POSTDECEMBRISTII
Nici nu s-a terminat bine "Epoca de aur", ca interpretele au si trecut la fuste scurte. Daca le-ar fi vazut coana Leana, le-ar fi interzis definitiv!
POSTDECEMBRISTII
|
Chiar la prima editie postdecembrista, Laura Stoica a obtinut Premiul I la " interpretare", iar in 1991, Premiul II la "Slagare" |
Nici nu s-a terminat bine "Epoca de aur", ca interpretele au si trecut la fuste scurte. Daca le-ar fi vazut coana Leana, le-ar fi interzis definitiv!
Daca doriti sa revedeti: Madalina Manole in rochie cu volane, Loredana Groza cu fusta clos, Catalin Crisan sau Gabriel Dorobantu in sacouri albe, Daniel Iordachioaie cu par, Carmen ca un Trandafir, Daniela Gyorfi fara silicoane, Monica Anghel slaba, regretata Laura Stoica in tinuta de rockerita, ei bine, da, toate acestea s-au intamplat cu adevarat. La Mamaia, dupa 1989. Adrian Enache, Gabriel Dorobantu, Ileana Sipoteanu, Adrian Daminescu, Dana Bartzer, Elena Carstea, Marina Florea se aflau in culmea gloriei si participau la sectiunea "Slagare".
Primul festival liber, fara osanale inchinate multiubitilor si stimatilor conducatori, s-a intamplat in vara lui â90. Castigatori, in ordinea numerelor de pe tricou, Cornel Fugaru, Viorel Gavrila si George Natsis, la "Creatie". Premiul pentru orchestratie i-a revenit lui Dan Creimerman, iar cel pentru debut - lui Marius Dumitrescu. "A atins o stea" regretata Laura Stoica, solista care a castigat premiul 1 la "Interpretare". De altfel, "Mamaia â90" a fost festivalul Laurei, premianta fiind urmata de Adrian Enache si Alina Perlleta Toma.
FARA STRALUCIRE. Perlleta a dat startul unei intregi serii de "perle" false, despre care nu s-a mai auzit in muzica. Daca anul urmator Daniela Gyorfy a luat premiul doi la "Interpretare" (Sectiunea 1), va inchipuiti cum a cantat restul! I-a suflat coronita Carmen Trandafir, iar la Sectiunea a doua, pe primele locuri s-au instalat Radu Dolgan si Ovidiu Komorniyk. Concursul a fost tare ca fularul, astfel incat la "Creatie - lucrari in prima auditie", locul 1 nu s-a acordat. In schimb, premiul special al juriului, pe deplin meritat, l-au primit artistii basarabeni Doina si Ion Aldea Teodorovici cu melodia "Eminescu" (pe versuri de Grigore Vieru). Editia a XXII-a i-a avut in top pe Corina Dogaru, Catalin Barbu, iar bronzul l-au impartit Gabriela Bogiu si Cristian Faur. La "Cretie - Slagare", premianta a iesit Loredana Groza intr-o noua prezentare. Nu mai purta celebra bluza cu nasturi, isi afisa deja stilul nonconformist, care o caracterizeaza si-n ziua de azi.
PE BANDA. Anul â93 n-a adus nume care sa straluceasca la "Interpretare": Raluca Ocneanu, Costel Gafincu si Marius Manea. In â94 nu s-au dat decat argintul si bronzul, care au mers la Marius Manea si Paul Panait. Premii la tot cartierul s-au dat in 1995: Valentina Farcasanu, Mihai Onila si Maria Botta au urcat pe podium, iar mentiuni au primit Calin Geambasu, Grupul Vogue, Loredana Rusu si Nadine Voindrouh. Acea Nadine care a realizat, ani mai tarziu, celebra emisiune "Sex cu Nadine". In 1996, mai cunoscuti au fost castigatorii premiilor 2 si 3 - Bogdan Negroiu (solistul de la El Negro), respectiv Malina Olinescu si Calin Geambasu, decat castigatoarea premiului 1, Adria Serban.
