x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Tornadele

de Anca Alexe    |    Oana Vataselu    |    08 Aug 2005   •   00:00

Numarul fenomenelor extreme pe teritoriul Romaniei poate fi influentat de abaterile de la regimul climatologic.

LA EXTREME
Numarul fenomenelor extreme pe teritoriul Romaniei poate fi influentat de abaterile de la regimul climatologic.

Prima tornada despre care se stie ca a avut loc in Romania a fost in Bucuresti, la 9 iunie 1886. Dupa aceasta au urmat cateva. Cat despre trombe, prima a fost in 1948 pe lacul Macin. Daca in 2002 si 2004 au fost observate cate doua trombe de aer in Romania, anul 2005 a venit cu un record absolut. Nu mai putin de noua tornade in doua luni. La 7 mai au fost afectate zonele Movilita, Buftea si Ciobanu, apoi Brezoaiele, Olimp, Cernavoda, Nicolae Balcescu, Topolog si Alexandria. Efectele fenomenelor de acest tip puteau fi diminuate daca ar fi existat planuri coerente de dezvoltare regionala, daca ar fi existat impaduriri pe versantii cu risc de formare de torenti.

Click pentru a mari
CLICK PENTRU A MARI

PAGUBE. Cea mai puternica tornada a fost cea de la Facaieni. La 12 august 2002, o furtuna de mari proportii lovea localitatea ialomiteana. Fenomenul, incadrat de specialisti drept tornada, a afectat 1.500 de persoane, 440 de case au suferit diverse daune, iar 33 au fost total distruse. Trei persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii acoperisului casei in care locuiau si alte cinci au fost grav ranite. Au fost doborati peste 40 de stalpi de pe linia ferata si o retea electrica de 110 KW, paguba fiind evaluata la 10 miliarde de lei. Scoala si gradinita din Facaieni au ramas fara acoperisuri, iar structura de rezistenta a bisericii a fost de asemenea afectata. Numarul sinistratilor a depasit 1.000 de oameni.

NIMIC ANORMAL. A doua experienta de acest fel a ialomitenilor a fost cea produsa la Movilita. Tornada s-a produs in timp ce satenii, in marea lor majoritate, se aflau la casele lor. Vantul dezlantuit si ploaia puternica au produs pagube estimate la peste trei miliarde de lei. Tornada s-a format intre comunele Rosiori si Movilita si a avansat spre satul Moldoveni, unde a lasat fara acoperisuri alte zece case. Acoperisuri si ziduri spulberate, oameni ramasi fara case. Turla bisericii din Movilita, lacas de cult ridicat in urma cu aproape 80 de ani, a fost pur si simplu spulberata, iar resturile acesteia au fost imprastiate pe o raza de un kilometru.

Tornadele nu reprezinta nimic anormal pentru zona noastra, asa cum se obisnuieste sa se spuna. Astfel de fenomene se intampla din Spania pana in Rusia, de la Cercul Polar pana in Nordul Africii. In Romania au fost dintotdeauna. Doar ca erau la alta intensitate si se denumeau popular vijelii sau vartejuri, sunt de parere specialistii.

ROMANIA LOVITA DE VIJELII
Pentru a limita producerea fenomenelor extreme trebuie sa reducem emisiile de carbon la nivel mondial, productia de "chimicale" care distrug stratul de ozon si sa oprim defrisarea zonelor impadurite ale planetei.

Singurul fenomen extrem cu care s-a confruntat pana acum Romania a fost furtuna. Asta nu inseamna ca tara noastra este ferita in totalitate de uragane sau de alte astfel de fenomene. Unii meteorologi sustin ca "nu suntem chiar la mana naturii", altii apreciaza ca, din cauza schimbarilor de clima produse in ultimii doi, trei ani, Romania se poate simti amenintata si de alte calamitati. Cresterea intensitatii in cazul furtunilor va avea manifestari diferite in zonele globului. La noi vor alterna perioadele de precipitatii abundente si temperaturile mai scazute cu zile toride.

Si chiar daca nu vom trece prin dramele produse de un tsunami sau de un uragan, exista si alte tipuri de vant care pot produce pagube. La noi se spune simplu, vijelie. Insa, datorita progresului stiintific in meteorologia romaneasca, incep sa se diferentieze "vijeliile" in functie de pagubele pe care le produc.

Vom auzi treptat vorbindu-se de tornade in Romania, rafale in Romania, fronturi de rafale, vartejuri de praf, trombe si asa mai departe.

Romania are dotarile necesare sa monitorizeze fenomenele extreme. Dificultatile apar insa la transmiterea rapida a avertizarilor catre populatie.

DEVASTATORUL TSUNAMI

Unul dintre cele mai cumplite si mai temute dezastre naturale este Tsunami. Adica valuri gigantice care pot spulbera regiuni intregi ale unei coaste in numai cateva minute. Din fericire, tara noastra nu s-a confruntat cu un asemenea fenomen. "Tsunami" este adesea confundat cu valurile provocate de flux. In realitate insa, cauza dezlantuirii unui tsunami nu este miscarea fluxului, ci o eruptie vulcanica, un cutremur sau o alunecare masiva de teren in apa marii. Viteza maxima pe care o poate atinge un tsunami este de 800 de kilometri pe ora.

FORTA TORNADEI, SIMILARA CU CEA A BOMBEI ATOMICE

Nu exista fenomen natural mai inspaimantator decat o tornada. "Twister-ele", asa cum au ajuns sa fie denumite, apar aproape fara nici un fel de avertisment, in orice moment din zi sau din noapte. De asemenea, se pot produce in orice luna a anului. Pentru ca un vartej - o spirala de vant, de forma unei palnii - sa fie clasificat drept tornada, trebuie sa fie in contact atat cu solul, cat si cu norul de furtuna de deasupra sa. Pentru ca un vortex, adica un vartej de aer spiralat, de forma unei palnii, sa fie clasificat drept tornada, trebuie sa fie in contact cu solul si cu norul de furtuna de deasupra acestuia. Traseul unei tornade are rareori mai mult de 250 m, dar palnia poate avea si 1,5 km latime. Tornadele se produc atunci cand curenti de aer cald si rece se ciocnesc si creeaza o zona de rotatie, cu presiune atmosferica scazuta. Aerul dintr-un front cu presiune scazuta are tendinta naturala de a se ridica, creand un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul sau, de la nivelul solului, facandu-l sa se roteasca din ce in ce mai rapid. Forta unei tornade este similara cu cea a unei bombe atomice.

TAIFUNUL SAU CICLONUL

Zonele cele mai amenintate de uragane sunt Statele Unite ale Americii, India si Pacificul de Vest. Cele care incep in Pacificul de Vest sunt numite taifunuri, iar cele din India, cicloane. Oricare ar fi denumirea sa, un uragan are intotdeauna aceleasi caracteristici. Este o furtuna de proportii uriase, care arata ca o gogoasa cand este vazuta de deasupra, aducand cu sine vanturi foarte puternice, tunete si fulgere, precum si o ploaie torentiala. Puterea unui uragan este de 1,6 x 10 kilowatts, adica de 8.000 de ori cantitatea de energie generata in Statele Unite intr-o singura zi.
×
Subiecte în articol: romania editie de colectie tornada