x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Vara suntem mai violenti

Vara suntem mai violenti

de Anca Alexe    |    Oana Vataselu    |    08 Aug 2005   •   00:00
Vara suntem mai violenti

O vara torida! Stai in casa si muti televizorul de pe un program pe altul. Sau poti merge la mare daca iti place aglomeratia. Litoralul este arhiplin in zilele fierbinti de vara. Lumea vine la mare fie doar pentru a fugi din calea arsitei, fie pentru cura marina. Ce e de facut in caz de canicula ne spun medicii.

SANATATE
O vara torida! Stai in casa si muti televizorul de pe un program pe altul. Sau poti merge la mare daca iti place aglomeratia. Litoralul este arhiplin in zilele fierbinti de vara. Lumea vine la mare fie doar pentru a fugi din calea arsitei, fie pentru cura marina. Ce e de facut in caz de canicula ne spun medicii.

Canicula ii afecteaza in primul rand pe copii si pe oamenii in varsta cu probleme cardiace, ne spune Radu Adriana, medic primar pediatru la Spitalul "Elias". Cresterea temperaturii corpului la peste 37,8 - temperatura optima a organismului uman - afecteaza in primul rand sistemul nervos central, impiedica sudoratia, acestea conducand la o accentuare a metabolismului in general. La nivelul sistemului nervos intervine oboseala, cefaleea, iritabilitatea, confuzia. Oamenii sub influenta temperaturilor excesive devin mult mai nervosi si mai violenti. In aceasta situatie, organismul are nevoie de mai mult oxigen. Scaderea consumului de oxigen favorizeaza scaderea tensiunii arteriale, tulburari cardiace cum sunt: extrasistolele ventriculare (complexe ventriculare premature), tahicardiile supraventriculare, afecteaza muschii scheletici, in special pe cei ai membrelor inferioare, ducand la crampe musculare, si afecteaza functia normala a ficatului pana la cresterea transaminazelor (enzime).

Click pentru a mari
CLICK PENTRU A MARI

PROTEJAREA. Patologia se dezechilibreaza la caldura si este bine sa ne protejam si pe cat posibil sa nu iesim afara in intervalul orar 11:00-18:00. Recomandarile medicului Radu Adriana se refera in mod deosebit la copiii mici si batrani. De asemenea, pacientii cu afectiuni cardiace trebuie sa-si urmeze tratamentul. Este bine sa stam, daca nu in casa, la umbra, sa ne protejam cat putem de arsita soarelui. Daca totusi suntem nevoiti sa iesim, este bine sa ne acoperim capul cu o palarie sau cu o sepcuta, iar incaltmintea sa fie comoda, de preferinta din piele pentru a putea absorbi transpiratia picioarelor.

RECOMANDARI. Medicul Radu Adriana recomanda consumul de lichide de peste doi litri pe zi, haine usoare de culori deschise, dusuri pentru reglarea temperaturii corpului, o alimentatie mai usoara, bogata in fructe, legume si mai putine grasimi, fara alcool, tutun si cat mai putine bauturi carbogazoase pe baza de cafeina, cafea. Totodata este recomandat ca pe astfel de calduri sa se consume ceaiuri sau supe fierbinti.

Alcoolul este contraindicat, pentru ca el creste temperatura organismului si impreuna cu caldura poate avea efecte nefaste asupra organismului nostru. Drogurile scad temperatura organismului. In combinatie cu arsita unei zile de vara, efectele lor pot fi mult mai nocive, chiar letale. In ceea ce priveste consumul de medicamente, temperatura excesiva poate afecta mecanismele de adaptare a organismului, in sensul provocarii unor tulburari de deshidratare, electrolitice (pierderi excesive de saruri), sindromul de oboseala excesiva. Raporturile sexuale pot fi periculoase pe vreme foarte calduroasa, cel putin pentru persoanele cu afectiuni cardio-vasculare. Acestea pot creste riscurile de infarct sau ale unor afectiuni ce constau in distrugerea unui organ sau a unei parti dintr-un organ, ca urmare a astuparii unei artere sau a unei vene terminale, spune medicul Radu Adriana.

CLASIFICARI. Nu se poate face o clasificare pe sexe a celor care sunt mai afectati de canicula, chiar daca se spune ca organismul femeii este mai sensibil. Nu exista o predispozitie a femeii sau a barbatului in ceea ce priveste efectele negative ale caniculei.

