Astazi, modelul, idealul sunt legate de reusita in viata, nu de parerea interioara. Este o anumita formula de viata care devine ideal si nu persoana care poarta sau este purtatoarea acelei reusite.
|
|
Cum apar idolii in viata unei persoane?
Psiholog Aurora Liiceanu: Idolii se nasc din nevoia de modele in general. In mod inerent exista aceste mecanisme ale imitatiei si ale copierii unor atitudini, gesturi... deci noi invatam; aceasta influenta asupra cuiva se numeste invatare sociala. Exista influente pozitive, negative, din literatura, de la cei din jur, din istorie, din film. Exista unele modele care sunt mai atractive pentru unii sau pentru altii; noi nu avem aceleasi modele. Esti "mai influentat" cand coabitezi sau cand poti atinge modelul. De la distanta nu ramane decat admiratie si informatie de suprafata. Putini, probabil, sunt cei care isi fac idoli ce nu sunt planetari. Planetarii sunt persoane vizibile social.
Care sunt atributele unui idol?
Idolul trebuie sa fie caracterizat prin bani, celebritate, socializare. Din cauza aceasta, presiunea mare este a modelelor pe care le vehiculeaza televiziunea. Televizorul da si modele de viata si reusita, dar nu numai. De exemplu, Britney Spears, care este un idol pentru foarte multi tineri... La un moment dat la o casa de licitatii celebra se vindeau notitele ei din scoala, pline de greseli, cu 1.500 de lire. Se creeaza astfel o relatie ca intre victima si calau, foarte subtila intre idol si fanii lui. Trebuie sa ai un popor care sa te sustina. Acest lucru este important, pentru ca este foarte greu sa fii star sau model, fiindca trebuie sa-ti fidelizezi admiratorii.
Copiii si sondajele
A fi star inseamna sa fii si model?
Da. Astazi, dupa cum am vazut in ultimele sondaje, reiese ca 75% dintre copii isi iau idealul din celebritatile vehiculate de televiziune.
Toti avem idoli? Exista inlauntrul nostru dorinta de a fi ca cineva?
Eu cred ca un om care isi descopera valentele si intelege cat de complicat si de splendid este acest proces al individuatiei, adica atunci cand se desavarseste ca unicat in lume fara sa imite pe cineva - numai unicitatea in sine este o valoare - nu mai are nevoie de modele. Pentru ca nu face decat sa se lucreze el pe el si sa asimileze.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Idolatria este deci un fenomen care tine mai mult de copilarie?
Da, eu cred ca tine de copilarie, de nevoia de a te construi vazand in dreapta si-n stanga. In general, o viata saraca social, o socializare precara obliga individul copil sa-si ia modele din mediul proxim, de aceea se zice ca familia este foarte importanta, pentru ca "deschizi ochii pe familie" si primele influente, tipuri umane cu care te confrunti si care intra in interactiune cu individul sunt cele din imediata apropiere a acestuia.
Pana unde putem urma un idol?
Eee, aici este nebunia... Pana la urma... pana la Bivolaru; exista si o patologie a idealizarii. La un moment dat trebuie sa "te rupi" de model, de discipol, de maestru si sa mergi pe picioarele tale, nu avand in tine proiectat idolul sau modelul. Trebuie sa-l consemnezi, sa-l constientizezi in sensul ca stii ce surse ai - e ca o apa in care vin tot felul de izvoare pentru a forma un fluviu, dar la un moment dat el trebuie sa devina de sine statator. Problema o reprezinta depersonalizarea prin idol - cand idolul dispune de persoana, aceasta fiind covarsita de prezenta lui si "confiscata" in masura unui servilism, a unei copieri absolute, perfecte, fara gandire critica.
Orbul si idolul
Fanatismul. Cum se ajunge aici?
Prin mecanisme psihologice de atasare... printr-un atasament lipsit de criticism fata de idol, printr-o cecitate absoluta in raport cu analiza sau cu discutarea idealului pe care il ai.
Ce se intampla in plan social, politic atunci cand se ciocnesc doi idoli?
