COMPLOT
Tudor Vladimirescu, conducatorul miscarii revolutionare de la 1821 impotriva domniilor fanariote, a fost tradat de unii dintre capitanii sai, sub influenta lui Ipsilanti.
Citește pe Antena3.ro
Ipsilanti, seful Eteriei si adversarul lui Tudor |
Panduri trecand Oltul |
"Daca stirea mortii lui Tudor a putut multumi pe greci si pe doi sau trei capitani de panduri, romanii s-au simtit loviti in afectiunile, in sperantele si in demnitatea lor. Pandurii adorau pe seful lor si romanii toti il numeau domnul Tudor si-l considerau ca pe adevaratul domn al Tarii Romanesti"
Ion Ghica |
"Principalii lui ofiteri, Dimitrie Macedonski, Hagi Prodan si mai multi capitani de panduri faceau parte din complot, dar pana atunci n-au putut sa dea lovitura, deoarece Vladimirescu era deosebit de vigilent si pedepsise cu moartea, in mod sumar, pe unii dintre partizanii a caror credinta o suspecta"
Thomas Gordon |
| ||
ARMATA SI PROVIZIILE LUI TUDOR
ETERISTII, NEMULTUMITI DE SEFUL PANDURILORSefii eteristi se straduiau de multa vreme sa-l inlature pe Tudor. Inca de la inceputul revolutiei din Tara Romaneasca ei erau nemultumiti de comandantul pandurilor, nereusind sa-l puna sub ascultarea lor. Au incercat mai intai sa-i ingradeasca actiunea, prin Macedonski si Hagi Prodan. Au urmarit apoi sa-i ademeneasca ostirea si nu o data s-au gandit sa-l suprime. Inainte de venirea Adunarii norodului in Bucuresti, Iordache si Farmache constituiau deja "o partida gonitoare a lui Tudor", relateaza Chiriac Popescu. Disensiunea se datora faptului ca la Tantareni, Iordache a intampinat din partea lui Tudor "o neta impotrivire", potrivit relatarii lui Liprandri, cu privire la ideea unirii pandurilor cu eteristii. Pentru moment, conflictul s-a putut aplana, "siretul Iordache" acceptand, in aparenta, pozitia lui Tudor, dar luand masuri de intarire a supravegherii acestuia. Executia de la Otetelis, pentru acte pradalnice a doi capitani de arnauti, Iova si Ienciu, oameni de incredere ai lui Iordache, unul dintre ei fiindu-i nepot, a sporit si mai mult ura Olimpiotului impotriva lui Tudor.REZISTENTA ARNAUTILORIpsilanti voia sa fie stapan peste regiunea muntoasa a tarii si nu admitea ca Tudor sa-si stabileasca baza de operatiuni la Cozia si la celelalte manastiri din muntii Olteniei, care intre timp fusesera acaparate prin viclenie de eteristi. La Gaiesti, Tudor afla ca Nicolae Ipsilanti, impreuna cu capitanii Iordache, Ghencea, deli-basa Mihali, Farmache si cu o multime de arnauti i-au taiat drumul la Golesti si-i opresc trecerea spre Pitesti. Faptul se va petrece la 18 mai, si este confirmat printr-o scrisoare a lui Iordache care-l avertiza ca, daca va inainta spre Pitesti, se va izbi de rezistenta arnautilor sai. |
"Si cu durere de inima am auzit si am plans cand l-au vandut
pe Tudor doi capitani de-ai sai de l-au taiat noaptea. Si am mers cu parintele Ilarion
la manastire de am facut slujba
pentru odihna
sufletului.
Si plangea lumea
si parintele
Ilarion se batea
cu pumnii in piept
si da crucea la norod sa se inchine.
Si multa jale
era pe noi toti"
din cronica preotului Ilie |
"Astfel a pierit, parasit de ai sai, macelarit de niste mizerabili asasini, ultimul roman care a stiut sa ia armele pentru cauza nationala. Moartea lui este o pata si pentru boierii care l-au nesocotit, si
pentru fanariotii care
l-au macelarit. Acestia, omorandu-l, erau cel putin pe linia traditiilor lor de crime si de lasitati; pe cand ceilalti tradau, prin slabiciunea lor, drepturile tarii si speranta unei regenerari"
Elias Regnault |