x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Roluri din filme

Roluri din filme

de Catalina Iancu    |    29 Ian 2007   •   00:00
Roluri din filme
Elixirul tineretii

Toate filmele in care a jucat Florin Piersic ascund in spate povesti minunate. Chiar si succesul lui a inceput cu o poveste. Cu povestea lui Harap Alb. Regizorul Ion Popescu Gopo a dat o alta interpretare povestii lui Ion Creanga, film pe care l-a numit "De-as fi Harap Alb". Un Piersic aratos ca un Fat-Frumos era cel mai potrivit pentru rolul principal: un craisor care adoarme si se viseaza Harap Alb. Aceasta pelicula a facut istorie, fiindca Florin Piersic s-a batut cu ursul de-adevaratelea! Personajul lui stia din basm ca ursul cu care urma sa se bata pe pod nu era altcineva decat batranul sau tata, costumat intr-o blana. Ceea ce n-a stiut nici macar Florin Piersic era ca Ion Popescu Gopo a adus la filmari un urs adevarat: ursoaica Tuti de la Circul de Stat. Dresorul Ion Vantoiu l-a indemnat sa-i dea animalului tutun "Virginia" din palma, fiindca ii placea. Eroul nostru n-a avut incotro si a luat ursul in brate. S-a tavalit cu el pe jos si cand a scapat din stransoare a rupt-o la fuga. "Toti strigau ca s-a terminat filmarea, dar eu parca aveam mitraliera la picioare!", povesteste actorul.

INCEPUTUL. A debutat in coproductia romano-franceza "Ciulinii Baraganului", unde interpreta rolul lui Tanase. Era cel mai tanar din distributie, iar mama lui (in film) era nimeni alta decat marea cantareata Maria Tanase. "Scenele impreuna cu ea, in special cea a mortii, cand ea bocea, nu le voi uita niciodata", declara artistul. Datorita acestui film, Louis Daquin a comunicat Cinematografiei ca ar dori ca delegatul roman care prezinta filmul la cea de-a 11-a editie a Festivalului de la Cannes sa fie Florin Piersic. Asa a ajuns Florin al nostru sa le vada in carne si oase pe toate marile vedete ale vremii: Tatiana Samoilova, Paul Newman, Suzana Campos, Giani Esposito, Fernandel, Jean Marais, Brigitte Bardot sau Alain Delon.

APROAPE DE PUBLIC. In "Aproape de soare" a primit rolul lui Petru Orsa, iar "tatal" lui era Grigore Vasiliu Birlic. "Chiar daca rolul lui Birlic era episodic - la inceputul si la sfarsitul filmului - pentru mine era un lucru extraordinar sa apar langa un titan de talia lui", marturiseste artistul. Dar si mai tare l-a impresionat otelaria de la Hunedoara. Caci, pentru a intra mai bine in pielea personajului, a muncit o perioada cot la cot cu otelarii. Pentru ca aceasta este marea bucurie a lui Florin Piersic: baile de multime ii fac mare placere. A stat printre muncitori, a mancat cu ei, a lucrat cu ei. Asa se face ca, impresionati de aceasta prietenie, "colegii" de ocazie i-au dat o diploma prin care l-au declarat "Otelar 3". Iar, la premierea facuta intr-un cadru festiv, unul dintre ei a zis la microfon, cu lacrimi in ochi: "Florine, daca astia te dau afara de la teatru, vino la noi, ma, ca-ti dam bani cu roaba daca vii aici!". Slava Domnului, ca nu s-a intamplat asa!

Piersic a pus mult suflet in filmele in care a jucat si a incercat sa se identifice cu personajele pe care le-a intruchipat. Unul dintre rolurile care l-au marcat a fost, bineinteles, cel din "Haiducii lui Saptecai". Cele mai frumoase amintiri ale lui sunt legate de Toma Caragiu, Marga Barbu, Jean Constantin, Aimee Iacobescu, Colea Rautu si multi, multi altii, despre care ne-a povestit la superlativ, dar pe care numai daca i-am mentiona ne-ar mai trebui vreo trei colectii. Dupa spusele lui Badia, Piersic era ager ca un vultur. Calarea extraordinar, doar invatase de la un profesor veterinar. Din goana calului sarea pe caleasca s-o opreasca si nu se lasa dublat la nici o secventa. Nu degeaba i-a spus Toma Caragiu: "Mai baiete, tu n-ai sa mori in patul tau!". In timp ce juca in "Haiducii" a fost distribuit in rolul lui Preda Buzescu. La Selimbar, unde s-a realizat filmarea, un batalion intreg de soldati s-a pozat alaturi de Florin Piersic. Si acum sunt oameni care il opresc pe strada si-i arata fotografii din acea perioada. "Sa vezi ca cineva iti tine poza in buletin dupa atatia ani, e extraordinar. Nu exista o satisfactie mai mare", marturiseste Piersic.

