, Bunule, minunea/ Si-ndestuleaza mii de guri,/ Iar mie-asculta-mi rugaciunea:/Da-mi cosul cu firimituri"
Nichifor Crainic, "Cantecul foamei"

×
Subiecte în articol: editie de colectie