x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Sus paharul!

de Catalin Pruteanu    |    22 Aug 2005   •   00:00
Sus paharul!

HAI NOROC!
Nu suntem un popor de alcoolici. Bem cu masura, iar cei 0,6 litri de alcool pe care-i consumam zilnic nu ne transforma in fiinte antisociale. Majoritatea nu se cearta cu prietenii si cu rudele din cauza consumului de bauturi.
HAI NOROC!
Hai sa dam mana cu mana,
Toti betivii din comuna,
Sa-nvartim hora betiei,
Pe podeaua berariei.
Unde-i unul nu-i putere
La butoiul plin cu bere,
Unde-s doi puterea creste
Si butoiul se goleste.
Imnul betivilor

Nu suntem un popor de alcoolici. Bem cu masura, iar cei 0,6 litri de alcool pe care-i consumam zilnic nu ne transforma in fiinte antisociale. Majoritatea nu se cearta cu prietenii si cu rudele din cauza consumului de bauturi.

Cu mai bine de doua milenii in urma, Burebista, regele dacilor, a luat o decizie ce este si acum comentata in cartile de istorie: a taiat viile. Se spune ca asa a reusit Burebista sa uneasca triburile barbare ale dacilor. Timpul a trecut insa si stramosii nostri au plantat alte vii, iar noi, urmasii dacilor, ne-am mai schimbat gusturile: am trecut de la rodul vitei la bere, tuica, votca si lichior.

Vara pare ca nu exista o placere mai mare decat mititelul prajit pe gratar in poienita verde, impins pe soseaua gatului de berea spumoasa, racita in izvorul plin de pet-uri.

Avem si un folclor deosebit de bogat in cantece de petrecere. Lautarii vechi si noi spun povesti despre oameni care sufera langa pahar, in aerul imbacsit al carciumii, sufera din cauza vinului ghiurghiuliu, dar nu se indura sa se desprinda de pahar si de cobzar. Dupa mai bine de doua mii de ani de cand Burebista si-a lasat supusii "pe uscat", vocea urmasilor dacilor si romanilor raspunde la intrebarile unui sondaj CURS.

CUMPATARE. O majoritate zdrobitoare a romanilor, 72%, a declarat ca nu consuma alcool. Restul, de 28%, cheltuieste in medie pe luna 408.000 de lei vechi, iar media consumului zilnic este de 0,6 litri. Din consumatorii de alcool, un sfert au incercat sa nu mai bea. Nu se stie insa ce succes a avut incercarea lor.

Trei sferturi nu au incercat, si asta poate pentru ca doar 12% dintre consumatorii de alcool marturisesc ca au des certuri cu cei apropiati din cauza obiceiului de a trage la masea.

Berea se bea cel mai mult vara, de preferat intr-o terasa de pe malul marii

TRAIASCA BEREA! Bautura nationala a nemtilor place cel mai mult romanilor, fiind pe primul loc in preferinta bautorilor autohtoni: 29% dintre ei o consuma inainte de altele. Vinul este pe locul doi, cu 13%, iar tuica pe trei, cu 5%. Romanii mai beau lichior, whisky, vermut, coniac si votca.

Cei mai multi dintre consumatorii de bauturi alcoolice sunt cumpatati: 65% dintre acestia spun ca niciodata n-au baut atat de mult, incat sa nu-si mai dea seama ce fac. Pentru 6%, pierderea cunostintei la betie s-a petrecut o singura data.

Durerea de cap si greata de a doua zi i-a convins ca betia e placuta, dar scurta, si ca dezavantajele sunt mult mai mari decat "beneficiile". Insa, pentru alti 6% e un lucru frecvent sa bea fara socoteala. Pentru 18% s-a intamplat de mai multe ori, dar nu este cronic.

BARBATESTE. Doar 10% dintre romance declara ca obisnuiesc sa consume alcool. Barbatii beau insa cel mai mult: 51% dintre ei raspund afirmativ la intrebarea "Dumneavoastra consumati alcool?". Tot barbatii cheltuiesc cu aproape 300.000 de lei vechi mai mult pe bautura decat femeile.

