x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Prietenii sunt cei mai inselati

Prietenii sunt cei mai inselati

de Carmen Dragomir    |    07 Aug 2006   •   00:00
Prietenii sunt cei mai inselati
BRASOAVE
Minciuna are picioare scurte. Asa arata si sondajul CURS, 55% dintre cei chestionati recunoscand ca au fost prinsi cu mata-n sac.

Cei mai multi dintre romani (28%) recunosc ca au spus o minciuna acum cateva zile (trebuie luata in calcul data efectuarii acestui sondaj). Intr-o proportie de 23% respondentii nu si-au aminitit sau nu au vrut sa raspunda cand au spus ultima oara o minciuna. 22% au afirmat ca au facut acest lucru in urma cu foarte mult timp. Majoritatea celor chestionati (28%) nu a mai stiut sau nu au dorit sa spuna cine era persoana careia i-a spus aceasta minciuna. Raspunsurile celor care nu au avut nimic de ascuns arata ca cei mai inselati au fost prietenii, 14% dintre respondenti turnand gogosi acestora. Pe locul imediat urmator in topul vicimelor minciunii se afla sotul sau sotia, 12% dintre cei chestionati afirmand ca acestora le-au servit ultima oara brasoave.

AMAGITORI. Mincinosii au crezut, in proportie de 49%, ca persoana careia i-au spus minciuna a luat-o de buna. 35% dintre respondenti nu au stiut sau nu au dorit sa raspunda daca persoana pe care au mintit-o se stia inselata sau credea ca i se spune adevarul. 16% dintre cei intervievati s-au resemnat cu gandul ca persoanele carora le-au spus povesti stiau ca sunt amagite. Sondajul CURS arata ca 55% dintre romani au fost macar o data prinsi cu mata-n sac. Norocosi au fost 37% dintre cei intervievati. Acestia nu au fost niciodata descoperiti. Atunci cand au fost prinsi cu minciuna, cel mai mult au avut de suferit (53%) chiar cei care au inventat-o si mai putin (18%) persoana mintita. In 21% dintre cazuri nimeni nu a avut de suferit. Indiferent de momentul in care au spus ultima minciuna, barbatii au facut-o preponderent intr-un numar mai mare decat femeile. Astfel, au recunoscut ca au spus ultima data o minciuna acum cateva zile 29% dintre barbati si 27% dintre femei. Au mintit chiar in ziua intervievarii 11% dintre barbati si 8% dintre femei. Tinerii pana in 30 de ani au fost cei care au recunoscut in cel mai mare procent (43%) ca au turnat brasoave in urma cu cateva zile. Cei din categoria de varsta medie, intre 31 si 55 de ani, au facut asta in proportie de 29%, iar cei de 56 de ani si peste, in proportie de 17%. Tot cei mai tineri dintre cei chestionati au mintit cel mai mult chiar in ziua respectiva (16 %). La egalitate, cei din categoria de varsta medie si cei tineri (15%) au afirmat ca au inventat povesti in urma cu o luna. In aceasta perioada, doar 9% dintre cei de 56 de ani si peste au spus minciuni. Cei mai multi din aceasta categorie de varsta (31%) au spus minciuni in urma cu foarte mult timp. In functie de nivelul de educatie, 25% dintre cei cu studii sub liceu au mintit in urma cu cateva zile de la data chestionarii. In proportie de 24%, tot din aceasta categorie, au afirmat ca au spus lucruri neadevarate in urma cu foarte mult timp.

DIFERENTE. Cei mai multi mincinosi, conform sondajului, sunt cei cu liceul, 31% dintre acestia mintind in urma cu cateva zile de la data intervievarii. Majoritatea barbatilor (26%), dar si cele mai multe dintre femei (30%) nu si-au amintit sau nu au dorit sa spuna cine este persoana pe care au mintit-o ultima oara. Dintre barbatii care au raspuns la aceasta intrebare, 18% au declarat ca si-au amagit prietenii, iar 15% dintre acestia au afirmat ca si-au inselat (cu o brasoava) ultima oara sotia. Femeile (11%) si-au mintit cel mai mult prietenii (11%), vecinii (10%), copilul si rudele - dar nu cele din gospodarie (9%) si sotul (8%). In functie de nivelul de educatie, tinerii intre 18 si 30 de ani si-au mintit cel mai mult prietenii (31%). Din aceasta categorie de varsta, o cota de 26% nu a stiut sau nu a dorit sa raspunda cine este ultima persoana pe care a inselat-o, iar 13% dintre acestia le-au spus ultima oara minciuni parintilor. Cei mai multi dintre respondentii de varsta medie (39%) nu au raspuns cui au turnat ultima oara brasoave, dar 11% dintre ei au afirmat ca au facut asta cu sotul/sotia si prietenii. Romanii de 56 de ani si peste in majoritate nu au raspuns la aceasta intrebare (32%), insa17% au declarat ca si-au mintit ultima oara vecinii, iar 15% dintre ei au afirmat ca au facut acest lucru cu sotul sau sotia.

