x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Susoteli media

Susoteli media

de Costin Anghel    |    03 Oct 2005   •   00:00
Susoteli media
COMUNICARE
Ziare, teve, radio si Internet. Canale media prin care ne parvin stiri, informatii, barfe, susoteli si idei stralucite sau nu. O fi presa a IV-a putere in stat, dar nici chiar ea nu inspira incredere totala. Carcotasii stau la panda cu ochii pe tot ceea ce inseamna media si abia asteapta sa-i dea in cap! Informatia falsa este rusinea mass-media, dar nu se tine cont mereu de asta.

Informatiile ofera oamenilor teme de meditatie si uneori de nesomn. Un om informat este, in principiu, un om puternic. Dar daca puterea lui e una falsa sau doar pe jumatate reala cum si informatia din care-si trage seva fortei nu prea e chiar reala? Cuvantul "manipulare" va spune ceva? Dar "ati mintit poporul cu televizorul?". Expresie tare draga romanului aflat in situatia de Popa Prostu’, de om care a fost lasat pe dinafara? Presa scrisa, radioul, televiziunea si Internetul sunt canalele principale prin care oamenii au acces la tot ce este nou (stiri si idei, barfe si povesti). Secolul trecut era denumit ‚secolul vitezei". Acesti noi 100 de ani vor fi denumiti probabil ai "catastrofelor" or ai "terorismului", ai... Dumnezeu mai stie ce! In orice caz, setea de informatie, ba chiar nevoia de stiri cat mai proaspete, este tot mai mare!

LUPTA STIRILOR. In mass-media exista o lupta acuta, normala de altfel, intre toti emitatorii de stiri si informatii. Batalia pentru castigarea receptorilor e una nebuna, nebuna de tot! Din pacate nu mereu corecta! Lipseste uneori corectitudinea intre emitatori, dar si intre emitatori si receptori. Stirile "de dragul cititorului, ascultatorului, telespectatorului sau internautului" sufoca media. Viata, dragii mosului, nu e o telenovela siropoasa si nici un basm. Viata este o realitate pe care o putem privi direct sau cu bifurcatii, adica mai pe de-alaturi. Informatiile si stirile ne pot ajuta sa nu ne incurcam cu aceste bifurcatii sau ne pot scoate la liman dintr-o directie gresita ce duce spre un nisip... mai miscator din fire. Fiecare canal de difuzare a stirilor are propriul barometru pentru verificarea increderii pe care o au receptorii informatiilor in ei. Televiziunea - ratingul, radioul - numarul ascultatorilor, Internetul - numarul vizitatorilor, iar presa scrisa - numarul cititorilor pe de-o parte si tirajul pe cealalta.

PRESA SCRISA VA SPUNE! "Dumneavoastra credeti ca stirile care apar in ziare/reviste sunt adevarate sau nu?", intrebau cei de la CURS. Si sa vedeti ce raspunsuri dadeau oamenii! 50% dintre romani precum si 44 de procentre dintre romance cred ca o mare parte din stirile care apar in ziare sunt adevarate. Informatiile "eronate din presa" sunt taxate de 28% dintre romani si 27% dintre femei. Pentru acesti respondenti doar o mica parte dintre stirile din ziare/reviste sunt adevarate. 3% dintre barbati si 4% dintre romance sunt si mai categorici(e). O foarte mica parte dintre stiri sau chiar nici una nu sunt adevarate. Pentru 51% dintre cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani, precum si pentru 58% dintre cei cu studii peste liceu si 51% dintre cei cu venituri peste medie, stirile din presa scrisa sunt in mare parte adevarate. Pe de alta parte, pentru 30% dintre cei care locuiesc in mediul urban ori pentru 26% dintre munteni si 23% banateni, stirile aparute in ziare/reviste sunt doar intr-o mica masura adevarate.

Click pentru a mari imaginea
Dvs. credeti ca stirile care apar in ziare/reviste sunt adevarate sau nu?
  • 47% dintre romani cred ca o mare parte din stirile care apar in ziare/reviste sunt adevarate
  • 8% dintre respondenti cred ca aproape toate stirile din ziare/reviste sunt adevarate
  • 14% dintre intervievati nu au stiut sau nu au dorit sa raspunda
  • INTERNETUL BATA-L UTILIZATORII!
    Mai oameni buni... ce-i cu Internetul asta? Parca a dat strechea-n oameni. Acum nu mai e de ajuns sa ai calculator acasa, fie el cat de performant o fi! Daca nu ai "Net"... n-ai facut nici o treaba! Noroc ca Internetul, un drog de altfel, nu e pus pe aceasi scara cu heroina sau alte minunatii din astea ca altfel... centrele de dezintoxicare ne mancau pe multi dintre noi si pe provideri, adica vanzatorii de Net... puscaria. In fine!

