x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old 20 de tineri pe loc la Administratie Publica

20 de tineri pe loc la Administratie Publica

16 Iul 2004   •   00:00

Facultatea de Finante si cea de Administratie Publica din cadrul Academiei de Studii Economice au fost si anul acesta la mare cautare. Si in cadrul Universitatii Bucuresti, la Administratie Publica, la mijlocul perioadei de inscrieri erau 1.316 concurenti pe numai 70 de locuri.

MIRELA CIMPOI, EUGENIA MIHALCEA

Inscrierile la majoritatea universitatilor sunt pe terminate. Ca si in ultimii doi ani, tinerii au optat pentru stiinte economice, in detrimentul specializarilor clasice de la Universitatea Bucuresti, cum ar fi biologie sau chimie. In schimb, in cadrul aceleiasi universitati, la Facultatea de Administratie Publica erau 20 de candidati pe un loc la jumatatea perioadei de inscriere. "Esti mai aproape de un loc de munca", sunt de parere tinerii absolventi de clasa a XII-a care si-au depus dosarul pentru aceasta facultate. Angajarile masive din ultimii doi ani, ca functionar public sau functionar economic i-au determinat sa aleaga aceasta specializare.

TAXE SI LOCURI. Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" (UMF) este a doua institutie de invatamant superior din Iasi, dupa Universitatea "Al. I. Cuza", care a inceput recrutarea de noi studenti. UMF scoate la concurs 545 de locuri subventionate la cele patru facultati, plus alte 670 cu taxa si 85 la colegiu. Inscrierile la cele patru facultati si colegiu se vor desfasura pana duminica. Candidatii care isi vor depune dosarul de inscriere la UMF trebuie sa achite o taxa de 30 de euro pentru facultati si de 20 de euro pentru colegii. Pentru a fi admisi, candidatii la facultatile UMF vor sustine un test-grila: pe 20 iulie la Medicina Generala, pe 21 iulie la Medicina Dentara, pe 22 iulie la Farmacie si pe 24 iulie la Bioinginerie Medicala.

ADOLESCENTII CRAIOVENI NU SE INGHESUIE

Adolescentii craioveni nu se prea inghesuie sa devina studenti. Sau cel putin asa reiese din numarul mic de candidati care s-au inscris pentru concursul de admitere la cele 14 facultati din cadrul Centrului Universitar Craiova, care organizeaza sesiune in iulie. Admiterea la celelalte patru facultati din cadrul Universitatii din Craiova este programata pentru septembrie. Situatia nu este diferita nici la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Craiova. Lipsa acuta de candidati este la Facultatea de Mecanica, unde s-au inscris doar trei candidati, pentru cele 230 de locuri scoase la concurs, la care se adauga alte 260 cu taxa. In aceeasi situatie se afla si Facultatea de Horticultura: tot trei candidati pentru 105 locuri scoase la concurs.

La polul opus se situeaza Facultatea de Istorie, Filozofie si Geografie, dar nici aici numarul candidatilor nu-l depaseste pe cel al locurilor scoase la concurs: 124 pentru 155 la buget si 90 la taxa. La Facultatea de Medicina din cadrul UMF Craiova s-au inscris 116 candidati pentru 215 locuri bugetare. Profesorii spera totusi ca pana la inchiderea sesiunii, situatia sa reintre in normal. (Cristian Vasilcoiu/Craiova)

TAXE MAJORATE LA CLUJ

Taxele de scolarizare practicate de Universitatea "Babes-Bolyai" vor creste din anul universitar viitor la o parte din specializari. Potrivit reprezentantilor UBB, taxa de scolarizare pentru specializarile Informatica si Informatica - Matematica va fi majorata de la 400 la 500 de euro, la fel ca si cea de masterat, in timp ce taxa pentru nivelul de colegiu a crescut de la 300 la 400 de euro, fata de anul universitar precedent. Rectorul UBB, Nicolae Bocsan, a declarat ca cifra de scolarizare pentru anul urmator va ramane constanta. Astfel, universitatea clujeana scoate la concurs, la invatamantul de lunga durata, 3.890 de locuri bugetate si 7.096 cu taxa. (Rompres) Atentie! - Universitatile particulare aflate in lichidare Universitatile neacreditate si care functioneaza ilegal isi fac si anul acesta publicitate pentru a atrage noi studenti, a declarat presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA), Ioan Mihailescu. Cele 33 de universitati particulare care nu au acreditare si care nu au dreptul sa mai inscrie studenti in anul I sunt: Scoala Superioara de Afaceri Bucuresti, Scoala Superioara de Jurnalistica Bucuresti, Institutul Biblic Roman Bucuresti, Institutul de Management si Turism "Eden" Bucuresti, Fundatia "Ergorom 79" - Universitatea "Alexandru Ghica" Alexandria, Institutul Teologic Greco-Catolic din Blaj, Centrul de Studii "Stefan cel Mare si Sfant Romania" Botosani, Fundatia Culturala si de Invatamant "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" Brasov, Institutul Teologic Greco-Catolic Gherla - Cluj, Fundatia "Sfanta Maria" - Institutul de Invatamant Superior "Omnia" Constanta, Fundatia "Meridian" - Universitatea "Virgil Madgearu" Craiova, Fundatia "Tineretul Romanesc" - Universitatea "Negru Voda" Curtea de Arges, Fundatia "Gheorghe Titeica" Drobeta-Turnu Severin, Centrul de Studii "Stefan cel Mare si Sfant" Focsani, Universitatea Ecologica "Dimitrie Cantemir" Iasi, Fundatia Universitara pentru Kinetoterapie Oradea, Institutul Teologic Greco-Catolic Oradea, Fundatia pentru Istoria Prahovei - Universitatea "Mihai Viteazul" Ploiesti, Universitatea Banatului Timisoara, Centrul National de Inventica pentru Tineret Ploiesti, Fundatia de Prietenie Romano-Canadiana - Universitatea Romano-Canadiana Brasov, Universitatea Tehnologica "UNITEH" Bucuresti, Universitatea "Fortuna" Bucuresti, Academia Internationala pentru Studiul Istoriei, Culturii si al Religiilor Bucuresti, Fundatia Academica Europeana "Etnoculturalia" - Universitatea Europeana de Stiinte Socio-umaniste Bucuresti, Academia de Arte "Luceafarul" Bucuresti, Fundatia "Gaudeamus" - Universitatea "Gaudeamus" Constanta, Fundatia Nationala pentru Copii si Tineret "Ecaterina Teodoroiu" - Universitatea "Jiul de Sus" Targu-Jiu, Fundatia "IRECSON" Bucuresti, Fundatia Romana pentru Tineret "Decebal" Baile Herculane, Universitatea "Pro Humanitas" Bucuresti, Academia Romana de Management Bucuresti si Universitatea "Europa Ecor - US". (Adriana Cioriia)

×
Subiecte în articol: bucuresti taxa universitatea fundatia