x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Aniversare - Amfiteatrul "Gheorghe Manea", la Politehnica

Aniversare - Amfiteatrul "Gheorghe Manea", la Politehnica

18 Sep 2004   •   00:00
Aniversare - Amfiteatrul "Gheorghe Manea", la Politehnica

Ieri, Facultatea de Inginerie Mecanica din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti a organizat Simpozionul Omagial National "Gheorghe Manea", prilej cu care unul dintre amfiteatrele facultatii a primit numele ilustrului profesor.

CATALIN PRUTEANU

Gheorghe Manea s-a nascut in urma cu un veac, la Ramnicu Sarat, a urmat liceul la Iasi, continuandu-si studiile in Germania. In tot acest timp, viitorul profesor s-a luptat continuu cu dificultati de tot felul, cele mai importante fiind, ca de obicei, cele financiare. Cu toate acestea, la varsta de 28 de ani, Manea a devenit doctor in inginerie mecanica. Si-a inceput activitatea didactica la Politehnica bucuresteana, ajungand, in 1948, sef al catedrei de Organe de Masini. In 1972, profesorul Gheorghe Manea s-a pensionat, dar a ramas, pana la data incetarii din viata, 3 ianuarie 1978, profesor consultant. Conducerea Universitatii Politehnice a propus inca din timpul vietii ca profesorul sa devina membru plin al Academiei Romane, dar autoritatile comuniste nu au acceptat cererile colegilor si prietenilor. Nu a fost decat membru corespondent incepand cu anul 1963.

PARTICIPANTI. La evenimentul de ieri au venit pentru a-l evoca pe cel care este considerat "fondatorul disciplinei moderne "Organe de Masini"", rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, Ecaterina Andronescu, academicienii Virgiliu Nicolae Constantinescu si Radu Voinea, profesorii Mustafa Akkurt, Dan Pavelescu, Mihai Gafitanu, Dorina Jichisan-Matiesan, Ion Crudu, Mircea D. Pascovici, Mariana Filimon, Alexandru V. Radulescu, Dan Lazar. Dupa cateva minute, de-a lungul carora cei care l-au cunoscut indeaproape pe profesorul Gheorghe Manea le-au impartasit celorlalti intamplari din viata celui disparut, a avut loc ceremonia dezvelirii unei placi de bronz, prin care amfiteatrul CD 001 a devenit Amfiteatrul "Gheorghe Manea".

×
Subiecte în articol: manea