PREA TINARA. Anul 1997 a adus o solista care intr-adevar merita locul 1 cu coronita: Paula Seling. Romeo Zaharia si Laurentiu Niculescu n-aveau nici o sansa s-o depaseasca. Nimic nu i-a stat in cale fetei cu voce de privighetoare venita tocmai din Baia Mare. "Imi amintesc ca am luat decizia de a ma prezenta la selectia pentru Festivalul de la Mamaia impreuna cu parintii mei si cu Paul Nanca, de la fundatia Culturala Phoenix, dupa ce am fost respinsa la selectia pentru Cerbul de Aur. Mi se spusese ca eram «prea tanara si neexperimentata»pentru a reprezenta Romania la acest festival, asa ca m-am ambitionat sa demonstrez ca nu era asa. Avand in vedere ca Mamaia era al doilea festival pe lista ca amploare si importanta dupa Cerb, a trebuit sa ma pregatesc foarte bine, mai ales ca nu eram o prezenta constanta le festivaluri de acest gen". Paula a ales sa interpreteze "Trurli" pentru ca o considera "piesa ei norocoasa". In urma cu un an, castigase cu ea Festivalul "Aurelian Andreescu." Special pentru Mamaia a realizat aranjamentul orchestral intr-o maniera jazz-istica, impreuna cu un talentat orchestrator din Baia Mare, Calin Ionce.
PESCARUSUL. A mai prezentat inca o piesa compusa de George Natsis pe text de Roxana Popescu - "Suntem liberi". Nici prezenta scenica nu a fost neglijata. "Mama mi-a pregatit o rochie alba, ce se potrivea repertoriului si ii placea sa spuna ca arat ca un pescarus. Parintii mei si profesoara mea de canto - Mirela Matesan - au venit de la Baia Mare pentru a fi alaturi de mine." Insa, ghinion. Paula a racit si nu mai putea vorbi. "Aveam o tuse seaca, cumplita si fiecare sunet pe care-l scoteam era un chin. Am incetat sa mai vorbesc pana in ziua concursului si, in urma unui tratament de presopunctura pe care l-am urmat in zilele ramase, am reusit sa ma «adun». Mi-amintesc ca in ziua concursului eram «pe pilot automat». Repetam piesele in gand, pentru ca gatul nu ma asculta. Nu puteam decat sa ma rog lui Dumnezeu sa faca o minune. In seara concursului, daca ar mai fi trebuit sa cant doua note in plus, nu as mai fi putut. Cu toate astea, am castigat. Trofeul de la Mamaia i-a convins pe parintii mei ca muzica era, intr-adevar, ceea ce imi placea cel mai mult", isi aminteste Paula.
|
JOAN BAEZ DIN SIMLEUL SILVANIEI
Toata lumea a asteptat cu sufletul la gura editia Mamaia 2001. Compozitori si interpreti experimentati au sperat la trofeu, dar le-a suflat marele premiu o pustoaica de 14 ani din Simleul Silvaniei. Ana-Maria a fost, de fapt, dubla castigatoare: cu piesa "Ochii tai" a pus mana si pe premiul de la sectiunea Slagare/Pop. N-avea carnet de conducere, (abia ce-si luase buletinul), dar s-a trezit cu un Ford Focus nou-nout la poarta. Poate si tineretea solistei i-a cucerit pe organizatori, caci membrii Consiliului Judetean Constanta au decis, independent de juriul festivalului, sa-i acorde si trofeul "Mamaia 2001". Micuta salajeanca se avantase in show-biz cu doar doua luni inaintea festivalului, cand si-a lansat albumul de debut, "Ochii tai". Si fiindca trebuia sa poarte un nume, i s-a spus "mica Joan Baez a Romaniei".
MEZINA FESTIVALURILOR. "Ma bucur ca publicul m-a primit atat de bine, ca juriul m-a apreciat", spunea Ana Maria la vremea respectiva. Si mai adauga ca acest premiu este cel mai frumos lucru care i s-a intamplat pana atunci. "E cel mai grozav lucru din viata mea", declara Ana-Maria. Din viata ei de 14 ani! Nu venise sa castige, ci doar sa-si demonstreze ca poate sa fie si ea in randul lumii bune din muzica romaneasca. Dirigintele ei, profesor de educatie fizica, a descoperit-o si a trimis-o la concursuri care se desfasurau pe plan local. A ajuns apoi la Palatul Copiilor din Zalau. Au urmat alte si alte concursuri, unde a luat numai premiul 1. Singura ei iesire peste hotare pana atunci a fost la Chisinau, la Festivalul "Micul Print", unde le-a suflat moldovenilor trofeul chiar la ei acasa. A trimis un demo cu o compozitie proprie la Media Services si dupa o saptamana semna un contract cu casa de productie amintita. Pana sa ajunga la Mamaia, a batut tara-n lung si-n lat pe la toate festivalurile, inclusiv la cele de muzica folk. Si iata ca la Mamaia a cules laurii.
