Revolutionarii prezenti in studiourile televiziunii in 1989 purtau pulovere. Toti cei veniti la TVR erau imbracati asemanator, iar nota comuna o reprezenta puloverul garnisit, ce-i drept, cu brasarda tricolora pe bratul stang.
Rosul baricadelor
Revolutionarii prezenti in studiourile televiziunii in 1989 purtau pulovere. Toti cei veniti la TVR erau imbracati asemanator, iar nota comuna o reprezenta puloverul garnisit, ce-i drept, cu brasarda tricolora pe bratul stang.
Un studio aglomerat. Incepand cu 21 decembrie, studioul patru a adapostit numerosi "revolutionari", cei mai cunoscuti dintre ei fiind acum Ion Caramitru, Mircea Dinescu, Petre Roman, Ion Iliescu, Alexandru Barladeanu etc. Fiecare se imbracase la repezeala, dupa cum o recunostea din proprie experienta actorul Ion Caramitru: "Am mers acasa, m-am dezbracat, am luat un trening si o pereche de tenisi si am iesit, si din acel moment n-am mai revenit acasa decat dupa cateva zile". La televizor insa a aparut imbracat ceva mai decent, in pulover. Un alt participant fervent la acele momente istorice - poetul Mircea Dinescu - se remarca prin entuziasmul manifestat. Teodor Brates, cel care "conducea ostilitatile" in studourile TVR, relateaza in cartea "Trilogia Revolutiei romane in direct" primele impresii de atunci: "Doua persoane pareau ca doresc sa se adreseze populatiei: Ion Caramitru, binecunoscut noua, tuturor, si un tanar in pulover, foarte agitat, care ridica tot timpul un carnet burdusit cu multe hartii. Am intrebat cine e? Mi s-a raspuns : Mircea Dinescu".
Petre Roman. In jurul garderobei fostului prim-ministru s-au lansat numeroase zvonuri. Puloverele pe care acesta le-a purtat au devenit de-acum celebre. Puloverul rosu s-a transformat dupa intrarea in politica in simbolul participarii la evenimentele din â89, dar si al apropierii politicianului de "simplii cetateni". Unul dintre fiefurile politice ale lui Petre Roman era chiar fabrica Apaca, unde avea numeroase admiratoare. Succesul a starnit invidia opozantilor, numeroase pamflete fiindu-i dedicate in epoca. La toate provocarile, Roman a raspuns intr-un interviu acordat Elenei Stefoi: "Circula ideea ca Roman are succes la doamne si domnisoare in proportie de masa si cine stie ce se intampla daca-si valorifica intelectual acest succes. Erau lucruri peste care mi s-a parut ca pot trece, nu era ceva care sa creeze in opinia publica stari de revolta. Insa episodul cu fetele de la Apaca este unul semnificativ. Eu sunt admirator al femeii, oricand pot sa argumentez pe tema asta, si o fac cu tot dragul". Politicianul Roman a ramas atasat peste ani hainelor de la Revolutie. Campania electorala pentru alegerile din anul 2004 l-a gasit pe Roman tot in puloverul rosu, dupa cum se putea vedea din numeroasele bannere ce impanzisera orasele tarii.
|
"Erau lucruri peste care pot trece, nu era ceva care sa creeze in opinia publica revolta. Insa episodul cu fetele de la Apaca este unul semnificativ. Eu sunt admirator al femeii, oricand pot sa argumentez pe tema asta"
|
Voican, civilul cu tinuta cazona
|
Citește pe Antena3.ro |