Este bine, in acest caz, sa cautam asemanarile dintre doua culturi, daca dorim sa punem capat conflictului. Pentru ca inerent exista asemanari si deosebiri, asa-i viata. De exemplu: Tsunami. La ei a fost Tsunami, la noi sunt inundatii. Si-a pus cineva problema ca el este roman sau ca celalalt este musulman cand a donat bani sau bunuri pentru sinistrati? S-a mers pe asemanarea de alte trasaturi: adica toti suntem oameni, a fi om e deasupra religiei, este o trasatura care inglobeaza lucruri diferite. Deci nu totdeauna dialogul sau alaturarea a doua religii pot duce la conflicte.
Cum a reusit Hitler sa adune atatia oameni in jurul lui si sa-i antreneze in actiunile sale? Este vorba de un principiu?
Paradoxul este ca oamenii rai tarasc destine, oameni cu personalitati accentuate, care sunt malefici si care au o fascinatie extraordinara pentru rau. In toti oamenii exista aceasta fascinatie, deci mai trebuie sa stii sa si convingi multimea...
Ce se intampla cand idolii ne dezamagesc?
Unii oameni au nevoie de idoli ca de faruri care sa-i ghideze. Daca este confuz, depersonalizat va cauta repede un alt idol, daca nu, va merge mai departe.
Este nevoie de un idol comun pentru umanitate?
Da, cu siguranta. Este nevoie, dar se stie ca disciplina prin frica nu tine prea mult. Omul trebuie sa stie ca-si poate alege soarta.
NOTORIETATE, ADMIRATIE SAU IDENTIFICARE
| ||
|
|
DESPRE
NOROC
Parintele Cleopa spunea la un moment dat credinciosilor care aduceau la biserica pomelnice: "Am vazut pe unele acatiste pomenit norocul: "pentru norocul fetei, pentru norocul baiatului, pentru norocul familiei". Dar cine a fost Noroc? Pana la venirea lui Iisus Hristos, umanitatea se inchina la idoli. Unul dintre acestia era Noroc. Zeul Noroc era infatisat cu un cuptor de arama in spate si in fata cu o tigaie de arama. Ce jertfa primea Noroc? Numai copii sugari de la mamele lor. Adeptii lui Noroc mergeau din sat in sat si rosteau: "Cine vrea sa aiba noroc sa aduca jertfa lui Noroc!"". Cati zei se pot mandri cu o asemenea etate? Noroc. LUMEA INCERTA DE AZI TE MODIFICA PSIHOLOGIC In cazul in care o persoana este subdeterminata ca individ sau nedeterminata, confuza, aceasta va alege un model ca sa poata finaliza procesul de individualizare. Iar aceasta individuatie, care este construirea individului, bazata pe o gandire critica, este un proces pe care unii il parcurg si altii nu il parcurg. De aceea se spune foarte bine ca unii oameni raman infantili; asta nu inseamna ca oamenii "individuati" si care s-au "maturat" nu au elemente infantile. Dar, una peste alta, procesul acesta se exprima intr-o formula maturizata. Criticismul tine de maturitate, copiii au mai putin spirit critic, ei sunt influentati foarte usor de adulti; dar si adultii pot ramane cu aceasta particularitate de a se lasa "furati" de idoli. Acum insa traim intr-o lume incerta, pana si Dalai Lama a spus ca ne miscam intr-o lume incerta, care te modifica psihologic. Si atunci ce mai inseamna a fi sanatos mental? Inseamna sa poti sa faci fata vietii fara ca aceasta sa iti lase un gust amar... CE INSEAMNA A IDOLATRIZA? In ebraica a idolatriza - hachah - semnifica a te inchina, a te prosterna, a face plecaciuni sau a te arunca pe jos. Cuvantul proskuneo din Noul Testament inseamna a saruta mana sau a cadea in genunchi si a atinge cu fruntea pamantul, in semn de respect profund. Biblia indruma la porunca a doua, in Decalog zice: "Sa nu-ti faci tie chip cioplit, nici asemanarea vreunui lucru din cate sunt in cer sus, pe pamant, jos, in apa si sub pamant. Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti". |