Garoafa Coman a publicat in 1994 prima carte de retete de post "Mancaruri si dulciuri de post" de la noi si a avut un succes imens. Nu si-a imaginat ca va fi best-seller-ul Editurii Bizantine, s-a gandit doar la folosul pe care-l va aduce gospodinelor.
Garoafa Coman a publicat in 1994 prima carte de retete de post "Mancaruri si dulciuri de post" de la noi si a avut un succes imens. Nu si-a imaginat ca va fi best-seller-ul Editurii Bizantine, s-a gandit doar la folosul pe care-l va aduce gospodinelor. "M-am bucurat si ma bucur de bucuria fiecarei gospodine care se foloseste de ea. M-am bucurat pentru bucuria tinerelor cupluri care-mi marturiseau: «Invatam sa gatim dupa cartea dumneavoastra!»Am fost incantata sa aflu ca s-au folosit de cartea mea barbati necasatoriti sau aflati pentru o perioada mai indelungata departe de sotia-gospodina, si unii si altii in postura de a-si gati de post". Sunt cuvintele Garoafei Coman, autoarea primei carti de acest gen, aparuta dupa 1989.
Acest adevarat bestseller s-a vandut din 1994 si pana acum in peste 130.000 de exemplare, aflandu-se la a IV-a editie. Succesul se explica prin faptul ca era un mare gol pe piata in acest domeniu. Daca a existat vreodata o carte de bucate de post in romaneste, nu-si mai aminteste nimeni si nu se mai gaseste nici prin anticariate. "Este posibil sa fi existat una in perioada interbelica, dar nu am mai gasit nici un exemplar", spune autoarea.
VARIETATE. Modelul celei mai cautate carti de mancaruri de post din Romania a fost una greceasca, dupa care Garoafa Coman gatea cand se afla la Atena. "Ma gandeam uneori ca e foarte greu sa tii postul in conditiile in care bucataria traditionala romaneasca nu oferea prea mare varietate: varza, fasole, cartofi⦠Cand am inceput sa numar zilele de post din cursul anului bisericesc am descoperit cu uimire ca mai bine de jumatate de an sunt zile de post", povesteste doamna Garoafa. Preoteasa si mama a patru copii, autoarea s-a gandit cand a alcatuit cartea si la acele mame care vor sa-si obisnuiasca si copiii cu randuiala crestineasca. S-a gandit in acelasi timp si la zilele de post in care avem musafiri si la onomasticele din posturi si la bogata traditie in ceea ce priveste pomenirile mortilor, atat de draga romanilor. "Toate aceste lucruri de care am tinut cont cand am elaborat cartea sunt si o justificare a mea pentru marea diversitate de retete din aceasta carte. Pentru ca postul nu inseamna mancare rafinata si variata, inseamna un pic de infranare de la ceea ce ne place si reducerea cantitatii de hrana", marturiseste autoarea.
|
"Vremea postului nu se determina de voia fiecaruia, ci de trebuinta celor ce se cuvin spre pietate. Deci daca cineva posteste dupa randuiala, in general se invredniceste si sa poata" |
| ||||
Chec umplut cu crema pentru zile mai dulci Citește pe Antena3.ro |