x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Poezie si muzica

Poezie si muzica

03 Apr 2005   •   00:00

NICU ALIFANTIS
Doar ce rostesti numele Nicu Alifantis, ca iti si vin in minte cantece precum "Decembre" sau "Emotie de toamna". Insa el nu doar canta, ci a scris versuri si a compus muzica de teatru si de film.

  • de CRISTINA OLOGEANU

  • Alifantis spune ca "stramosii" folkistilor au fost cantaretii de strand
    Numele lui Nicu Alifantis nu este legat numai de muzica folk. Cantautorul compune muzica de teatru, de film, are la activ o carte de versuri, "Scrisori nedesfacute", 17 albume, premii atat pentru albumele sale, cat si pentru coloanele sonore realizate, aparitii pe compilatii (de folk) si peste 4.000 de concerte. Gratie concertelor sustinute, devine cunoscut si iubit de public pentru ca, in 1976, Electrecordul sa-i editeze primul single, "Cantec de noapte". Dupa armata devine membru al Cenaclului Flacara, condus de poetul Adrian Paunescu si participa la majoritatea "intamplarilor artistice", melodii ale sale figurand pe compilatiile Folk 1 si 2 aparute la Electrecord in 1977 si, respectiv, 1978.

    TEORIE. Despre folkisti, Nicu Alifantis are o teorie extrem de interesanta. "Stramosii folkistilor au fost cantaretii de strand, cei pe care ii puteati intalni la iarba verde, facand mici serenade fetelor, pe muzici proprii sau cantand hiturile vremii. Anii ’70 au adus moda chitarelor, a baladistilor, a celor care preferau o astfel de modalitate de exprimare, reverberand cu o oarecare intarziere moda hippie. Astfel au aparut folkistii."

    MODA. Printre pionierii folkului autohton, cantautorul sustine ca se numara Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Traian Cosma, Doru Stanculescu. Cum este si normal, un curent muzical a creat o moda si "artisti la moda". Alaturi de pionierii genului, Alifantis ii include si pe: Valeriu Sterian, Mircea Vintila, Dan Chebac, Evandro Rossetti, Alexandru Andries, Stefan Hrusca, Ducu Bertzi "si, poate, Nicu Alifantis". In ceea ce priveste "costumul de folkist", acesta era (si este) unul simplu: nonconformist, rebel, simplu, tocmai pentru a neutraliza imaginea artistului si a concentra atentia spectatorului asupra mesajului. "Uniforma" era jeans cu tricou sau camasa inflorata sau populara, acea ie stilizata, tenisii albi sau baschetii. "Din acest punct de vedere, cel mai bun exemplu a fost si este Motu Pittis, etalonul imaginii folkului, a perioadei rebele a muzicii si a poeziei acelor ani".

    EMOTIE DE TOAMNA
    A venit, a venit toamna, acopera-mi inima / cu ceva / Cu umbra unui copac sau mai bine, / sau mai bine cu umbra ta. / A venit, a venit toamna, acopera-mi inima / cu ceva / Cu umbra unui copac sau mai bine, / sau mai bine cu umbra ta.

    Ma tem ca n-am sa te mai vad uneori / Ca au sa-mi creasca aripi ascutite / pana la nori / C-ai sa te-ascunzi intr-un ochi strain / Si el o sa se-nchida c-o frunza de pelin.

    Si-atunci m-apropii de pietre si tac / Iau cuvintele si le-nec in mare / Suiera luna si-o rasar si-o prefac / Intr-o dragoste mare.

    Muzica/interpret - Nicu Alifantis
    Versuri - Nichita Stanescu

    ALBUME INDIVIDUALE

    "Cantec de noapte" (1976), "Dupa melci" (1979), "Nicu Alifantis" (1984), "Mitica Popescu" (1984), "Piata Romana nr. 9" (1988), "Risipitorul de iubire" (1990), "Decembre" (1992), "Ia Toji baladist" (1992, reeditat in 1998), "Voiaj" (1995), "Nichita" (1996, reeditat in 2000), "Nicu Alifantis 25" (1999), "Cadavrul viu" ((2001), "Neuitatele femei" (2002), "Sah-Mat" (2004). In 2004, pe piata a fost lansat, in editie limitata, primul DVD al folkistului: "NICU ALIFANTIS & ZAN".

    CANTECE SI FOLKISTI PREFERATI

    Cand vine vorba de piesele la moda, Alifantis recunoaste ca nu intotdeauna aceastea au fost si preferatele sale. Tocmai de aceea lista sa arata astfel: Veverita subacvatiaca - Mircea Florian, Fiii lacrimilor tale - Marcela Saftiuc, Nopti - Valeriu Sterian, Fara petale - Doru Stanculescu, Pamantul deocamdata - Mircea Vintila, Caii - Dan Chebac, Va vorbeste - Evandro Rossetti, Ce oras frumos - Alexandru Andries, Ruga pentru parinti - Stefan Hrusca.

    "PIONIERII LUI BODOLAN"

    Mircea Bodolan, un nume de rezonanta in folkul autohton, ii imparte in doua categorii pe pioneirii folkului. "Daca este vorba sa recunoastem niste merite de pus umarul, trebui sa il mentionez mai intai pe Doru Stanculescu. Dupa care urmeaza: Mircea Florian, Vali Sterian, Mircea Vintila, Dan Chebac, Evandro Rossetti, Marcela Saftiuc, Adriana Aus, Mircea Bodolan, Nicu Alifantis, Gheorghe Gheorghiu, Victor Socaciu, Ducu Bertzi, Poesis, Stefan Hrusc." In cea de-a doua categorie, Bodoloan ii mentioneaza pe: Anda Calugareanu, Dan Tufaru, Tudor Gheorghe, formatia Phoenix. (C.O.)
    ×
    Subiecte în articol: mircea nicu alifantis editie de colectie