LA INALTIME. Dinu Cocea l-a distribuit intr-un film pe care, iarasi, l-a iubit foarte mult: "Parasutistii". Aici a fost ajutat de generalul Grigore Bastan, consilierul militar al filmului, care l-a intrebat: "Tu te-ai culcat vreodata cu vreo femeie?". "Probabil ca da", a raspuns Piersic. "Asta nu-i nimic pe langa ce senzatie o sa ai cand o sa sari cu parasuta." Pana sa mai apuce Florin sa mai zica ceva, i-a si facut vant din avion. "Toata lumea aplauda zborul, numai eu am umblat doua zile cracanat", povesteste actorul.

A urmat "Elixirul tineretii", o comedie in care a jucat atat rolul tanarului, cat si pe cel al batranului. Iar in "Batalia pentru Roma", a carui premiera a avut loc la Berlin, atat de fermecator era Florin, ca toata lumea a crezut ca-i eroul principal!

Florin, portret la closet
Ce i-a trecut prin cap lui Piersic odata? A iesit in oras cu Silviu Stanculescu, amandoi imbracati in costumele de scena. Adica in tinuta militara. Cand au aparut intr-un restaurant, toti ospatarii au ramas cu gura cascata. Cand au fost intrebati daca sunt ei, au raspuns ca doar seamana cu actorii, dar in final au recunoscut ca ei sunt. Dar s-a dus maestrul la toaleta, ca omul, si ce credeti c-a descoperit? "Pe usa de la buda, la femei, era poza Claudiei Cardinale, iar la barbati era poza mea. Silviu radea cu gura pana la urechi si zicea: «Ai ajuns sa fii si la closete!»."

Cu Jean Marais la Cluj
Pe Jean Marais l-a cunoscut la Cannes, in 1958. Si l-a revazut in 1966, la Bucuresti, unde au jucat impreuna in coproductia "7 baieti si-o strengarita". Cei patru romani din distributie erau Jean Lorin Florescu, Serban Cantacuzino, Florin Piersic si Aimee Iacobescu. Piersic l-a invitat pe Jean Marais la Cluj, pe Strada Bolintineanu nr. 10, la vecinul sau, parintele Lazar. Mesele intinse ca la nunta l-au impresionat intr-atat de mult pe actorul francez, incat dupa filmari venea direct acolo. Toti copiii cartierului au venit sa-l vada si s-au incolonat pe doua randuri fluturand pozele lui Jean Marais, intr-un sir lung de vreo 800 de metri!

Lista filmelor pe care si-a lasat amprenta
A adunat "Ciulinii Baraganului". A spus "O poveste ca-n basme". A stat "Aproape de soare". Si acolo unde "S-a furat o bomba". A jucat in "Celebrul 702". A facut "Pasi spre luna". A facut parte din "Neamul Soimarestilor". Si-a zis: "De-as fi Harap Alb"… Si-a petrecut "Frumoasele vacante". A ridicat "Columna". A dat "Batalia pentru Roma". A calarit cu "Haiducii lui Saptecai". A luptat langa "Mihai Viteazul" si "Stefan cel Mare". A luat "Zestrea domnitei Ralu". A avut "Aventuri la Marea Neagra". A sarit cu "Parasutistii". A fost "Agentul straniu", "Pintea" si unul dintre "Fratii Jderi". Ce "Regasire"! A intrat in "Cuibul salamandrelor". In "Ultima frontiera a mortii" si-n "Rug si flacara". A pasit pe "Drumul oaselor". A intrat in "Reteaua S". Ne-a oferit "Trandafirul galben". A vazut "O lebada iarna". A descoperit "Misterele Bucurestilor". A fost "Galax, omul papusa". Si-a tras "Masca de argint". A inceput "Racolarea". A pus "Ramasagul" si a castigat "Colierul de turcoaze". A invatat ca "Totul se plateste". E "Fix alert", iar publicul ii spune: "In fiecare zi mi-e dor de tine".
×