x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Sa imi spui cine minte

Sa imi spui cine minte

de Mihai Stirbu    |    07 Aug 2006   •   00:00
Sa imi spui cine minte
FEMEIA SAU BARBATUL
Minciuna are aceeasi gravitate ca si celelalte pacate si totusi, este comisa frecvent si de barbati, si de femei.

Motivele pentru care in unele cazuri se recurge la minciuna se regasesc in alte pagini ale Editiei de Colectie. Eterna intrebare: "Cine credeti ca spun cele mai multe minciuni?" a fost dezbatuta de operatorii CURS cu ajutorul a 2.000 de respondenti proveniti din toate regiunile tarii.

Exista conceptia ca femeile ar minti mai mult decat barbatii, insa 56% dintre cei chestionati sunt de parere ca atat doamnele, cat si domnii mint in aceeasi masura. Robert Feldman, psiholog la Universitatea Massachusetts, spune ca: "Oamenii mint aproape din reflex. Ei nu-si dau seama ca acest lucru face parte din discursul lor social obisnuit. Incercam foarte tare sa-i impresionam pe ceilalti si in acelasi timp sa mentinem o imagine despre noi insine care sa fie consistenta cu ceea ce celorlalti le-ar placea ca noi sa fim". Cercetatorii au descoperit anumite diferente intre barbati si femei. Cu toate ca barbatii si femeile mint in egala masura, "stilul" lor de a minti difera. Minciunile barbatilor tind sa fie mai egoiste, tind sa serveasca incercarii de a-i face pe ei insisi sa apara cat mai bine, in timp ce minciunile femeilor tind sa fie directionate spre cealalta persoana, in incercarea de a o face pe aceasta sa se simta cat mai bine.

Pentru a totaliza cele 100 de procente, trebuie mentionat ca 23% dintre romani au scos mai mincinoase femeile, iar 18% cred ca barbatii ar minti mai mult decat femeile. Unde se afla adevarul...? 59% dintre femei au ales varianta eleganta si au declarat ca ambele sexe mint egal. Un pic peste jumatate dintre cei din categoria sexului tare, 52%, au bifat acelasi raspuns. 18% dintre femei s-au ales pe ele insele. 29% dintre barbati spun despre mamele, fiicele, soacrele, vecinele, colegele de serviciu ca mint mai mult decat ei. Divinitatea a daruit femeilor un simt care le permite sa isi dea seama cand sunt mintite, indiferent de cine. Le este usor sa interpreteze privirea in pamant a sotilor, vocea lipsita de convingere, inrosirea obrajilor cand adreseaza intrebari- cheie. 20% dintre urmasele Evei considera ca barbatii mint mai mult decat femeile. In schimb, 16% dintre barbati cred ca "Adamii" fac dintr-un neadevar un adevar mai des decat doamnele.

EGALITATE. O analiza asupra categoriilor de varste ale corespondentilor surprinde prin faptul ca jumatate sau mai mult de jumatate din toate cele trei grupuri de varste, 18-30 (50%), 31-55 (57%) si peste 56 (58%), cred ca ambele sexe mint in aceeasi masura. Aceeasi parere se mentine si la celelalte criterii, cum ar fi cel de educatie (sub liceu - 54%, liceu - 55%, peste liceu - 58%) si cel de venit (sub medie - 56%, peste medie - 55%). La sate, situatia nu se schimba. 23% dintre acestia cred ca femeile mint mai mult decat barbatii, la oras se inregistreaza in aceasta situatie un procent identic. Atat vesticii, cat si esticii cred in proportie de 19% ca barbatii sunt niste mincinosi, nu neaparat mai buni decat femeile, dar tot mincinosi raman.