|
"Am participat la «Interpretare», in 1996, si am obtinut locul III, pe care l-am impartit cu Calin Geambasu. In 1997 am obtinut premiul I
la «Slagare» cu o piesa a lui Adrian Romcescu, «Mi-e dor de tine», iar in 1988 premiul III la categoria «Prima auditie» cu «Pot sa zbor», melodia lui Adrian Despot. Legat de Mamaia, am cele mai
frumoase amintiri"
Malina Olinescu
|
"Mamaia a fost o rampa de lansare pentru multi interpreti. Este o poarta, o recunoastere de care aveam nevoie. Am obtinut premiul
intai la «Interpretare» in 2000, cu piesa «Mult prea departe». Muzica ii apartine lui Liviu Mirea, iar
versurile le-am scris impreuna cu Roxana Popescu.
Si am mai
participat
o data la
Mamaia, in 2004"
Rafael Ciobotaru
|
|
VOCEA
DE CINCI OCTAVE
Vesnicul invins al concursurilor de tot felul, Mihai Traistariu, a primit, in 1998, premiul 2 la "Interpretare". A fost detronat de o ilustra necunoscuta, sosita din Republica Moldova doar pentru festival: Natalia Barabu. Fata a venit, a cantat, a luat premiul si-a plecat. Iar premiul 3 l-a primit Liliana Sandu. Ce s-a mai dat? La Sectiunea "Creatie" - Premiul Publicului pentru Genius, Premiul presei scrise - K1 si Premiul audio-vizualului - 3rei Sud Est.
Premiul de popularitate - Mirela Pana si premiul de excelenta - George Grigoriu.
NU VREM BANI, NU VREM VALUTA,
DAR VREM MARELE TROFEU
"Si in anul 2000, cand nu vom mai fi copii"... Si iata c-am ajuns si-n anul 2000. Cand concurentii au avut pe ce sa se bata, caci premiile au fost in valuta: 800, 600 si 400 de dolari la "Interpretare", obtinuti de Rafael Ciobotaru, Ana-Maria Popa si, respectiv, Adrian Ursu. 1.200, 800 si 600 de dolari premiile de la "Creatie", obtinute de Calin Geambasu, Foisorul de foc si Robert Anghelescu, basca premiul de popularitate, in valoare de 10 milioane de lei, plic ce a mers la Marcel Pavel. Care a impartit scandalul de rigoare cu Elena Carstea, din cauza celor doua versuri scrise de Elena. Cantareata s-a infuriat pe motiv ca Marcel Pavel n-a specificat ca acele doua versuri ii apartin. "Sectiunea" Slagare s-a rupt in trei: Pop, Dance si Pop rock. Premiile s-au impartit frateste, toate in valoare de 600 de dolari s-au dus la Stefan Banica jr, 3rei Sud Est si Supermarcket. Marele premiu, un autoturism Mercedes Benz Clasa A, s-a dus la baietii de la 3rei Sud Est. Probabil din cauza ca "Amintirile" i-au chinuit si i-au rascolit atat de tare. Cum au impartit masina la trei nu se stie insa.
NUME SI NUME,
FARA RENUME
2001 a fost anul artistilor
No name. Trupa cu
acelasi nume, adica...
fara nume, a obtinut locul 1 la "Interpretare", urmata
de Alina Giurgiu si Irina
Gligor, alte doua nume fara renume. La "Creatie" au fost premiati compozitorii Raimond Vancu, Andrei Tudor si Crina Mardare, ale caror piese au fost interpretate de Marcel Pavel, Centru Civic si Sfinx Experience. "Slagarele" au avut partea lor de tort: la Pop - Ana- Maria, (muzica si versuri Sandi Deac, Desperado), Pop Rock - Voltaj si Pop Dance Animal X (muzica si versuri Laurentiu Duta).
|