CU BUZUNARELE GOALE
Romania este inca o tara saraca. Principala cauza pare sa fie lipsa locurilor de munca, dar romanii dau vina si pe politicieni sau chiar pe cei care fura.
Oricat ne-am dori sa ne fi indepartat de statutul de tara saraca si sa fi scapat de eticheta pe care am primit-o cu ani in urma, cifrele sunt dure si ne demonstreaza ca Romania se numara in continuare printre statele unde saracia este o problema. Potrivit raportului pe 2004 al Comisiei antisaracie, in Romania exista circa 6,5 milioane de persoane care traiesc in saracie, din care 2,4 milioane in saracie crunta, iar alte 1,2 milioane de persoane nu isi pot permite sa-si procure strictul necesar de hrana. Unul din cinci copii este obligat sa munceasca, iar majoritatea dintre acestia (89%) traieste in mediul rural, se arata intr-un studiu elaborat de UNICEF, Ministerul Muncii din Romania si Biroul International al Muncii. Regiunea de nord-est a Romaniei este catalogata drept "polul saraciei" din Europa. Din punct de vedere geografic, 25% din populatia saraca a Romaniei traieste in Moldova. Potrivit studiilor, 20% dintre saraci sunt tarani, in timp ce alti 20% sunt pensionari. FARA SLUJBA. Intrebati despre saracie si cauzele sale, romanii sunt de parere ca principalul motiv este lipsa locurilor de munca, dupa cum considera 23% dintre cei care au raspuns sondajului CURS. Faptul ca oamenilor nu le place sa munceasca este un alt element generator de saracie, cred 18% dintre romani. In proportie de 11%, cetatenii spun ca vinovati pentru traiul sarac pe care il duc o parte din conationalii lor sunt politicienii si un mod nu foarte intelept de guvernare. Tot 11% dintre romani cred ca salariile si pensiile mici reprezinta o cauza importanta a saraciei. Doar 5% dintre respondenti cred ca saracia in care se zbat unii oameni este cauzata de pretul mare al bunurilor si serviciilor in raport cu veniturile, in timp ce 2% spun ca de vina este inegalitatea sociala specifica fiecarei tari. PROSTIA SI FURTUL. Economia precara este pusa la zid si identificata de 2% dintre respondenti ca fiind o cauza a saraciei, in timp ce alte doua procente din cei intervievati ii condamna pe cei care fura, un alt motiv pentru care unii romani isi duc traiul in saracie. Prostia, ignoranta, faptul ca tara este saraca, nesabuinta, risipa sau lipsa de cumpatare sunt cauze ale saraciei identificate de 3% dintre respondenti. Saracia ar putea fi inlaturata insa cu putin noroc, considera 1% dintre cei intervievati. Romanii traiesc in saracie pentru ca au greutati mari si familii numeroase (1% din raspunsuri) sau au o problema cu alcoolul (1%). Nici coruptia nu este trecuta cu vederea, un procent din cei intervievati considerand ca aceasta este un element care genereaza saracie.
De ce traiesc unii
oameni din tara noastra in saracie?
| ||
|
Cei mai multi "temerari" in ale business-ului au sub 30 de ani (29%), in timp ce numai 4% dintre persoanele de peste 56 de ani s-ar mai aventura in jungla economica. Deschiderea unui cont la banca nu-i atrage decat pe 6% dintre romani, iar de depunerea banilor la CEC sunt interesati numai 2% dintre cetateni. A investi banii in actiuni reprezinta o solutie aleasa de 1% dintre romani, iar tot atatia ar alege sa cumpere valuta de cele 30 miliarde de lei. Dintre persoanele de varsta a treia, 45% se gandesc sa dea banii copiilor sau parintilor.
Citește pe Antena3.ro
Daca ati avea o suma mare de bani, sa zicem 30 miliarde de lei ce ati face cu ei in primul rand...?
| ||
|
PE CE SE DUC BANII ROMANILOR
|
Mai bine de jumatate (66,4%) din cele 12,7 milioane de lei, reprezentand veniturile medii ale unei gospodarii din Romania, se duce pe mancare, bunuri si servicii, in timp ce 11,4% reprezinta plata taxelor si impozitelor.
Bugetul pe care o familie il aloca, in medie, pentru consum este de 8,3 milioane de lei pe luna, din care 44,6% reprezinta cheltuielile pentru mancare, aproape 15% se duc pe plata facturilor de intretinere, energie electrica, gaze si apa, iar 7,4% sunt alocate pentru imbracaminte si incaltaminte. Pentru bauturi alcoolice si tutun, romanii aloca circa 6% din cheltuielile totale de consum, 6,4% pentru transport, 4,4% pentru comunicatii si aproape 4 procente se cheltuiesc pentru activitati de recreere. O familie cheltuieste, in medie pe luna, circa 175.000 de lei pentru paine, 240.000 de lei pentru carne, 130.000 de lei pentru lactate si 130.000 de lei pentru legume si conserve. |