SERILE CAPSA
Care sunt viciile romanului? De ce suntem controlati de propriile noastre slabiciuni si de ce nu reusim sa ne controlam in fata ispitelor? Am putea trai fara vicii?
Iata cateva din temele care vor fi propuse spre dezbatere la Casa Capsa, marti, 23 august, ora 19:00. Fumatul, consumul de alcool, jocurile de noroc, concursurile, cafeaua, mania televizorului, Internetul si jocurile pe calculator sunt cele mai intalnite vicii in randul romanilor. Motivele principale pentru care oamenii devin dependenti de anumite activitati, practici sau obiceiuri sunt din cele mai simple: lipsa vointei, necazurile si stresul zilnic, mentalitatea de turma sau obisnuinta. Viciile ne arata ca suntem oameni si ca suntem slabi. Se spune ca media viciilor trebuie sa fie constanta. Preotii spun ca majoritatea viciilor sunt pacate, iar noi ne impacam cu conditia de viciosi. Au incercat fumatorii sa se lase de fumat pana sa fie sfatuiti de doctori ca-i ameninta un pericol de sanatate iminent daca mai continua sa fumeze? Cei mai multi nu. Frica poate fi factorul determinant in anihilarea viciilor. De la moft la viciu este un prag foarte scurt.
VICIILE NOASTRE TOATE. Viciul este un defect, un cusur, un neajuns, o pornire nestapanita si statornica spre rau, apucatura rea, patima, desfrau, dezmat. Face viciul parte din natura umana? Cu siguranta, astfel oamenii ar fi perfecti, ar putea fi proprii lor stapani si nu sclavii unor pornirii necontrolate. Viciul creeaza dependenta, iar dependenta supunere.
La intrebarea "Care credeti ca este cel mai rau obicei/obisnuinta a oamenilor din Romania?", 20% dintre subiecti au raspuns ca alcoolismul, 13% au identificat hotia si coruptia, la egalitate de 5% s-au regasit lenea, nemunca, comoditatea, fumatul, dusmania si invidia, au mai fost bifate cu 4% barfa, agresivitatea, violenta si, paradoxal, doar cu 3% drogurile si minciuna, cu numai 2% si 1% respondentii au identificat: comportamentul necivilizat, lasitatea, egoismul, dezinteresul, indiferenta, desfranarea, lipsa de moralitate, lipsa de cumpatare, credulitatea, naivitatea, lipsa curateniei si igiena precara.
Interesatii de subiect pot confirma participarea la sesiunea de marti, 23 august, la
cristiana.mitroi@jurnalul.ro.
VICIU DE PROCEDURA IN PROCESUL SOCIAL
|
Ce poate fi mai rau decat un vicios? Acel om care profita de pe urma viciilor. Acela care castiga bani din slabiciunile oamenilor. Acela care santajeaza si controleaza viata celor slabi. In urma sondajului efectuat de CURS pentru Jurnalul National putem vedea care sunt efectele provocate de anumite produse care creeaza dependenta si sunt comercializate legal. La intrebarea: Ati incercat sa renuntati la fumat? Raspunsurile subiectilor au aratat in felul urmator: Da 58% si Nu 42%. Chiar daca aparent balanta, in ceea ce priveste fumatorii, se inclina in favoarea celor care vor sa renunte la acest obicei, nu putem sti cu exactitate, in procente, cati sunt cei care chiar reusesc. Un procentaj mai dramatic il avem in randul consumatorilor de bauturi alcoolice care la intrebarea: Ati incercat sa nu mai beti alcool?, 75% au raspuns Nu categoric si 25% Da.
|
Citește pe Antena3.ro