Bauturile preferate ale barbatilor sunt berea, vinul, tuica si votca, in timp ce femeile prefera intr-o mai mare masura lichiorul si vermutul, bauturi mai dulci si mai delicate. Berea este bauta mai ales de catre tineri, iar vinul si tuica - de cei de peste 56 de ani, care prefera astfel sa duca mai departe obiceiurile din batrani. Cei mai mari consumatori sunt cei intre 31 si 55 de ani, dar cei cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani cheltuiesc cei mai multi bani pe bautura.

BOGAT, SARAC. Persoanelor cu mai multe studii li s-a intamplat mai rar sa bea pana la pierderea controlului. Nu este nici o diferenta intre romanii mai saraci si cei mai bogati. Ambele categorii consuma, in medie, 0,6 litri de alcool zilnic, dar persoanele cu venituri peste medie beau bauturi mai scumpe: whisky, lichior si mai mult vin. Mai putini oraseni decat persoane din mediu rural declara ca obisnuisc sa bea, insa prima categorie consuma mai mult alcool decat prima. La oras se bea multa bere, iar la tara creste consumul de tuica.

MOLDOVA. Se pare ca in estul si in sudul tarii se consuma cel mai mult alcool. Oricine calatoreste prin tara se poate convinge ca in satele din Moldova se gasesc crasme la tot pasul. In est, un roman cheltuieste lunar peste 700.000 de lei vechi pe bautura, in timp ce bucuresteanul, mai cumpatat, da aproape 500.000 de lei vechi. In est se bea si cel mai crancen, pentru ca dintre toti romanii, multi din partea de rasarit a tarii declara ca li s-a intamplat sa bea pana la pierderea cunostintei. Tot in est se bea cel mai mult vin, in timp ce in restul tarii este la putere berea, dovada ca urmasii lui Stefan cel Mare nu au tradat vinul domnesc. In vest se inregistreaza cel mai mare consum de tuica.

OCAZII. Avem multe ocazii pentru a trage la masea: zile de nastere, onomastici, botezuri, nunti, chiar si la parastase trebuie sa dai pe gat un paharel pentru sufletul mortului. Iarna facem o punte solida intre Craciun si Anul Nou, iar toamna soseste tulburelul. Timpul recoltei se apropie, prin urmare, cine-i nascut in septembrie sa bea paharul pan’ la fund, hai sus, hai sus, hai sus!

Cine-a pus carciuma-n drum,
Ala n-a fost om nebun,
Cine-a pus carciuma-n drum,
Ala n-a fost om nebun,
Ala a fost om cu minte,
Cine-o intra-n ea sa cante
Si necazul sa si-l uite,
Mai, dorulet, mai.
Al-a fost om cu dor greu
Si-a cantat cum cant si eu,
Mai, dorulet, mai.
Cine-a pus carciuma-n drum
Zi-mi un cantec, lautare,
Sa-mi beau mai usor paharul,
Si cat ii noaptea de mare,
Tu-mi esti prieten si crasmarul.
Canta-mi, lautare, ce stii tu mai bine,
Canta-mi in noaptea asta, numai pentru mine!
Adu vinul, mai, crasmare,
Bea cu mine-n asta seara,
Si de nu ti-oi canta bine,
Sa ma dai din crasma afara!
Canta, lautare!

ALCOOLUL INFLUENTEAZA SOCIETATEA
Un pahar de palinca, si voia buna este garantata
Potrivit unui studiu realizat de Agentia Nationala Antidrog, aproape 20% din crimele inregistrate la nivel national au fost comise sub influenta alcoolului. Studiul confirma ca in Moldova se consuma mai mult alcool decat in restul tarii. Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), declara la sfarsitul lunii iunie a acestui an ca, in ciuda faptului ca "productia interna de alcool a scazut, consumul a crescut ingrijorator, in 2004 atingand cel mai ridicat nivel, respectiv 87,1% din participantii la studiul Agentiei Nationale Antidrog privind consumul de droguri recunoscand ca au baut cel putin o data in viata". Totusi, comparativ cu alte tari europene, tinerii romani sunt pe ultimele locuri la consumul de bauturi alcoolice. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de grupul ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs). Studiul a fost realizat pe un esantion de 100.000 de tineri cu varste intre 15 si 19 ani, din 35 de tari europene si publicat la sfarsitul anului trecut. Tinerii din Romania sunt codasi la betie si sunt si din aceasta cauza pe ultimul loc din Europa, primele doua locuri fiind ocupate de catre adolescentii din Danemarca si Irlanda. Britanicii sunt pe locul trei in topul tinerilor europeni atrasi de alcool, dar interesant este ca fetele din Anglia beau mai vartos decat baietii englezi.

