x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Reteta bucuriei

Reteta bucuriei

de Daniela Cârlea Şontică    |    13 Noi 2006   •   00:00
Reteta bucuriei

Garoafa Coman a publicat in 1994 prima carte de retete de post "Mancaruri si dulciuri de post" de la noi si a avut un succes imens. Nu si-a imaginat ca va fi best-seller-ul Editurii Bizantine, s-a gandit doar la folosul pe care-l va aduce gospodinelor.

SUCCES

Garoafa Coman a publicat in 1994 prima carte de retete de post "Mancaruri si dulciuri de post" de la noi si a avut un succes imens. Nu si-a imaginat ca va fi best-seller-ul Editurii Bizantine, s-a gandit doar la folosul pe care-l va aduce gospodinelor. "M-am bucurat si ma bucur de bucuria fiecarei gospodine care se foloseste de ea. M-am bucurat pentru bucuria tinerelor cupluri care-mi marturiseau: «Invatam sa gatim dupa cartea dumneavoastra!»Am fost incantata sa aflu ca s-au folosit de cartea mea barbati necasatoriti sau aflati pentru o perioada mai indelungata departe de sotia-gospodina, si unii si altii in postura de a-si gati de post". Sunt cuvintele Garoafei Coman, autoarea primei carti de acest gen, aparuta dupa 1989.
Acest adevarat bestseller s-a vandut din 1994 si pana acum in peste 130.000 de exemplare, aflandu-se la a IV-a editie. Succesul se explica prin faptul ca era un mare gol pe piata in acest domeniu. Daca a existat vreodata o carte de bucate de post in romaneste, nu-si mai aminteste nimeni si nu se mai gaseste nici prin anticariate. "Este posibil sa fi existat una in perioada interbelica, dar nu am mai gasit nici un exemplar", spune autoarea.

VARIETATE. Modelul celei mai cautate carti de mancaruri de post din Romania a fost una greceasca, dupa care Garoafa Coman gatea cand se afla la Atena. "Ma gandeam uneori ca e foarte greu sa tii postul in conditiile in care bucataria traditionala romaneasca nu oferea prea mare varietate: varza, fasole, cartofi… Cand am inceput sa numar zilele de post din cursul anului bisericesc am descoperit cu uimire ca mai bine de jumatate de an sunt zile de post", povesteste doamna Garoafa. Preoteasa si mama a patru copii, autoarea s-a gandit cand a alcatuit cartea si la acele mame care vor sa-si obisnuiasca si copiii cu randuiala crestineasca. S-a gandit in acelasi timp si la zilele de post in care avem musafiri si la onomasticele din posturi si la bogata traditie in ceea ce priveste pomenirile mortilor, atat de draga romanilor. "Toate aceste lucruri de care am tinut cont cand am elaborat cartea sunt si o justificare a mea pentru marea diversitate de retete din aceasta carte. Pentru ca postul nu inseamna mancare rafinata si variata, inseamna un pic de infranare de la ceea ce ne place si reducerea cantitatii de hrana", marturiseste autoarea.

"Vremea postului nu se determina de voia fiecaruia, ci de trebuinta celor ce se cuvin spre pietate. Deci daca cineva posteste dupa randuiala, in general se invredniceste si sa poata"
Sfantul Vasile cel Mare

Bucate manastiresti si din Grecia
"Ceea ce a avut nou cartea mea au fost dulciurile. In bucataria noastra nu sunt prea multe dulciuri de post, dar bucataria greceasca este foarte bogata la acest capitol. Este un lucru extraordinar pentru mamele cu copii care vor sa tina post. Retetele sunt culese in special de la Manastirile Tismana si Moldovita, multe sunt din bucataria greceasca, dar si din cea romaneasca", povesteste Garoafa Coman despre cartea ce s-a bucurat de un cuvant inainte al regretatului parinte arhimandrit Sofian Boghiu.

Rugaciuni la vremea mesei
Inainte de pranz se zice "Tatal nostru", iar dupa masa "Multumim Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, ca ne-ai saturat pe noi de bunatatile Tale cele pamantesti. Nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta imparatie, ci, precum in mijlocul ucenicilor Tai ai venit, Mantuitorule, pace dandu-le lor, asa vino si la noi si ne mantuieste. Amin!." Inainte de cina: "Manca-vor saracii si se vor satura si vor lauda pe Domnul iar cei ce-l cauta pe Dansul vii vor fi inimile lor in veacul veacului. Amin!". Dupa cina: "Veselitu-ne-ai pe noi, Doamne, intru fapturile Tale. Dat-ai veselie in inima mea din rodul graului, al vinului si al untului de lemn, ce s-au inmultit. Cu pace ma voi culca si voi dormi, ca Tu, Doamne, indeosebi, intru nadejde m-ai asezat. Amin!".

Chec umplut cu crema pentru zile mai dulci
Ingrediente: o ceasca cu zahar, o ceasca cu apa calda, doua lingurite cu drojdie uscata, doua cesti cu faina, 7 linguri cu margarina, o ceasca de coniac, o lingura cu coaja rasa de lamaie, o ceasca nuca macinata, o lingura cu apa rece; crema: 6 linguri margarina, o ceasca zahar pudra. Mod de preparare: se dizolva drojdia in putina apa calduta cu o lingurita de zahar. Se lasa 5-10 minute la loc cald, pana ies la suprafata bule de aer. In vas mare se amesteca o ceasca cu zahar cu faina. In alt vas mic se infierbanta 4 linguri cu margarina, se bat cu furculita pana se racoreste si se toarna peste drojdie, cu coniacul si coaja de lamaie. Se amesteca si se adauga peste faina cu zahar. Se framanta pana se obtine o compozitie omogena. Se tapeteaza o forma mare cu ulei, se pune hartie speciala pentru prajituri, se toarna compozitia si se lasa sa creasca la loc cald 60 de minute. Inainte de a fi pus la cuptor se garniseste cu o glazura obtinuta din restul de margarina topita, restul de zahar, nuca pisata si o lingura cu apa rece. Se da la cuptor potrivit 40 minute. Dupa racire, se taie bucati, fiecare bucata se taie in doua, transversal si se umplu cu crema obtinuta din margarina, zahar pudra si vanilie.

×
Subiecte în articol: zahăr post editie de colectie