x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Rasplata rosie

Rasplata rosie

de Cristina Arvatu    |    29 Aug 2005   •   00:00
Rasplata rosie

Politicienii care au votat pentru cedarea teritoriilor romanesti au fost rasplatiti de URSS cu temnita.

RECUNOSTINTA SOVIETICA
Politicienii care au votat pentru cedarea teritoriilor romanesti au fost rasplatiti de URSS cu temnita.

Alexandru Vaida-Voievod, Gheorghe Mironescu, Constantin Argetoianu, Ion Gigurtu sunt cativa dintre politicienii care au votat pentru cedarea teritoriilor romanesti. Ei au considerat ca este in "interesul national" ca provinciile romanesti sa fie cedate fara rezistenta. Au fost facute astfel jocurile marilor puteri, ce contau pe atitudinea defensiva a Romaniei. URSS, una dintre beneficiarele acestei atitudini, ar fi trebuit sa ii "rasplateasca". Dar sovieticii i-au arestat si inchis ca reprezentanti ai burghezo-mosierimii exploatatoare ca si criminali de razboi.

DUPA FAPTE... Ion Gigurtu a girat ca prim-ministru cedarea nordului Ardealului. Este arestat de mai multe ori dupa intrarea trupelor sovietice in Bucuresti. In 1956 este judecat si primeste o condamnare de 15 ani de temnita. Nu va supravietui regimului dur de inchisoare decat trei ani.

Gheorghe Mironescu, prim-ministru al Romaniei interbelice, este si el "vanat" de comunistii ajunsi la putere. I se intenteaza mai multe procese. Se ascunde de autoritati, dar primeste in absenta condamnari la ani grei de inchisoare. Parasit de toti cunoscutii moare in 1949, intr-un parc din Bucuresti.

Al. Vaida Voievod a fost prim-ministru de mai multe ori. Dupa 1945, noii conducatori nu l-au mai considerat un pericol, deoarece era grav bolnav. I-au impus un regim de domiciliu obligatoriu, la casa lui din Sibiu, unde inceteaza din viata in 1950.

INTRE "DIBACIE" SI NEPUTINTA
Oamenii politici care au acceptat cedarea pamanturilor romanesti s-au dovedit dibaci in a gasi argumente pentru optiunea lor. Au dat tot felul de explicatii: ca nu avem armata pregatita pentru a face fata unui razboi; ca puteam fi atacati la toate frontierele si de Uniunea Sovietica si de Ungaria si de Bulgaria in acelasi timp, si nu ne puteam apara; ca nu avem nici un aliat pe care ne-am putea baza, etc. Consecinta gestului lor a fost pierderea pentru totdeauna a Basarabiei, Bucovinei de Nord si a tinutul Herta in dauna "marelui vecin de la rasarit". La conferinta de Pace de la Paris nici nu s-a pus problema modului in care URSS a ocupat teritoriile romanesti. Acestea au ramas pana la destramarea Uniunii Sovietice in componenta ei. "Rasplata" sovietica pentru politicienii romani a fost una dintre cele mai groaznice experiente. Nici un fel de scuza nu i-a putut scapa de tortionarii comunisti. Toti au cunoscut surghiunurile din teribilele inchisori comuniste, unde cei mai multi si-au gasit sfarsitul. Singurii care au scapat au fost cei care au reusit, in timp util, sa paraseasca tara si sa se refugieze in statele democratice occidentale.
×
Subiecte în articol: editie de colectie