    Internetul e un mijloc de comunicare foarte rapid (daca iti merge bine altfel...), un mijloc de informare foarte bun si alte asemenea chestii. Problema care se dezbate este alta. "Masura in care credeti ca sunt adevarate informatiile care apar pe Internet?". Asta e problema, dragi concetateni contemporani!!! 61% dintre romani si 62% dintre doamne au raspuns cu voce tare: "nu stiu, nu raspund!!!".

    Ca o mare parte din informatiile aparute pe Net sunt reale spun 19% dintre romani si 20% dintre femei. Pentru 6% dintre cei cu varste intre 18 si 30 de ani, precum si pentru 4% dintre cei ce au liceul facut sau 2% dintre cei ce locuiesc in mediul rural informatile de pe Net sunt intr-o foarte mica masura sau chiar deloc adevarate.

    La polul opus stau 19% dintre dobrogeni precum si 5% dintre munteni si olteni. Pentru toti acestia, informatiile aparute pe Internet sunt aproape toate adevarate. Ca o mare parte dintre informatiile oferite internautilor sunt adevarate ar pune obrazul 19% dintre romani, 11% dintre cei cu peste 56 de primaveri la activ, 25% dintre cei cu studii peste liceu si acelasi numar de procente dintre cei cu venituri peste medie.

    Click pentru a mari imaginea
    Dvs. credeti ca stirile care apar in ziare/reviste sunt adevarate sau nu?
  • 47% dintre romani cred ca o mare parte din stirile care apar in ziare/reviste sunt adevarate
  • 8% dintre respondenti cred ca aproape toate stirile din ziare/reviste sunt adevarate
  • 14% dintre intervievati nu au stiut sau nu au dorit sa raspunda
  • S-A MINTIT CU TELEVIZORUL?
    Nu prea! Daca e sa ne luam dupa ce spun concetatenii nostri in sondajul CURS, nici televizorul nici radioul nu prea pacalesc tele-radio-spectatorul.
    Cea mai mare incredere in stirile de pe posturile de televiziune o au cele 35 de procente ale dobrogenilor ce spun ca aproape toate stirile care apar la televizor sunt adevarate. Pe locul II in topul increderii sunt cei 21% dintre banateni cu acelasi ganduri si opinii.
    In ceea ce priveste topul increderii in stirile difuzate la radio conduc tot dobrogenii cu 22 de procente.
    Aceeasi poveste pentru ei si pentru inca 19% dintre moldoveni aproape toate stirile de la radio sunt adevarate.
    2% dintre barbati cred ca aproape nici o stire de la tv sau radio nu este adevarata. Precum cele doua procente dintre barbati gandesc si 3% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani precum si alte trei procente atat din categoria celor cu bani multi cat si din categoria celor cu bani putini. Stirile de radio sunt in mare parte adevarate pentru 55% dintre cei care locuiesc atat in mediul urban cat si dintre cei ce locuiesc in mediul rural.
    57% dintre olteni si banateni sunt de aceeasi parere, ba chiar si 59% dintre moldoveni si 61% dintre transilvaneni ii incuviinteaza. Dar cum nu-i parere la parere...
    Alti 17% dintre transilvaneni cred ca doar o mica parte dintre stirile radio sunt adevarate. Cu acelasi gand sunt si 30% dintre maramureseni si 25% dintre bucuresteni.


    Dvs. credeti ca stirile care apar in ziare/reviste sunt adevarate sau nu?
  • O mare parte adevarate 60%
  • O mica parte adevarate 20%
  • NS/NR 4%
  • Aproape toate adevarate 13%
  • O foarte mica parte/nici una adevarate 3%

  • Dvs. credeti ca stirile care sunt difuzate la radio sunt adevarate sau nu?
  • O mare parte adevarate 55%
  • O mica parte adevarate 18%
  • NS/NR 13%
  • Aproape toate adevarate 12%
  • O foarte mica parte/nici una adevarate 2%
  • ×