x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pregatirile

de Catalin Pruteanu    |    23 Ian 2006   •   00:00
Pregatirile
TOT INAINTE!
In general, scopul vizitelor oficiale era economic. O armata de oameni, functionari romani si oficiali ai tarilor care urmau sa fie vizitate, pregatea evenimentul in detaliu.

Delegatiile de specialisti plecau primele peste hotare, pentru a pregati terenul. Se analiza posibilitatea incheierii acordurilor economice in diverse domenii, dar "apareau probleme. Cu ocazia vizitei la nivel inalt, se spargea gheata", sustine Stefan Andrei, ministru de Externe intre 1978 si 1985, apoi, pana in 1989, viceprim-ministru al comertului exterior. "Tot ce aveam noi, membrii delegatiei, bodyguarzi, bucatar, presa, incapea intr-un avion. Niciodata n-am mers mai mult decat un avion, un Boeing. Ceausescu nu permitea ca membrilor delegatiei sa li se dea o diurna. Deci, eu plecam fara nici un ban in buzunar. El impusese ca sa nu fie decorat decat el si ea. De aceea, spre deosebire de altii, eu, ca ministru de Externe, n-am fost decorat, pentru ca a spus: nu, la noi nu se decoreaza decat seful statului si tovarasa. O alta chestiune este ca toate cadourile pe care le primeau membrii delegatiei le ridicau cei de la protocol", sustine Andrei. In timpul vizitei, potrivit fostului ministru, Ceausescu primea informatii pe mai multe cai: de la Agerpress si de la Securitate.

COMA. Ceausescu nu vorbea nici o limba straina si nici nu manca pe la receptii, ii gatea bucatarul personal. "Ii pregatea bucatarul acasa ceva. Ea (n. r. - Elena) manca orice. Lua din tot", isi aminteste Andrei. N-au lipsit momentele delicate sau comice. In Indonezia, Ceausescu a avut o coma diabetica "si nu putea sa mai vorbeasca. Acolo a acceptat pentru prima data, la recomandarea doctorului Mincu, care era priceput si personalitate puternica, sa faca insulina", spune Stefan Andrei.
In Libia, aeronava prezidentiala a trebuit sa-si intarzie aterizarea, deoarece Gaddafi a uitat sa vina la aeroport. Dupa-amiaza, convorbirile oficiale trebuiau sa inceapa la ora 4:00. Dar Gaddafi a intarziat o ora si jumatate si, cand in sfarsit a venit, nici macar nu si-a cerut scuze.

STADIONUL GOL. In Nigeria, in 1977, Ceausescu a incercat sa tina un discurs pe un stadion, in fata a 20.000 de elevi nigerieni. Ceausescu, vestit pentru lungimea discursurilor sale, incepe sa vorbeasca despre situatia politica internationala, tinerii nigerieni se plictisesc si incep sa plece. "N-ajunge la securitatea europeana si stadionul aproape gol!", isi aminteste Stefan Andrei, care apoi este chemat de Ceausescu, ingrijorat. "Ce parere ai?", il intreaba Ceausescu. "A fost foarte bine", raspunde Andrei. "Cum a fost foarte bine?!", se mira el. "Tovarase Ceausescu, au fost aicea 20.000 de insi, au aflat ca Romania e prietena Nigeriei, vor povesti acasa, isi vor aminti totdeauna ca Romania e prietena Nigeriei. Trebuia doar sa faceti cu mana. Incolo, cu securitatea europeana, cu rolul ONU, asta trebuia s-o spuneti la receptie. Aveati de gand sa spuneti ceva nou, sa lansati o idee din statul asta? Totul a fost foarte bine. Haideti sa bem un coniac", i-a raspuns ministrul.

Ceausescu le facea multe probleme celor insarcinati cu protocolul. "Cand mergeam peste hotare, Ceausescu schimba vizita: nu mai mergem incolo, sa fie aia, sa fie ailalta. Ii dadea peste cap, incat seful protocolului din Egipt, de exemplu, dupa o vizita a lui Ceausescu primea concediu o saptamana, atat de mult il nauceam", isi aminteste fostul ministru de Externe.

×
Subiecte în articol: ceausescu editie de colectie