TINERII SAU BATRANII? La varsta adolescentei, minciuna dobandeste o mai mare semnificatie decat in copilarie. Minciuna face parte din comportamentul normal al copilului si adolescentului, atata timp cat aceasta este ocazionala si reprezinta o modalitate de adaptare la o anumita situatie. In astfel de cazuri, parintii ar trebui sa stea linistiti. Problemele apar atunci cand minciuna intra cu totul in viata adolescentului, atunci cand acesta recurge sistematic la minciuna, si mai grav, cand el acorda credit minciunilor sale. In aceasta etapa se poate vorbi de mitomanie. 52% dintre respondenti sunt de parere ca adolescentii spun mai multe minciuni decat batranii. Doar 5% dintre cei intrebati cred ca batranii spun mai multe minciuni decat tinerii, iar 4% s-au abtinut. 39% scot ambele categorii la fel de mincinoase. Jumatate din femeile interogate s-au pronuntat ca tinerii mint mai mult decat varstnicii. 37% dintre barbati au socotit ca atat tinerii, cat si batranii mint in egala masura. Cel mai mare procent al subiectilor care se incadreaza intre 18 si 30 de ani a fost consemnat in dreptul rubricii "tinerii spun mai multe minciuni decat batranii", adica 54%. Acelasi procent a fost totalizat si de cei cu varstele cuprinse intre 31 si 55 de ani. Cei mai multi dintre cei care au incercat sa fie obiectivi s-au regasit la clasa "56+". 45% dintre ei au declarat ca atat tinerii, cat si batranii spun la fel de multe minciuni. In privinta educatiei, 53% dintre cei cu liceul terminat cred ca tinerii scot pe gura cele mai multe minciuni. 5% dintre cei cu venitul situat sub medie sunt de parere ca batranii spun mai multe minciuni decat tinerii, insa procentul este prea mic in comparatie cu 53% dintre cei care ii incrimineaza pe tineri. 61% dintre estici tot pe tineri ii aleg. O data cu inaintarea in varsta vom minti mai putin sau ne vom pastra tineretea macar prin minciunile pe care le vom spune.

"Imediat ce oamenii simt ca orgoliul le-ar fi in pericol, incep sa minta mai mult. Ei nu-si dau seama ca acest lucru face parte din discursul lor social obisnuit. Incercam foarte tare sa-i impresionam pe ceilalti si, in acelasi timp, sa mentinem o imagine despre noi insine care sa fie consistenta cu ceea ce celorlalti le-ar placea ca noi sa fim" - Robert Feldman, psiholog la Universitatea Massachusetts

Cine credeti ca spun cele mai multe minciuni?
  • 56% dintre cei chestionati sunt de parere ca atat doamnele, cat si domnii mint in aceeasi masura
  • 23% dintre romani au scos mai mincinoase femeile
  • 18% cred ca barbatii ar minti mai mult decat femeile
  • 3% au ales varianta nu stiu/nu raspund
  • SARACII TROMBONESC MAI PUTIN

    La intrebarea: "Dumneavoastra credeti ca spun mai multe minciuni saracii, bogatii sau ambii in aceeasi masura?", raspunsurile au fost urmatoarele: 5% cred ca saracii, 44% sunt de parere ca bogatii, iar 44% considera ca ambii in aceeasi masura, 47%. 4% dintre romani s-au abtinut. 46% dintre domni si 42% dintre doamne au optat pentru varianta ca bogatii ar tromboni mai mult decat cealalta categorie sociala. Toate categoriile de varsta cred in proportie de 47% ca atat saracii, cat si bogatii mint in aceeasi masura. 5% dintre cei cu studii peste liceu cred ca saracii spun mai multe minciuni.

    LA ORASE SI LA SATE ESTE ACEEASI SITUATIE

    Unde se naste minciuna, la sat sau la oras? Sunt orasenii mai drepti decat cei de la sate? Potrivit sondajului CURS efectuat la comanda Jurnalului National, 59% dintre respondenti considera ca atat cei de la oras, cat si cei de la sat mint in aceeasi masura. Pe locul doi se situeaza cei de la oras, cu 31%, iar pe locul trei sunt trecuti cei de la sat, cu 5 procente. Varianta Nu stiu/Nu raspund a fost preferata de 5% dintre intervievati. 57% dintre reprezentantii sexului tare socotesc ca atat cei de la oras, cat si cei de la sat mint in aceeasi masura. 29% dintre femei cred ca orasenii mint mai mult decat cei de la sat, iar 4% gasesc in sateni mincinosi mai mari decat in oraseni. 59% dintre cei care au implinit recent sau au trecut de mult de varsta de 56 de ani pun semnul egal intre sateni si oraseni cand e vorba de minciuna. 36% dintre respondentii din mediul urban sunt de parere ca orasenii spun mai multe minciuni, iar 65% dintre cei din mediul rural afirma ca nu exista deosebiri intre sateni si oraseni la minciuna.

    CEI EDUCATI MINT LA FEL

    Probabil v-ati fi asteptat ca cei cu studii superioare sa nu minta la fel de mult ca cei mai putin educati. Doua mii de romani au fost descusuti si pe urmatoarea tema: "Dumneavoastra credeti ca spun mai multe minciuni cei mai educati, cei mai putin educati sau ambii in aceeasi masura?". Iata raspunsurile: 20% au raspuns ca persoanele mai educate, 19% au zis cei mai putin educati, iar 56% merg pe varianta "ambii in aceeasi masura". 5% dintre cei chestionati nu au oferit un raspuns concret (NS/NR). 19% dintre cei cu studii peste liceu cred educatii mint mai mult.
    ×