Potrivit unui alt studiu al ANA, din octombrie 2004, marea majoritate a tinerilor din Romania isi procura singura bauturi alcoolice, desi legea interzice vanzarea de bauturi alcoolice minorilor. Tinerii isi pot cumpara alcool din magazine aflate in apropierea scolilor si liceelor. Potrivit studiului, varsta de debut pentru consumul de alcool este de 13 ani.

Click pentru a mari imaginea
Dumneavoastra consumati alcool?
  • Romanii consuma, in medie, 0,6 litri de alcool pe zi.
  • Romanii cheltuie, in medie, 40,8 lei lunar pentru a-si cumpara bautura.
  • Persoanele cu venituri peste medie beau bauturi mai scumpe: whisky, lichior si mai mult vin
  • VOTCA SCADE SPERANTA DE VIATA


    Medicii rusi din Krasnodar, Rusia, sustin ca un tip de votca inventata de ei are efect terapeutic. "Are proprietati antibiotice si curative", a spus unul din medicii inventatori ai votcii "Silver Spring" ("Primavara de argint"). Milioane de rusi sunt convinsi de efectele benefice ale bauturii lor nationale, dar, conform unor studii de specialitate, aceasta scade speranta de viata pina la numai 58 de ani pentru barbati. Productia de votca din Rusia a scazut cu 3,3% in cursul anului 2003, ajungand la 134,9 milioane de decalitri. Si cand te gandesti ca in mai 1942, Stalin a marit ratia de votca la peste 200 ml pe zi pentru cei care "au luptat cu succes impotriva agresorilor germani"! (Roxana Roseti)

    FEMEILE SUNT MAI REZISTENTE DECAT BARBATII LA BAUTURA


    Rezultatele unor cercetari realizate la Universitatea Kentucky din SUA date publicitatii anul trecut au scos la iveala faptul ca femeile rezista mult mai bine la alcool decat barbatii. Studiile au scos la iveala faptul ca la acelasi nivel al acoolemiei, barbatii sunt de trei ori mai dezinhibati decat femeile. In timp ce femeile au declarat ca se simt mai relaxate, barbatii au spus ca se simt mai dezinhibati. Cercetatorii americani cred ca astfel se explica de ce nivelul de agresivitate al barbatilor este mai mare decat al femeilor in cazul consumului de bauturi alcoolice. Principalele cauze ale acestor diferente intre comportamentul barbatilor si al femeilor a fost pus pe seama unor factori biologici si psihologici.

    MULT E DULCE SI FRUMOASA...


    Limba romana are multe sinonime pentru "bautura", "a bea" si "a te imbata". Iata cateva dintre ele: a trage la masea; a te face pulbere; a te face zmeu/leu; a (te) machi (macheala - bautura); a o lua pe ulei; a merge pe doua carari; a drincui, drincar; a drojdi - drojdier; a te face muci; a te imbalsama; a te chiauni; a te demoraliza; a te teleghida; a te osteni; a interpreta (ex. o bere); a te matoli; a se turmenta; a se betivi; a te imbata cui; a te chercheli; a te "parfuma"; a te face ranga; a te abtigui; a fi cu chef; a-ti unge gatlejul; a suge - sugator; a te pili; a lua ceva la bord; a sorbi - sorbitor; a rade; a-ti ineca focul; a o face lata; a spritui; a stinge (in expresia "bea de stinge").
    ×