Numarul fenomenelor extreme pe teritoriul Romaniei poate fi influentat de abaterile de la regimul climatologic.
LA EXTREME
Numarul fenomenelor extreme pe teritoriul Romaniei poate fi influentat de abaterile de la regimul climatologic.
Prima tornada despre care se stie ca a avut loc in Romania a fost in Bucuresti, la 9 iunie 1886. Dupa aceasta au urmat cateva. Cat despre trombe, prima a fost in 1948 pe lacul Macin. Daca in 2002 si 2004 au fost observate cate doua trombe de aer in Romania, anul 2005 a venit cu un record absolut. Nu mai putin de noua tornade in doua luni. La 7 mai au fost afectate zonele Movilita, Buftea si Ciobanu, apoi Brezoaiele, Olimp, Cernavoda, Nicolae Balcescu, Topolog si Alexandria. Efectele fenomenelor de acest tip puteau fi diminuate daca ar fi existat planuri coerente de dezvoltare regionala, daca ar fi existat impaduriri pe versantii cu risc de formare de torenti.
CLICK PENTRU A MARI |
Citește pe Antena3.ro
ROMANIA LOVITA DE VIJELII
|
Pentru a limita producerea fenomenelor extreme trebuie sa reducem emisiile de carbon la nivel mondial, productia de "chimicale" care distrug stratul de ozon si sa oprim defrisarea zonelor impadurite ale planetei.
|
|
DEVASTATORUL TSUNAMIUnul dintre cele mai cumplite si mai temute dezastre naturale este Tsunami. Adica valuri gigantice care pot spulbera regiuni intregi ale unei coaste in numai cateva minute. Din fericire, tara noastra nu s-a confruntat cu un asemenea fenomen. "Tsunami" este adesea confundat cu valurile provocate de flux. In realitate insa, cauza dezlantuirii unui tsunami nu este miscarea fluxului, ci o eruptie vulcanica, un cutremur sau o alunecare masiva de teren in apa marii. Viteza maxima pe care o poate atinge un tsunami este de 800 de kilometri pe ora.FORTA TORNADEI, SIMILARA CU CEA A BOMBEI ATOMICENu exista fenomen natural mai inspaimantator decat o tornada. "Twister-ele", asa cum au ajuns sa fie denumite, apar aproape fara nici un fel de avertisment, in orice moment din zi sau din noapte. De asemenea, se pot produce in orice luna a anului. Pentru ca un vartej - o spirala de vant, de forma unei palnii - sa fie clasificat drept tornada, trebuie sa fie in contact atat cu solul, cat si cu norul de furtuna de deasupra sa. Pentru ca un vortex, adica un vartej de aer spiralat, de forma unei palnii, sa fie clasificat drept tornada, trebuie sa fie in contact cu solul si cu norul de furtuna de deasupra acestuia. Traseul unei tornade are rareori mai mult de 250 m, dar palnia poate avea si 1,5 km latime. Tornadele se produc atunci cand curenti de aer cald si rece se ciocnesc si creeaza o zona de rotatie, cu presiune atmosferica scazuta. Aerul dintr-un front cu presiune scazuta are tendinta naturala de a se ridica, creand un curent ascendent puternic. Acest curent atrage aerul cald din jurul sau, de la nivelul solului, facandu-l sa se roteasca din ce in ce mai rapid. Forta unei tornade este similara cu cea a unei bombe atomice.TAIFUNUL SAU CICLONULZonele cele mai amenintate de uragane sunt Statele Unite ale Americii, India si Pacificul de Vest. Cele care incep in Pacificul de Vest sunt numite taifunuri, iar cele din India, cicloane. Oricare ar fi denumirea sa, un uragan are intotdeauna aceleasi caracteristici. Este o furtuna de proportii uriase, care arata ca o gogoasa cand este vazuta de deasupra, aducand cu sine vanturi foarte puternice, tunete si fulgere, precum si o ploaie torentiala. Puterea unui uragan este de 1,6 x 10 kilowatts, adica de 8.000 de ori cantitatea de energie generata in Statele Unite intr-o singura zi. |