Orice razboi are si "tapi ispasitori". Dupa "intoarcerea armelor", maresalul Antonescu
a fost principalul
proscris.
|
|
O acuzatie grea adusa maresalului Ion Antonescu la procesul "Marii Tradari Nationale"
a constituit-o anexarea Transnistriei si exploatarea ei economica
|
ACUZATIILE. Procesul a inceput la 6 mai 1945 la putin timp dupa ce Antonescu fusese adus din URSS. In total au fost judecati 24 de fosti demnitari (apropiati ai lui maresalului si legionari). Iata cum incepe actul de acuzare: "Ion Antonescu si cei care l-au sprijinit in politica sa s-au facut vinovati de dezastrul tarii si crime de razboi, prin aceea ca au tradat interesele poporului roman, punand tara in slujba dusmanului fascist si hitlerist".
SE INTOARCE ROATA... Ion Antonescu putea cu greu sa se apere in fata acuzatorilor sai. Daca la inceputul razboiului "interesele poporului roman" vizau lupta impotriva sovieticilor, dupa 23 august 1944 "bolsevicii" erau la carma statului. Iar Antonescu facuse tot ce i-a stat in putinta sa "zdrobeasca vrasmasul din rasarit". In zilele grele ale retragerii de pe frontul de est, Antonescu nutrea sperante de rezistenta, imbarbatandu-l pe generalul Corneliu Teodorini printr-o scrisoarea personala:
"Iubite domnule General, Laurii culesi de D-voastra in fruntea vitezei Divizii a 6-a de Cavalerie in Cuban, sunt cele mai bune dovezi ca valoarea Comandantului este intregita in modul cel mai fericit de ostasii de sub comanda sa. Pe un Comandant destoinic si pe o trupa incercata eroic in cele mai grele sitautiuni de razboiu, Tara - prin mine - isi reazima toata nadejdea ca misiunea ce ca va revine de-a apara Crimeea va fi dusa la bun sfarsit. Crimeea fiind scutul Tarii, trebuie pastrata. Aceasta este porunca clipei de fata, pe care neamul si Tara vâo trimite. Ea va face ca unitati cu cele mai glorioase M.U. de cavalerie si infanterie romane, ca si cele germane, toate evocatoare de clipe glorioase, sa opriti orice inaintare a inamicului. Ajutoare va sunt trimise continuu si am bune sperante ca operatiunile viitoare vor duce la restabilirea legaturilor cu restul frontului si cu tara. Cu credinta in Dumnezeu si in izbanda, trimit vitezilor calareti ai Diviziei a 6-a Cavalerie, ganduri de camadereasca imbarbatare. Maresal Ion Antonescu" (25 noiembrie 1943).
FARA SCAPARE IN FATA GLONTULUI
|
Dupa 11 zile de dezbateri procesul s-a incheiat cu o sentinta care nu a surpins pe nimeni - condamnarea la moarte a lui Antonescu, alaturi de alti trei colaboratori: Mihai Antonescu (vice-presedeintele Consiliului de Ministri), Constantin Vasiliu (general-inspector al Jandarmeriei) si Gheorghe Alexianu (guvernatorul Transnistriei). Ion Antonescu sustinuse la proces: "Cand o tara se angajeaza intr-un razboi, armata acestei tari trebuie sa mearga pana in fundul pamantului penru ca sa distruga fortele inamice, sa castige razboiul". Totusi, acuzatii au facut recurs. Zadarnic insa. La 1 iunie 1946 cei patru au fost executati langa inchisoarea Jilava. Antonescu nu a murit dupa primul foc de arma, ridicandu-se si strigand cu ultimele forte: "Domnilor, nu m-ati omorat".
|
Citește pe Antena3.ro