x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Romani saraci, cu vise mari

Romani saraci, cu vise mari

de Iohanna Onaca Purdea    |    04 Iul 2005   •   00:00
Romani saraci, cu vise mari
CU BUZUNARELE GOALE
Romania este inca o tara saraca. Principala cauza pare sa fie lipsa locurilor de munca, dar romanii dau vina si pe politicieni sau chiar pe cei care fura. Oricat ne-am dori sa ne fi indepartat de statutul de tara saraca si sa fi scapat de eticheta pe care am primit-o cu ani in urma, cifrele sunt dure si ne demonstreaza ca Romania se numara in continuare printre statele unde saracia este o problema. Potrivit raportului pe 2004 al Comisiei antisaracie, in Romania exista circa 6,5 milioane de persoane care traiesc in saracie, din care 2,4 milioane in saracie crunta, iar alte 1,2 milioane de persoane nu isi pot permite sa-si procure strictul necesar de hrana.
Unul din cinci copii este obligat sa munceasca, iar majoritatea dintre acestia (89%) traieste in mediul rural, se arata intr-un studiu elaborat de UNICEF, Ministerul Muncii din Romania si Biroul International al Muncii. Regiunea de nord-est a Romaniei este catalogata drept "polul saraciei" din Europa. Din punct de vedere geografic, 25% din populatia saraca a Romaniei traieste in Moldova. Potrivit studiilor, 20% dintre saraci sunt tarani, in timp ce alti 20% sunt pensionari.

FARA SLUJBA. Intrebati despre saracie si cauzele sale, romanii sunt de parere ca principalul motiv este lipsa locurilor de munca, dupa cum considera 23% dintre cei care au raspuns sondajului CURS. Faptul ca oamenilor nu le place sa munceasca este un alt element generator de saracie, cred 18% dintre romani. In proportie de 11%, cetatenii spun ca vinovati pentru traiul sarac pe care il duc o parte din conationalii lor sunt politicienii si un mod nu foarte intelept de guvernare. Tot 11% dintre romani cred ca salariile si pensiile mici reprezinta o cauza importanta a saraciei. Doar 5% dintre respondenti cred ca saracia in care se zbat unii oameni este cauzata de pretul mare al bunurilor si serviciilor in raport cu veniturile, in timp ce 2% spun ca de vina este inegalitatea sociala specifica fiecarei tari.

PROSTIA SI FURTUL. Economia precara este pusa la zid si identificata de 2% dintre respondenti ca fiind o cauza a saraciei, in timp ce alte doua procente din cei intervievati ii condamna pe cei care fura, un alt motiv pentru care unii romani isi duc traiul in saracie. Prostia, ignoranta, faptul ca tara este saraca, nesabuinta, risipa sau lipsa de cumpatare sunt cauze ale saraciei identificate de 3% dintre respondenti. Saracia ar putea fi inlaturata insa cu putin noroc, considera 1% dintre cei intervievati. Romanii traiesc in saracie pentru ca au greutati mari si familii numeroase (1% din raspunsuri) sau au o problema cu alcoolul (1%). Nici coruptia nu este trecuta cu vederea, un procent din cei intervievati considerand ca aceasta este un element care genereaza saracie.

De ce traiesc unii oameni din tara noastra in saracie?

  • Lipsa locurilor de munca este o cauza importanta a saraciei, cred 23% dintre romani
  • In aprilie 2005, in Romania erau 511.274 de someri, dintre care 206.722 de femei
  • Din numarul total al somerilor, aproape 319.000 nu primeau nici o indemnizatie
  • Cei mai multi someri sunt in judetele Brasov, Hunedoara, Galati, Iasi si in Bucuresti (peste 20.000/judet)
  • Sub 5.000 de someri se afla in judetele Satu-Mare, Salaj, Tulcea n Rata somajului a scazut de la 7,4% in aprilie 2004 la 5,7% in aprilie 2005
  • Romanii traiesc in saracie pentru ca salariile si pensiile sunt mici, dupa cum au raspuns 11% dintre participantii la sondaj
  • In Romania erau inregistrati, in primul trimestru al anului, 6.187.000 de pensionari, potrivit INS
  • Pensia medie in Romania este de 2.348.908 lei
  • FARA BANI DE MANCARE. Sondajul CURS releva un fapt socant: in Romania secolului al XXI-lea se intampla ca unii oameni sa nu aiba bani pentru a cumpara de mancare familiei. Ponderea acestora este relativ mica: 1% din romani spun ca li se intampla foarte des sa nu aiba bani pentru a-si hrani familia, in timp ce 7% dintre respondenti spun ca s-au confruntat des cu astfel de lipsuri. 20% dintre romani au trecut rar prin astfel de situatii, in timp ce 69% nu au avut probleme cu banii de mancare. Mai multe persoane din mediul rural s-au confruntat des cu situatia de a nu avea bani pentru mancare (8%), fata de cei din mediul urban (6%). Cel mai bine stau romanii din zona de vest a tarii, unde procentul celor care nu au trecut prin astfel de situatii este mai ridicat (74%) fata de alte zone (67% in Est).

