x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Apartamente - Preturile scad in cateva saptamani

Apartamente - Preturile scad in cateva saptamani

11 Feb 2005   •   00:00

IMOBILIARE
Analistii imobiliari spun ca preturile o vor lua la vale, deoarece lumea nu se inghesuie sa cumpere la preturile aberante cerute acum de proprietari. Piata imobiliara de cartier a luat-o razna. Proprietarii au inceput sa ceara 40.000 de euro pentru un apartament de doua camere in Pantelimon sau 60.000 de euro pentru unul de patru camere in Salajan. Insa nimeni nu se inghesuie sa cumpere apartamente la asemenea preturi.
DANIELA IVAN

BLOCAJ. Foarte putine apartamente se vand la preturile absurd de mari pe care le cer proprietarii
Daca vreti sa va cumparati un apartament sau o casa este bine sa mai asteptati si sa nu va incredeti in preturile exagerat de mari pe care proprietarii le anunta in ziarele de specialitate. Agentii imobiliari afirma ca in realitate apartamentele nu se vand la preturile afisate, ci mult mai jos. Tranzactiile nu se fac la aceste preturi. Un apartament bun de doua camere, in cartiere, se vinde cu maxim 32.000 de euro, iar unul cu patru camere, cu 45.000-48.000 de euro, spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentilor Imobiliari (ARAI).

ZVONISTICA. De ce au scapat preturile de sub control? Analistii imobiliari spun ca zvonurile care au aparut la inceputul anului, si care anuntau ca preturile la apartamente vor creste cu 60%, i-a determinat pe unii proprietari sa ceara preturi exagerate. Jocul pietei dintre cerere si oferta nu justifica aceste preturi, spune Liviu Ureche. El adauga ca in imobiliar circula o vorba: Nebun e ala care da , nu ala care cere. Asa ca in lipsa doritorilor proprietarii pot cere oricat, insa vor ramane cu locuintele nevandute.

EVALUARI. Nici bani nu prea mai sunt pe piata, stiut fiind ca peste 70% din apartamentele care se vand in cartiere sunt finantate cu credit ipotecar sau imobiliar. Apar astfel doua probleme, spun analistii imobiliari. Solicitantii nu au venituri atat de mari incat sa mai poata lua un credit de la banca care sa le acopere preturile acestea aberante, spune Liviu Ureche. El mai precizeaza ca nici evaluatorii bancilor nu mai avizeaza cumpararea de apartamente la asemenea preturi, deoarece nu se mai justifica.

SOLUTIE
Analistii imobiliari se asteapta ca in maxim 3 saptamani, o luna, apartamentele sa ajunga la preturile pe care le aveau la 1 ianuarie. Un argument este ca un apartament de 90 de mp, nou, ar ajunge la 90.000 de euro, daca luam in calcul pretul maxim de constructie de 1.000 de euro/mp. Insa, in acest cost intra termopane, parchet, gresie de cea mai buna calitate, centrala, baterii, cazi, toate de ultima generatie. Nu trebuie uitat ca si conceptia locuintei este inca din faza de proiectare. Si atunci, cum sa coste un apartament vechi, construit acum 35 de ani, cu doar 20%-30% mai putin decat unul nou? Costruirea mai multor blocuri de locuinte in interiorul oraselor, si nu la periferie, ar conduce la o temperare a preturilor locuintelor vechi. Pe piata imobiliara din Bucuresti sunt proiecte de achizitionare de terenuri pentru construirea de locuinte in toate cartierele - Drumul Taberei, Militari, Iancului, Obor, a afirmat Cezar Lazarescu, directorul general al companiei Rom International Service (RIS).
×
Subiecte în articol: preţurile