x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Tigari Kent, spaga de vis

Tigari Kent, spaga de vis

de Florina Zainescu    |    03 Iul 2006   •   00:00
Tigari Kent, spaga de vis

In epoca de aur un pachet de Kent iti deschidea orice usa, iar blugii Levi’s te faceau regele urbei.

Parintii mei pastreaza in vitrina, alaturi de pahare de cristal si servicii de cafea, un pachet de tigari. Kent lung, necartonat, cu un castel desenat pe el. Il tin acolo, la loc de cinste, de multi ani. O amintire a epocii de aur. Ciubucul perfect, cumparat pe sub mana si care din "pricina" Revolutiei din ’89 nu a mai apucat sa fie dat. Daca astazi ne plimbam in masini Ford, fumam tigari Kent sau Marlboro si bem Pepsi sau Coca-Cola oricand ne doreste sufletelul, produsele americane erau un miraj pentru omul muncii de rand de acum 20 de ani.

TRUFANDA. Pe atunci, Pepsi era singura bautura racoritoare americana care circula pe piata autohtona. PepsiCo, cu girul lui Ceausescu, se asociase cu statul roman si isi facuse linii de productie pe plaiurile mioritice. Prin anii ’70 gaseai licoarea capitalista in magazine si restaurante - sticla de 0,25 ml costa 3,50 lei, dar dupa ’80 aveai nevoie de pile sa o procuri. Pepsi era doar pentru liderii din structura PCR, directorii unitatilor producatoare si, din cand in cand, pentru angajatii acestora care mai sterpeleau suc sau prafurile folosite la fabricatie. Cu sifon iesea un Pepsi de nota zece! Directorasii dezvoltasera o retea de troc cu omologii lor din alte ramuri - "N-ati Pepsi-ul, da-mi zaharul" - si mai vindeau rudelor si prietenilor.

DOMINATIE. Un alt produs american care facea ravagii in Romania erau tigarile Kent. Era singura marca solicitata, pe piata neagra Kent fiind etalonul cursului de schimb leu-dolar. Nu se fuma, ci era dat ciubuc. Cu un pachet de Kent te asigurai de bunavointa oricarei secretare, iar un cartus iti asigura ingrijirea celui mai bun medic. Legal, pretioasele tigari se gaseau doar in magazinele Comturist. Dar de aici nu puteau cumpara decat cei ce aveau valuta, deci nu romanul de rand care tremura de frica Militiei numai la vederea bancnotelor verzi. Asa ca se apela la bunavointa turistilor straini. In plus, mai existau vaporenii si "prietenii" cu rude in strainatate, care vindeau Kent-ul cu 100 de lei pachetul. Si luai un cartus, "ca nu se stie unde iti trebuie". Tot prin Comturism si din contrabanda ajungea in Romania si whisky-ul Johnnie Walker. Era singura bautura alcoolica americana de pe la noi si alergam dupa ea ca sa avem ce sa dam spaga, normal.

CIUNGA SI BLUGI LEVI’S

Daca mestecai guma americana Wrigley, deveneai idolul tovarasilor de joaca, deoarece se importau cantitati foarte mici pentru magazinele Comturist. Angajatii BTT aveau acces la aceasta delicatesa prin intermediul turistilor straini sau de la depozitele institutiei. Cei mai siguri furnizori erau vaporenii, micii traficanti din Bulgaria sau Iugoslavia si "pachetele" primite de la rudele din strainatate. Din aceleasi surse se procurau si blugii Levi’s. Studentii arabi si sportivii care mergeau la concursuri in afara aduceau si ei blugi occidentali - 500 de lei perechea in ’70.

PEPSI, SINGURUL SUC CAPITALIST "MADE IN ROMANIA"

Marca Pepsi a intrat pe piata din Romania in 1965, prin asociere cu statul roman, racoritoarele sale fiind primele marfuri americane produse si comercializate in regiune. Ceausescu a acordat PepsiCo exclusivitatea pe piata romaneasca. Compania a inceput sa lucreze cu fabrica Flora din Bucuresti. Noi cu munca, americanii cu ingredientele si reteta. Pepsi s-a angajat sa cumpere si 500 de camioane autohtone pe care le-a folosit pentru a-si distribui racoritoarele pe pietele din zona. Cea mai mare linie de fabricatie si imbuteliere s-a inaugurat in 1968 la Constanta. In afacerea Pepsi a mai fost implicat, ca imbuteliator, si IAS-ul 30 Decembrie, aflat in subordinea Gospodariei de Partid. Desi liniile de productie automatizate aduse din State se mai blocau, din cauza ca romanii "economiseau" materie prima, umbland la concentratia bauturii, asocierea a fost profitabila pentru ambele parti. PepsiCo a inceput sa-si fabrice si sticlele in Romania. Parteneriatul s-a rupt in 1991, cand Quadrant Amroq Beverages a devenit imbuteliatorul si distribuitorul produselor PepsiCo in Romania.

DE LA TRAFIC LA LIBER

Dupa 1980, produsele americane au fost aduse in tara prin micul trafic de frontiera. Pe langa ulei si zahar, descurcaretii aduceau din Bulgaria si Iugoslavia dulciuri fabricate in Occident. A urmat invazia polonezilor care, pe langa marfurile "made in Poland", mai scapau in sacose si marfuri din Vest. Tot acest chin al vanzarilor pe sest a disparut dupa ’90, cand, treptat, tigarile Kent, blugii straini, guma de mestecat in care nu-ti lasai dantura, Pepsi-ul, Coca-Cola si McDonald’s-ul au devenit parte integranta a vietii noastre cotidiene.
×
Subiecte în articol: editie de colectie kent pepsi