    RUDE DIN STRAINATATE. Daca salariile sunt mici, mancarea, bunurile si serviciile sunt scumpe, romanii cu venituri reduse mai pot spera sa primeasca ajutor de la rudele din strainatate. Un sfert din romani are pe cineva plecat la munca sau stabilit in alta tara, insa numai 6% dintre acestia primesc bani. Suma medie pe care rudele sau prietenii o trimit romanilor ramasi acasa se ridica la 273 de euro, potrivit sondajului. Ponderea celor care primesc bani din afara este mai mare in regiunea de est (12%), scazand la 7% in vest si 4% in sud. Bucurestenii ocupa cea mai mica pondere printre romanii care sunt ajutati de rudele sau cunostintele din strainatate - doar 3%.

    CASA SI MASINA. Oamenii sunt preocupati sa aiba un standard de viata decent, ceea ce implica o casa, o masina, bani si vacante. Cercetatorii spun ca cei mai multi sunt interesati de bunurile care aduc satisfactie pe termen scurt, iar economisirea sau investitiile, care ar aduce avantaje mai tarziu, reprezinta o alegere pe care o fac mai putine persoane, pentru ca beneficiile se vad dupa mai mult timp. De ce ar fi romanii diferiti? Daca ar avea 30 miliarde de lei (circa un milion de dolari), 32% dintre locuitorii plaiurilor mioritice si-ar cumpara casa, masina si alte bunuri. Potrivit sondajului CURS, 23% dintre romani ar da banii, dupa caz, copiilor sau parintilor, in timp ce numai 18% ar incepe o afacere. Aceasta decizie apartine cu precadere barbatilor (24%), in timp ce ponderea femeilor care s-ar incumeta sa demareze propria afacere este mai mica (14%).
    Cei mai multi "temerari" in ale business-ului au sub 30 de ani (29%), in timp ce numai 4% dintre persoanele de peste 56 de ani s-ar mai aventura in jungla economica. Deschiderea unui cont la banca nu-i atrage decat pe 6% dintre romani, iar de depunerea banilor la CEC sunt interesati numai 2% dintre cetateni. A investi banii in actiuni reprezinta o solutie aleasa de 1% dintre romani, iar tot atatia ar alege sa cumpere valuta de cele 30 miliarde de lei. Dintre persoanele de varsta a treia, 45% se gandesc sa dea banii copiilor sau parintilor.

    Daca ati avea o suma mare de bani, sa zicem 30 miliarde de lei ce ati face cu ei in primul rand...?

  • 7% dintre barbati ar depune banii la banca, in timp ce numai 4% dintre femei ar alege aceasta varianta
  • Doar 29% dintre persoanele cu studii superioare si-ar cumpara casa, masina si alte bunuri, in timp ce 35% dintre cei care au terminat doar liceul ar cheltui banii astfel
  • 21% dintre oraseni ar incepe o afacere, insa numai 15% dintre oamenii de la sate iau in calcul aceasta posibilitate
  • 11% dintre bucuresteni ar depune banii la banca, in timp ce numai 4% dintre moldoveni ar constitui un depozit
  • PE CE SE DUC BANII ROMANILOR
    Mai bine de jumatate (66,4%) din cele 12,7 milioane de lei, reprezentand veniturile medii ale unei gospodarii din Romania, se duce pe mancare, bunuri si servicii, in timp ce 11,4% reprezinta plata taxelor si impozitelor.
    Bugetul pe care o familie il aloca, in medie, pentru consum este de 8,3 milioane de lei pe luna, din care 44,6% reprezinta cheltuielile pentru mancare, aproape 15% se duc pe plata facturilor de intretinere, energie electrica, gaze si apa, iar 7,4% sunt alocate pentru imbracaminte si incaltaminte. Pentru bauturi alcoolice si tutun, romanii aloca circa 6% din cheltuielile totale de consum, 6,4% pentru transport, 4,4% pentru comunicatii si aproape 4 procente se cheltuiesc pentru activitati de recreere. O familie cheltuieste, in medie pe luna, circa 175.000 de lei pentru paine, 240.000 de lei pentru carne, 130.000 de lei pentru lactate si 130.000 de lei pentru legume si conserve.

    ×