DUPA STUDII. Dupa nivelul de educatie, cei cu studii peste liceu s-au abtinut cel mai mult (25%) sa spuna cui au servit ultima oara brasoave. Dintre cei care au raspuns, 14% si-au mintit prietenii, 12% colegii de serviciu, iar 10% sotul sau sotia. Cei cu studii medii au inventat cel mai mult in fata prietenilor (18%), a vecinilor (10%) si a rudelor - dar nu cele din gospodarie (9%). Intervievatii cu studii sub liceu si-au mintit cel mai mult consoartele (15%), vecinii (13%) si prietenii (12%). Conform sondajului, barbatii sunt cei care au fost cel mai des prinsi cu mata-n sac. Astfel, au fost "descoperiti" 59% dintre acestia, fata de 52% dintre femei. Mai sensibile, femeile s-au dat de gol intr-un procent mai mare decat barbatii. 39% dintre ele au fost prinse cu minciuna si numai 39% dintre barbati.

Cine era persoana careia i-ati spus ultima minciuna?
  • majoritatea celor chestionati nu a dorit sa raspunda sau nu si-a amintit cine este persoana careia i-au spus ultima minciuna
  • 14% dintre respondenti au turnat gogosi prietenilor
  • pe locul imediat urmator in topul victimelor minciunii se afla sotul sau sotia, 12% dintre cei chestionati afirmand ca acestora le-au servit ultima oara brasoave
  • Dvs. ati fost prins vreodata cu o minciuna?
  • sondajul CURS arata ca cei mai multi dintre mincinosi au fost macar o data prinsi cu mata-n sac
  • norocosi sau experimentati, 37% dintre cei intervievati nu au fost niciodata descoperiti
  • intr-un procent de 8%, romanii chestionati s-au abtinut sa raspunda la aceasta intrebare
  • PRINSI CU MATA-N SAC

    Barbatii au fost cel mai des prinsi cu minciuna. 71 % dintre ei au afirmat acest lucru, fata de 56 % dintre femei. N-au fost niciodata "descoperiti" 26% dintre barbati si 36% dintre femei. Cei mai in varsta dintre respondenti sunt cei la care brasoavele au avut cel mai des picioare scurte. Asa au declarat 61% dintre cei din aceasta categorie de varsta. Tinerii au avut mai multe tertipuri, caci 43% dintre cei cu varste intre 18 si 30 de ani nu au fost prinsi niciodata cu mata-n sac.

    VICTIMELE MINCIUNII SUNT PANA LA URMA MINCINOSII

    Minciunile pot fi catalogate. Sunt unele nevinovate, care nu fac rau nimanui. Sunt altele impanate cu venin care impart sufletele in farame. Sunt unii care mint utilitar ca sa-si salveze pielea sau sa castige ceva. Altii mint ca sa se afle in treaba, ca n-au altceva mai bun de facut. Dar sunt unii care mint patologic, pentru ca nu pot trai altfel. Inventeaza povesti dintr-o sete morbida pe care nu le-o poate potoli nimic. Iar victime ale scornelilor ajung pana la urma, in cele mai multe dintre cazuri, chiar cei care le scornesc. Asa au recunoscut 66% dintre femeile chestionate si 58% dintre barbati. 25% dintre respondenti au afirmat insa ca nimeni nu a avut de suferit. Barbatii au considerat, in proportie de 22%, ca persoana pe care au mintit-o a fost cea afectata, la fel si 21% dintre femei. Cei mai tineri dintre cei chestionati, in proportie de 69%, si-au dat seama ca pana la urma au cazut victimele propriilor minciuni. Probabil mai experimentati, cei din ultima categorie de varsta (de 56 de ani si peste) au afirmat ca au avut de suferit chiar ei de pe urma minciunii in proportie de 59%.

    ARTA DUSULUI DE NAS

    Barbatii, in proportie de 21%, si-au dat seama ca persoana pe care au mintit-o stia ca nu i se spune adevarul. Doar 12% dintre femei cred ca minciuna "n-a prins". 46% dintre barbati cred ca au reusit sa duca de nas persoana careia i-au spus povesti si 51% dintre femei au considerat acelasi lucru. Cei mai tineri sunt si cei mai convinsi (58%) ca brasoavele lor au fost crezute. Respondentii din ultima categorie de varsta considera, in proportie de 39%, ca persoana carora i-au servit minciuna credea ca i se spune adevarul.
    ×