Persoanele cu boli endocrine sunt afectate de alternantele mari de temperatura. Schimbarile bruste de temperatura dau peste cap insuficienta cortico-suprarenala, determinand crize acute cu hipotensiune, stari de astenie, tulburari digestive. Caldura are influenta si in cazul hipertiroidiei, bolnavii acestia fiind predispusi la hipertensiune. Hipertensivii care nu-si respecta regimul si tratamentul pot sa faca accidente vasculare cerebrale.

TRATAMENT SCAZUT. O alta categorie de bolnavi afectata de caldura este cea a persoanelor care fac crize de tetanie si spasmofilie prin modificarea ritmului respirator, pierderi de calciu, spasme si tulburari neuropsihice pana la crize de panica, la care se mai poate adauga hipoglicemia, care agraveaza starea pacientului. Persoanelor cu insuficienta tiroidiana le face bine cura marina, pentru ca acestora le trebuie o cantitate mai mare de iod. In cazul acestora, tratamentul trebuie scazut pentru a crea un echilibru cu factorii naturali oferiti de mare.

MODIFICARILE GENETICE. Canicula nu poate conduce la modificari genetice, ne spune medicul Radu Adriana. Modificarea genetica reprezinta procesul prin care se opereaza transformari asupra genelor unui organism. Modificarile genetice survin spontan, in perioade indelungate de timp, dar ele pot fi produse si intentionat sau prin metodele moderne ale eliminarii sau inserarii de gene. Cu toate acestea, omul modern ar fi putut evolua ca urmare a catorva modificari genetice rapide, nu a unui indelungat proces evolutiv. E drept ca pot aparea anumite modificari, insa numai in comportament. Dupa cum spuneam, caldura excesiva produce stari de stres, de nervozitate.

SOLUTII NATURALE. Hipocrate sustinea ca infuzia de menta calmeaza emotiile cardiacilor. Ca orice planta aromatica, menta actioneaza diferit, in functie de cantitatea de frunza folosita. Ca infuzie (4 frunze la o cana cu apa) are efecte calmante, analgezice si antispasmodice. Cand marim doza - 2 lingurite de frunze la o cana cu apa - are efectul unui tonic nervos si stimuleaza digestia. Vara, menta, sub forma de infuzie in care adaugam o felie de portocala, miere poliflora si putina scortisoara, are un efect racoritor si calmant. Ceaiul verde este renumit pentru efectul sau tonic, dar este folosit si in curele de slabire, cu rezultate spectaculoase, deoarece topeste pernutele de grasime din jurul taliei. Vara, pe canicula, o cana cu ceai verde aromat cu vanilie este un racoritor ce sporeste optimismul consumatorului.

ROZMARINUL, RECONFORTANT

O alta solutie naturala recomandata pe timp de canicula este rozmarinul. Foarte apreciat pentru o serie de virtuti medicale, rozmarinul combate anemia, nelinistea, transpiratia rece, ametelile si pierderea memoriei. Poate fi folosit cu succes si in migrene. Vara, poate fi baut in combinatie cu suc de portocala si miere, pentru mentinerea unui tonus excelent. Macesele si catina se folosesc in alimentatia persoanelor care depun eforturi fizice si intelectuale deosebite. Din aceste fructe vom face in timpul verii infuzie pe care o indulcim cu miere.

ALERGIILE FACUTE LA LUMINA SOARELUI

"Bubitele" mici care apar pe piele dupa o zi de plaja. Ele pot aparea mai ales la persoanele care se expun dintr-o data la soarele intens. Medicii recomanda ca persoanele sensibile sa se expuna la soare treptat. Totodata, intervalele in care se recomanda sa stai la soare sunt orele 9-11 dimineata, respectiv 17-19, seara. Eruptiile mai intense apar pe fata, maini, dosul picioarelor. Reactia scade treptat pe masura ce persoana sta la soare si in zilele urmatoare. De alergiile la soare se poate scapa cu ajutorul unor expuneri de scurta durata la ultraviolete artificiale. Un fel de "vaccin cu lumina".

OCHELARI IMPOTRIVA CALDURII

Soarele puternic dauneaza si ochilor, asa ca medicii va sfatuiesc sa purtati ochelari de soare. Razele puternice ale soarelui pot provoca arsuri ale corneei si ale pleoapelor. Mai mult, daca stam prea mult la soare, ochii se revolta, ne dor sau ne ustura. Ochelarii de soare, dincolo de protectie, dau si senzatia de racoare din pricina spectrului culorilor folosite. Persoanele care sufera de diverse afectiuni trebuie sa consulte neaparat medicul oftalmolog inainte de a se expune la soare. Unele medicamente cresc sensibilitatea la caldura. Asa se intampla cu diureticele si cu unele antibiotice.
×
Subiecte în articol: vară soare editie de colectie