x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pofta vine butonand

Pofta vine butonand

de Lucian Mandruta    |    06 Feb 2006   •   00:00
Pofta vine butonand
SACOSA CU CUMPARATURI
Anul acesta se poarta ecranele. Mici, mari, in general plate si in mod necesar late . Numai ca, la fel ca in moda, trebuie sa fiti atenti sa nu cumva sa va alegeti cu butoanele si cutiile de anul trecut.

Nu ca-s prafuite - de fapt, nu e nimic sa le deosebeasca de cele de anul acesta, cu exceptia tehnologiilor. Puneti-le in priza insa si veti vedea pentru prima oara de la trecerea la televiziunea color, un mare salt inainte, in special pe partea video. Cum sa punem mana pe ele? Ce e de luat acum? Si unde mai trebuie putintica rabdare? Va spun imediat.

PLASMA. Pe locul intai, tentatia tentatiilor, regina sufrageriei si prima cauza de atac cerebral la prietenii aflati in vizita e plasma. Acum depinde la ce va trebuie: daca e doar ca sa se stie ca aveti, una de 42 de inch e suficienta si-ar trebui sa ajunga undeva pe la 50 de milioane pana la sfarsitul anului. Dar e doar de mobila, pentru ca rezolutia e mai slaba decat la un bun televizor cu ecran catodic. Pentru Inalta Definitie (de-i mai spune si HD), trebuie sa scoateti macar dublu. Atentie insa, si-aici e o smecherie: intrebati de intrari HDMI. Daca are, veti putea avea parte de viitoarele DVD-uri de inalta definitie, care ies anul acesta, probabil in toamna. Un sfat: nu va aruncati peste 100 de milioane de lei vechi daca plasma nu are aceasta functie. E pacat de investitie.

JOCURI. Pe locul doi pe lista mea de cumparaturi: consola de jocuri. Asteptati pana in septembrie sa vedeti cele doua vedete din noua generatie fata in fata: Microsoft XBOX 360 si Sony PlayStation3. Ambele au suport pentru definitii inalte si sunt construite tocmai pentru sufrageria dotata cu plasma. Am vazut un XBOX demo intr-o asemenea combinatie si pot spune ca o cursa de masini arata exact ca un film - e o experienta in care intri seara si te scoate desteptatorul dimineata, cand trebuie sa pleci la serviciu. Daca nu aveti rabdare, actualele PS2 sau portabilul PSP de la Sony ar trebui sa fie oferte cu un buget tentant si cu o multime de jocuri disponibile in toate magazinele (sper ca si pentru PSP, unde Sony are dificultati cu succesul neasteptat al consolei, inclusiv in Romania).

COMUNICARE. Telefonul mobil, primul aparat pe care il schimbi desi merge perfect, promite un an cu modele de senzatie. Pentru business incercati Treo 650 sau asteptati modelul 700 cu Windows Mobile, ca sa vedeti ce le place americanilor. Evident, marea senzatie europeana va fi SonyEricsson P990i, un mobil de afaceri 3G care nu prea are concurenta pana ce Nokia nu va scoate ceva similar, cu stylus si ecran tactil, pe platforma Symbian (as vedea o extensie a liniei N, care alminteri se misca foarte competitiv). La telefoane de fashion, Samsung nu mai e singur pe piata: Motorola, LG si SonyEricsson au cateva "bombonele" pe teava. Preferatele mele: seria D de la Samsung.

DVD PLAYERE. Sunt asa de ieftine incat te intrebi unde vor ajunge. Ei bine, vor ajunge sa fie scumpe din nou: 1.000, 1.500 de dolari - cu atat vin pe piata modelele de inalta definitie produse de doua consortii aflate in concurenta in acest moment: HD-DVD si Blu-Ray. Dar va fi o revolutie - pentru prima oara oamenii cu bani vor avea acasa calitate video apropiata de cinema. Speram sa fie amici cu noi si sa ne cheme sa ne zgaim...

