AVANTAJE SI DEZAVANTAJE
Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania crede ca romanii trebuie sa stie ca aderarea la Uniunea Europeana nu este numai lapte si miere, dar nu inseamna nici otet si fiere. Jonathan Scheele relateaza cateva dintre cele mai inedite experiente din timpul vizitelor sale prin tara si isi aminteste cateva intrebari neobisnuite pe care i le-au adresat romanii.
|
Cum vi se par romanii in comparatie cu alti eurocetateni?
Jonathan Scheele: Sunt de obicei mai buni la limbile straine, aproape mai buni decat oricare alti cetateni ai Europei, sunt mai atasati de ideea de integrare europeana, dar au si mult mai putina incredere in ei si in institutiile statului. In general, mi-as dori ca romanii sa aiba mai multa incredere in ei insisi.
Ce fel de eurocetateni credeti ca vor fi romanii?
Vor fi destul de buni. Serios. Nu vor fi automat oamenii care vor sa se asigure ca legea e respectata, chiar daca nu sta nimeni cu ochii pe ei, dar cred ca vor intelege ca nimic nu este pe gratis. Si cred ca oamenii vor fi pregatiti sa faca tot ce e nevoie.
Iesirea din izolare
Un sondaj recent arata ca 85% din romani sunt favorabili integrarii. Ar trebui sa ne faca fericiti sau sa ne nelinisteasca un astfel de rezultat?
Cred ca este vorba despre un entuziasm enorm fata de integrare, dar ma indoiesc ca este bazat pe cunoasterea efectiva a ceea ce inseamna aderarea. De aceea, e ingrijorator, pentru ca sprijinul nu este bazat pe o analiza reala. Totusi integrarea nu ar trebui privita ca un proces care va costa enorm Romania. E nevoie de un echilibru. Pana de curand, se vorbea foarte mult de beneficiile integrarii, fara a fi privite si costurile sau, mai corect, constrangerile aderarii. Uniunea Europeana nu e numai lapte si miere, dar nu e nici numai otet si fiere. Sunt avantaje clare pentru Romania, dar a face parte din UE inseamna ca anumite constrangeri vor afecta oamenii in feluri diferite. Sunt convins insa ca oamenii si companiile care sunt bine informate vor gasi mai putin problematice aceste constrangeri si vor avea numai avantaje de pe urma aderarii.
Spuneti ca entuziasmul fata de UE nu e bazat pe informatie. Pe ce credeti ca se axeaza?
Cred ca este vorba despre faptul ca Romania iese din 50-60 de ani de izolare si isi reia locul in familia europeana.
Cursa București-Zurich: 17 răniți, unul în stare gravă, după aterizarea de urgență în Austria. Ce s-a întâmplat la bordul avionului Romanii simt corect ca Romania este o cultura europeana, care merita si are dreptul sa faca parte din UE. Aceasta institutie este o recunoastere a locului Romaniei in familia europeana.
Citește pe Antena3.ro
Amintiri din vizite
Ce fel de euromituri ati intalnit in Romania?
Nimeni nu va mai putea sa bea tuica dupa integrare, acesta ar fi un euromit, poate chiar euromitul meu romanesc preferat. Vor exista intotdeauna euromituri, in toate tarile, pentru ca este o reflectare a lipsei de informatie. Multe dintre euromiturile romanesti nu sunt chiar atat de absurde ca acela britanic, ce sustine ca bananele curbate nu vor mai fi acceptate in UE.
Ce va intreaba oamenii cand mergeti prin tara?
Prima intrebare este daca sunt multumit de felul in care sunt cheltuiti banii UE in regiunea respectiva. Nu se intampla sa apara scandaluri prin zonele pe care le vizitez, pentru ca incercam sa evitam sa vizitam proiecte finantate de la Uniune si care sunt controversate.
A doua intrebare este despre ce se poate face pentru a ajuta dezvoltarea locala. Este o intrebare corecta, dar exista credinta ca eu sunt cel care decide astfel de lucruri. Dar eu nu decid, asta e una dintre diferentele intre romani si alti cetateni. In tara mea, nimeni nu crede ca un oficial al comisiei decide cu privire la ceva, se stie ca deciziile sunt luate local.
In Romania, exista tendinta de a identifica deciziile cu o anumita persoana, ceea ce este determinat de climatul de coruptie. Cand crezi ca o anumita persoana ia decizia, pare logic sa o platesti pentru ca decizia sa fie in favoarea ta.
Ati avut vreo experienta neplacuta in vizitele dumneavoastra?
Am avut o experienta de-a dreptul bizara, acum cateva luni. Eram intr-un oras si m-am trezit inconjurat de o mare de rromi si, initial, nu stiam daca sunt furiosi, fericiti, multumiti, nervosi sau veseli. Am avut tot felul de experiente.
Am stat de vorba cu un presedinte de consiliu local, care mi-a spus ca stie ca ma voi vedea cu primarul, care e un prieten de-al lui, asa ca mai bine as astepta nitel, cat sa ascult si versiunea lui.
"Uniunea Europeana
nu e numai lapte si miere, dar nu e nici numai
otet si fiere. Sunt
avantaje clare pentru Romania, dar a face parte din UE inseamna ca
anumite constrangeri
vor afecta oamenii
in feluri diferite"
"In Romania, exista tendinta de a identifica deciziile cu o anumita persoana, ceea ce este determinat de climatul de coruptie. Cand crezi ca o anumita persoana ia decizia, pare logic sa o platesti pentru ca decizia sa fie in favoarea ta"
RASPUNSURI FULGER LA INTREBARI NEPROTOCOLARE
|
MIAU-MIAU MULTINATIONALOricat de mult mi-as iubi pisica, animalul meu preferat de companie a fost Labradorul nostru. A murit, dar am ramas acum cu pisica. Este o pisica belgiana, foarte mare prin comparatie cu pisicile romanesti, care s-a adaptat foarte bine la Romania si a demonstrat ca este o pisica multinationala. Se frecventeaza si cu pisicile romanesti, dar nu vor exista progenituri, pentru ca nu se mai poate.ADRIAN MUTU ISI PLANGE DE MILAAcum se cam plange de situatia lui, isi cam plange de mila, dar ar fi trebuit sa se gandeasca la asta inainte. Este pacat, este o tragedie personala sa irosesti asa un talent ca acela cu care a fost el inzestrat.OZZY N-A FOST PREFERATUL MEUDin pacate, nu am apucat niciodata, pana acum, sa ma uit la emisiunile pe care le are cu familia pe MTV. "Il cunosc", cum s-ar spune, si dinainte, pe cand facea muzica, dar muzica lui nu a fost niciodata preferata mea.VORBE BUNE DESPRE COLEGIGünther Verheugen a facut o treaba foarte buna, cat timp a fost comisar european pentru Extindere. O dovada este si faptul ca, in prezent, este tot comisar, chiar daca detine alt portofoliu. |