Cinci studenti ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografie "I. L. Caragiale" au reusit prin pasiunea lor pentru actorie sa se califice anul acesta la Festivalul Mondial de Teatru de la Tampico, din Mexic.
ANCA SOINEANU
Actoria poate fi facuta de oameni care sunt cu adevarat indragostiti de ea. Aceasta meserie presupune o comunicare intre personaj, actor si spectator.
Candidatii la aceasta profesie trebuie sa prezinte o mare disponibilitate pentru aceasta meserie, sa aiba o conditie fizica robusta si echilibru psihic. "Aceasta meserie este ca si amorul, nu o poti realiza daca nu esti indragostit de ceea ce faci. Instrumentele cu care se lucreaza sunt corpul tau, gandurile tale care trebuie exprimate printr-o voce bine lucrata ca oamenii sa te poata intelege. Personajul nu exista in realitate, el prinde viata atunci cand tu il decodifici cu toate simturile tale si cu propria ta intelegere a vietii", povesteste Valeria Sitaru, profesor de actorie la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografie "I.L.Caragiale".
EXERCITII. Atelierele scolilor de teatru sub patronajul UNESCO au participat, anul trecut, la un concurs la Sinaia. "Scoala noastra s-a prezentat la Sinaia, in 2003, cu o echipa formata din cinci studenti. Acestia au facut exercitiile dupa regulile date de cei de la UNESCO. Echipa a prezentat doua piese:
"Pescarusul" de A. P. Cehov si "Fantana turmelor" de Lope de Vega. Am participat la concurs au fost prezente scoli de teatru din intreaga lume, iar facultatea noastra s-a calificat anul acesta la Festivalul Mondial de Teatru de la Tampico, Mexic. La festival vom prezenta trei piese. Vor fi cele doua exercitii cu care am participat si la concursul de anul trecut la Sinaia, dar si spectacolul "Cu usile inchise" de Sartre", spune Valeria Sitaru, actrita la Teatrul Odeon.
Citește pe Antena3.ro