COMPUTERE. Am lasat la sfarsit calculatoarele. Laptopurile vor continua sa ingroape desktopurile, iar HP se va bate cu foarte hota-ratul Lenovo (compania care a cumparat divizia de notebook de la IBM) si de aici vom vedea niste preturi incredibile la nivelul de jos - sub 20 de milioane va spune ceva? Toshiba are niste oferte foarte interesante in gama de sus (aruncati o privire la G20 daca nu va mai trebuie 100 de milioane si vreti sa va jucati Doom, ca antrenament, la cabana de pe domeniul de vanatoare). Totusi, anul acesta va fi anul Apple. Compania tocmai a trecut la procesoarele Intel si-n plus, are un brand mai cool decat stalpul pe care scrie "Polul Nord. Sapati Aici!". Pariul meu e ca firma va deschide in sfarsit un magazin dedicat in stilul Apple Centre, in Romania, in 2006. In acelasi timp sunt egoist si sper sa nu se aleaga cu atat de multi clienti - pentru ca atunci nu vad cum am mai putea tine nasul pe sus noi, actualii utilizatori...

Una peste alta, daca nu vine nimeni cu vreo acciza ucigasa, acesta ar trebui sa fie anul revirimentului retailului de electronice. Cu o singura conditie: importatorii sa invete ca daca se poarta la New York, lumea a cam inceput sa astepte si la Bucuresti...

Click pt a mari imaginea
Ce intentionati sa cumparati anul acesta?
  • Vedeta achizitiilor ramane calculatorul. 17% dintre cei care au raspuns la sondaj intentioneaza sa cumpere un computer.
  • Surprinzator de mare este si numarul celor care vor sa-si achizitioneze un monitor sau televizor cu plasma. Potrivit Curs, 6% dintre romani si-ar monta o plasma in sufragerie.
  • HARTA CARE TE DUCE ACASA


    Nu va vine sa credeti acum, dar pana la sfarsitul anului GPS-ul va fi o aplicatie populara in Romania. De ce? Tocmai pentru ca e un moft (ba nu, e chiar util, spun cei care il folosesc acum!). Jurnalul a mai scris despre ofertele de pe piata: important este ca producatorii de PDA - Asus, Fujitsu-Siemens, HP au lansat sau vor lansa o multime de modele cu antena incorporata. Pana in decembrie, predictia mea este ca vom ajunge la 15-18 milioane o solutie entry-level, fata de 22 acum.

    MUZICA LA PURTATOR, O TRADITIE DE 27 DE ANI


    La inceput a fost un aparat care rula o caseta, avea doua baterii, plus doua casti. Cantarea 300 de grame si se numea Walkman. A fost lansat in urma cu 27 de ani de catre Sony care si-a dorit sa implineasca pofta tineretului pentru muzica. O pofta care se manifesta nonstop: dimineata, la pranz si seara. Iar aceasta pofta inca se cere implinita. 6% dintre cei care au raspuns la sondajul Curs vor sa-si cumpere anul acesta forma evoluata a batranului walkman, mp3 player. Piata este dominata de Ipod, modelul produs de Apple. Din urma vin puternic producatorii de telefoane mobile care au incorporat in celulare programe de redare a muzicii. O cartela suplimentara de memorie poate rezolva problema spatiului de stocare.

    CAMERE DIGITALE


    Daca vreti sa cumparati, acum e momentul. Nu se mai ieftinesc mult si oricum o camera cu 5-7 megapixeli e suficient pentru orice om care vrea sa-si pozeze familia la mare si sa faca apoi zoom pe blonda toples din coltul din dreapta jos. Sony are cateva modele interesante, la fel Fuji si Minolta. Sfatul meu: nu va duceti dupa modelele extraplate: cautati lentile mari - ele sunt cele care dau adevarata calitate a imaginii.

    ×
    Subiecte în articol: anul editie de colectie