x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Aradeanca

Aradeanca

05 Dec 2004   •   00:00

FACETI JOCURILE! - DE LA NOI
Dar avem papusi si aici, in Romania! Cea mai cunoscuta marca de pe piata, Aradeanca, produce aproape 200 de tipuri de papusi.
CRISTINA OLOGEANU

Prima si cea mai cunoscuta fabrica de papusi de la noi, Aradeanca, a luat fiinta in anul 1959, la Arad. Fabrica s-a bucurat de cifre mari de afaceri, lucru explicabil in primul rand prin faptul ca accesul la jucarii din import ale copiilor romani era redus. Asa se face ca fabrica a prosperat din plin, ajungand ca lunar sa produca nu mai putin de 25.000 de papusi. Era momentul de glorie al Aradencei. Vremea a trecut, iar dupa 1989 cifra unitatilor produse a scazut considerabil si cumva revoltator, la numai trei mii.

MODELE. Papusile de tip bebe erau produse si comercializate de aceeasi companie. Inainte de 1989, ele s-au bucurat de un succes imens. Nu stim daca si cat gresim atunci cand spunem ca aceste papusi faceau deliciul oricarei fetite romance. Faptul este confirmat de directorul general al fabricii, Dana Neacsiu, care ne-a spus ca, intr-adevar, bebelusii au fost unul dintre cele mai indragite produse ale Aradencei. La sfarsitul anului trecut, umbla vorba prin targ ca fabrica Aradeanca avea de gand sa produca o papusa Andreea Raducan. Proiectul a murit in fasa din cauza ca gimnasta nu a fost de acord sa semneze contractul.

CIFRE. In momentul de fata, Aradeanca poate produce peste 200 de tipuri de papusi. Din pacate insa, numarul celor care se produc pentru piata romaneasca a scazut dupa 1990. Un motiv ar fi si aparitia papusilor din import. Fapt care a dus la pierderea a doua segmente importante de cumparatori. Si anume: cei foarte saraci, care cumpara produse de o calitate foarte slaba de pe piata libera, dar la preturi derizorii, si cei foarte bogati, care prefera papusi de marca si care au publicitate in media. Astfel ca de la 25.000 de papusi pe luna in perioada comunista s-a ajuns ca in prezent sa se produca doar 3.000 de bucati. Cifra este derizorie si nu face decat sa demonstreze interesul slab al tarii noastre pentru o industrie care ar putea sa fie mult mai profitabila decat este.

Asa a ajuns o fabrica atat de cunoscuta si indragita cum este Aradeanca sa subziste din fabricarea si comercializarea manechinelor pentru magazine. Cat este solutie de compromis si cat este placere in fabricarea acestor papusi mai mari ramane de vazut. Cert este ca numele Aradencei a cunoscut un declin de proportii dupa 1990, iar explicatiile nu fac obiectul acestui articol.

EXPORT. Dupa Revolutie, romanii au inceput sa cumpere mai putine papusi autohtone. Astfel ca fabrica aradeana a trebuit sa se reorienteze catre export. La ora actuala se practica exportul de tip lohn. Mai pe romaneste, se trimit in strainatate materia prima si matrita, iar asamblarea se face in tara respectiva. Daca romanii nu mai sunt atat de interesati de papusile facute in tara lor, asta nu inseamna ca Aradeanca s-a dat batuta. Anul acesta deja a scos un nou produs: papusa Simona cu garderoba. Si asta nu este tot. Pentru perioada Craciunului, Dana Neacsiu promite lansarea papusii cu surprize care poate aduce posesorului norocos cadouri constand in alte jucarii.

Asa se face ca fabrica a prosperat, ajungand ca lunar sa produca nu mai putin de 25.000 de papusi. Era momentul de glorie al Aradencei. Dupa 1989, cifra unitatilor produse a scazut considerabil si cumva revoltator, la numai 3.000 - Dana Neacsiu director general Aradeanca
×
Subiecte în articol: fabrica papusi aradeanca