x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Afacere - Insule de vanzare

Afacere - Insule de vanzare

12 Noi 2004   •   00:00

TURISM
Turistii cu bani isi pot cumpara propria insula sau o pot inchiria pentru cateva zile.
IOHANNA ONACA PURDEA

SCUMP. Tentatia de a avea propria insula ii determina pe unii turisti sa plateasca sume exorbitante
A avea in proprietate un apartament, o vila, un teren sau o padure este deja depasit. Ultima noutate este achizitionarea de insule in diverse locuri de pe glob, cum ar fi in Noua Zeelanda, Australia, Brazilia, Argentina, Costa Rica, Malaiezia, Filipine, Scotia, Franta sau Croatia.

AVANTAJE. Oferta de insule este foarte variata, insa numai persoanele cu conturi destul de grase in banca isi pot permite luxul de avea un mic paradis verde numai al lor. Avantajele achizitionarii unui petic de pamant in mijlocul oceanului sunt numeroase: este departe de zgomotul, aglomeratia si poluarea din marile orase, iar linistea si peisajul deosebit sunt un adevarat elixir pentru sanatate.

MILIOANE DE DOLARI. Guvernele mai multor state cu iesire la mare sau la ocean au scos la vanzare insule de diferite marimi. Din pacate, nu oricine poate sa isi cumpere o insula, pretul acestora fiind de ordinul sutelor de mii de dolari. De exemplu, pretul unei insule in Columbia Britanica variaza intre 30.000 de dolari (o insula cu o suprafata de 0,12 hectare) si 17 milioane de dolari pentru o insula cu o suprafata de 1.600 de hectare. Cei care isi doresc propria insula in Bahamas (Caraibe) trebuie sa dispuna de sume cuprinse intre 75.000 si 11 milioane de dolari, in functie de marimea terenului. In Filipine, pretul insulelor variaza intre 250.000 si 1,5 milioane de dolari, cu posibilitatea de a fi negociate.

DE INCHIRIAT. Cei care isi doresc totusi un loc linistit in largul marii, dar nu au bani sa cumpere o insula intreaga, pot inchiria una, pentru cateva zile sau chiar mai mult. De exemplu, insula Do Pico din Brazilia, cu o suprafata de peste 14 hectare se poate inchiria la pretul de 55 de dolari pe zi de persoana, copiii sub trei ani avand acces gratuit. Insula este situata in Golful Insulei Mari, la 300 de kilometri de Sao Paulo si la 265 de kilometri de Rio de Janeiro, fiind un loc idilic pentru vacante datorita plajelor cu nisip fin si vegetatiei. Cele doua vile de aici se inchiriaza unui singur grup o data, transportul pana la insula si inapoi fiind gratuit. Inchirierea unei insule in Spania poate ajunge la 190.000 de dolari pe saptamana, in timp ce o insula din Polinezia franceza, situata la 20 de minute cu feribotul de Tahiti, in Pacificul de Sud, se poate inchiria cu 2.500 de dolari pe saptamana.

INSULELE CROATE LA MARE CAUTARE
INTERES. Coasta si insulele din Croatia devin tot mai cautate pe piata imobiliara
In Europa pretul insulelor este mai mic. Croatia pare sa practice cele mai convenabile preturi, costul unui metru patrat osciland intre 6 si 50 de euro. Insulele de pe coasta Adriaticei sunt cautate pentru peisajul pitoresc. Interesul strainilor pentru achizitionarea unor proprietati in Croatia, inclusiv mici insule a inceput sa creasca in urma cu doi ani, a spus Jasminka Biliskov, reprezentanta unei agentii imobiliare croate, citata de presa straina. Printre cetatenii straini interesati de insulele croate englezii se afla in top, urmati de maghiari, suedezi, norvegieni si nemti. Insula Smokvica, cu o suprafata de 3,6 hectare a fost vanduta anul trecut la pretul de 1,6 milioane de euro unei companii care are in plan construirea unei gradini botanice.

Croatia are peste 1.100 de insule si insulite. Legea insa nu permite construirea de noi amplasamente in aceste zone, ci doar refacerea celor deja existente. Comparativ cu preturile la nivel international, sumele pe care se vand insulele din Croatia sunt reduse, insa cererea mare va duce la cresterea acestora, sunt de parere autoritatile croate.

×
Subiecte în articol: dolari insula insule