x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Religiosii si adevarul

Religiosii si adevarul

de Daniela Cârlea Şontică    |    07 Aug 2006   •   00:00
Religiosii si adevarul
MORALA
Una din cele zece porunci este: "Sa nu minti!". Ce spun romanii despre semenii lor religiosi: mint mai mult sau mai putin decat cei nereligiosi?

Fiecare religie combate minciuna. Iar cei care il au ca Dumnezeu pe Hristos stiu ca El a spus despre Sine: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata". Si se vor feri de minciuna. Daca lucrurile stau in realitate altfel, aceasta este pentru ca oamenii au slabiciuni, indiferent ce religie ar adopta. In plus, fiecare dintre noi trecem prin situatii in care poate fi nevoie sa mintim, fie si pentru a nu provoca un rau cuiva. Dar cea mai blamabila este minciuna spusa din rautate sau cu intentia de a iesi tu bine in fata altora.

TATAL MINCIUNII. Dyonysios Farasiotis, in cartea sa, "Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie", spunea ca Hristos ne atrage atentia asupra vrajmasului diavol, care este numit astfel "pentru ca stramba lucrurile, Satana, pentru ca se impotriveste adevarului, ucigas de oameni, pentru ca se bucura de distrugerea omului". Hristos Insusi a zis ca "el (diavolul) de la inceput a fost ucigator de oameni si nu a stat intru adevar, pentru ca nu este adevar intru el. Cand graieste minciuna, graieste dintru ale sale, caci mincinos este, si tatal minciunii" (Ioan 8,44). Prin urmare, oamenii care sunt religiosi, daca religiosul lor inseamna a crede in Hristos, vor cauta sa nu spuna minciuni deloc.

CIFRE. Ce cred romanii despre oamenii religiosi? Spun ei mai multe minciuni decat ceilalti sau nu? Jumatate dintre subiectii chestionati cred ca spun mai putine minciuni; 39% sunt de parere ca si acesti oameni spun minciuni la fel ca si cei necredinciosi; 6% dintre intervievati sustin insa ca oamenii religiosi spun mai multe minciuni chiar decat cei nereligiosi; 5% nu stiu/nu raspund la aceasta intrebare.

49% dintre barbatii chestionati cred ca religiosii nu prea mint, aceeasi parere avand-o si 52% dintre femeile participante la sondaj. Ca spun tot atatea minciuni ca si cei fara religie sunt de parere 39% dintre barbati si 39% dintre femeile intrebate. Cei care ii cred mai putin mincinosi pe oamenii religiosi sunt subiecti cu un astfel de nivel de educatie: 54% nu au liceul terminat, 50% au bacalaureat, iar 48% au si facultate.

Dumnezeu ii pedepseste pe cei care mint?
  • 44% dintre chestionatii sondajului au fost total de acord
  • 32% dintre respondenti au fost partial de acord
  • 9% si-au exprimat dezacordul partial
  • 5% dezacord total
  • 10% nu stiu/nu raspund
  • OM BOGAT, OM SARAC, DESPRE MINCIUNA

    Ce spun oamenii mai bogati sau mai saraci despre cine spune minciuni mai mult? Cei care au un venit sub medie cred astfel: 5% - ca oamenii religiosi mint mai mult, 52% - ca, dimpotriva, mint mai putin, 39% - ca acest fel de oameni spun minciuni la fel ca nereligiosii. Dintre respondentii cu venit peste medie 7% au raspuns ca a fi homo religiosus inseamna a minti mai mult, 49% dintre ei cred insa ca religiozitatea ii face pe oameni sa spuna mai putine minciuni si 39% dintre romanii cu venit peste medie chestionati au afirmat ca religios sau nu, tot atatea minciuni spui.

    DE LA EST LA VEST, UITE CINE MINTE MAI MULT

    In Sibiu se afla renumitul Pod al Mincinosilor. Cati dintre mincinosi, de-a lungul vremii, au facut sa se prabuseasca acest pod? Legenda nu consemneaza raspunsul. Dar CURS are niste raspunsuri de la subiectii sai pe tema "Dumnezeu ii pedepseste pe cei care mint?". Iata ce spun romanii din vestul tarii: 1% - nu; poate ca nu zic 7%; poate ca da spun 33%; da, categoric, Dumnezeu ii pedepseste pe mincinosi zic 47%. Dintre ei, 12% nu stiu/nu raspund. Sunt de acord ca Dumnezeu pedepseste mincinosii 47% dintre bucuresteni, 45% dintre locuitorii din sudul tarii, ca si 36% dintre cei din estul Romaniei. Tot cei din est, 7%, nu cred in pedeapsa divina aplicata mincinosilor, ca si 12% dintre romanii din sudul tarii si 14% dintre bucuresteni. Mai ca ar crede in pedeaspa divina 44% dintre estici, 26% dintre cei din sud si 22% dintre bucuresteni.

    TINERETUL ESTE MAI SCEPTIC

    Daca 50% dintre cei de la oras cred ca oamenii religiosi spun mai putine minciuni, cei care stau la tara sunt mai multi, 52%, care spun acest lucru. Spun minciuni la fel si unii si altii - religiosii si nereligiosii, adica - sustin 39% dintre orasenii intrebati, ca si 38% dintre oamenii din mediul rural. Tinerii sunt putin mai sceptici decat varstnicii. Astfel: 42% dintre cei cu varste intre 18 si 30 de ani afirma ca oamenii religiosi spun mai putine minciuni decat ceilalti, in timp ce 56% dintre chestionatii cu varste de peste 56 de ani spun acelasi lucru.
    ×