x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Prin Sahara sovieticilor

Prin Sahara sovieticilor

02 Mai 2005   •   00:00

Razboiul la est de Bug a fost pentru armata romana mult mai dificil decat acela de la est de Nistru. Soldatii aveau de strabatut in mars zone imense.

  • de ILARION TIU
  • DEPARTE, IN CAUCAZ
  • Operatiunile Germaniei si ale aliatilor sai in Caucaz au facut parte dintr-un plan strategic minutios prin care Hitler dorea sa puna mana pe resursele minerale de care avea nevoie. In aceasta campanie militara un rol important a avut-o aviatia, care a bombardat punctele de rezistenta sovietice pentru a inlesni inaintarea armatei de uscat. Prezentam mai jos amintirile aviatorului Dumitru Constantinescu, care a fost doborat de aviatia sovietica intr-o lupta aeriana, in timp ce se deplasa de la baza din Transnistria spre obiectivul din Caucaz: "Aveam o misiune care era una dintre cele mai importante misiuni de la inceputul razboiului si pana in perioada aceea. Trebuia sa mergem sa bombardam un depozit de carburanti, cel mai mare depozit de carburanti al rusilor.

    PRABUSIREA. Insa intrand intr-o zona foarte puternica de artilerie antiaeriana, eu am avut nefericirea sa fiu izbit de un proiectil in baia de ulei si am luat foc. Am zburat cu parasuta, am urmarit avionul, care a mai zburat circa 30-40 de kilometri. Am sarit intr-o liziera de salcami. Aveam la mine cinci tigari si un chibrit antivant. Am fumat tigarile alea sudate. Aveam si doua tablete de ciocolata, ca eram sub jurisdictie germana si ne dadeau nemtii tot felul de bunatati. Eram foarte bine dispus, o euforie nejustificata. Am scos harta aeriana, am pus busola pe ea si a ajuns la concluzia ca nu mai aveam decat vreo 800 de kilometri de mers. Gandeam ca astia ii fac in 2-3 zile, cum eram infumurat. Am mers cinci zile si cinci nopti. N-am intalnit o gaina, un om, o cioara, o pasare, o vietate, o casa, o padure. Nimic."

    PRINS DE NISTE COPII. "La un moment dat, a cincea zi de mers pe jos, pe cararea pe care mergeam eu, mai era o carare paralela la vreo 60 de metri distanta de cararea mea. Trei copii veneau in sens invers. Astia au fluierat la mine si m-au chemat sa vin la ei. Nu m-am dus la ei, insa au venit ei la mine. Au inceput sa puna tot felul de intrebari - unde merg (stiam putin ruseste si am inteles). Nu le-am raspuns nimic. La un moment dat imi pusesem in gand sa-i impusc. A intervenit imediat ratiunea si m-am gandit cum sa iau vietile la trei copii si am renuntat. Aveam barba crescuta, eram intr-un hal fara hal. La un moment dat, unul dintre ei imi pune piedica. Am cazut. Eram nemancat, eram nedormit. Dupa ce mi-a pus piedica, altul vine si imi da cu piciorul in fata. Altul a umblat si si-a scos cureaua de la pantaloni si m-a legat cu mainile la spate eu fiind jos. Bineinteles ca n-am facut nici o opozitie. M-au luat si mi-au zis sa mergem. M-am ridicat, mi-am dat seama ca nu se mai poate face nimic."

    "Am stat la Morozovskaia trei saptamani, in care timp au mai venit cavaleristi, infanteristi, niste artileristi. Se facusera vreo 22 de ostasi de diverse grade: plutonieri, caporali, sergenti. In fiecare zi veneau cate 4-5 prinsi. Era si un nod de cale ferata acolo. Dupa trei saptamani ne-a spus ca trebuia sa ne pregatim sa mergem la lagarul Oranki, in care trebuia sa fim cazati"
    Dumitru Constantinescu
    fost aviator
    "Dupa ce am fost "arestat" de niste copii, am ajuns intr-o comuna care se chema Morozovskaia. Acolo m-au predat la un post NKVD. M-a intampinat un capitan. Imi zice: "De unde veniti?". Vorbea romaneste, ca mine. M-am uitat la el lung si l-am intrebat de unde stie romaneste. Mi-a spus ca era basarabean. Mi-a spus ca trebuia sa predau pistolul; l-am predat, ca nu-mi mai folosea la nimic"
    Dumitru Constantinescu
    fost aviator

    IMPOTMOLIREA IN RUSIA
    In primele luni ale "razboiului in est", infrangerea Uniunii Sovietice parea "floare la ureche". Masina de razboi germana, ajutata de statele aliate (inclusiv Romania), a ajuns pana in toamna anului 1941 la Odessa si langa Moscova. Insa apropierea iernii le-a stricat planurile nazistilor - cei trei mari "generali" ai Statului Major rus: Noroi, Iarna si Distanta si-au facut datoria.

    RELUAREA ASALTULUI
    In vara lui 1942 Hitler, a decis ca Germania nu mai putea duce razboiul pe tot frontul de est, fixand obiective strategice. Unul foarte important a fost cucerirea terenurilor petrolifere din Caucaz. In aceasta ofensiva romanii au participat cu efective semnificative, ocupand locul al doilea dupa Germania. Acest mars prin "Sahara" ruseasca a fost anevoios - nisipul si lipsa alimentelor i-au extenuat pe soldati.

    CONDITIILE MARESALULUI
    Anterior inceperii ofensivei in Caucaz, Ion Antonescu ii promisese lui Hitler ca armata romana va merge pana la victoria finala alaturi de Germania. Maresalul si-a trimis 2/3 din oaste pe front, insa a acuzat Ungaria ca nu si-a trimis in lupta decat 1/3 din armata, pastrandu-si fortele pentru un eventual conflict cu Romania.

    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie