x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old ARTA/ANTICHITATI/Stirile zilei - 20 iulie 2004

ARTA/ANTICHITATI/Stirile zilei - 20 iulie 2004

20 Iul 2004   •   00:00

Budapesta - Palatul Grasham, redeschis ca hotel

Palatul Gresham din Budapesta, unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura ungara art nouveau, s-a redeschis sub forma unui hotel de lux. Construit in 1906, palatul a primit numele fondatorului bursei din Londra, Sir Thomas Gresham. Cladirea de pe malul Dunarii adapostea birourile companiei de asigurari Gresham si apartamente de lux. Palatul a devenit faimos pentru cafenelele si restaurantele sale avangardiste, dar si pentru salile de cabaret si receptii. In timpul celor doi ani de renovare, specialistii au incercat sa restaureze sculptura fantezista, scarile si mozaicurile stralucitoare. Noul hotel are doua restaurante, unde se servesc preparate din bucataria italiana si maghiara, si un spatiu pentru fitness, cu o pisina interioara.

Milano - Teatrul, in haine noi

Restaurarea Teatrului din Milano a intrat pe ultima suta de metri inainte de redeschiderea din decembrie, cand pasionatii de opera si balet vor putea redescoperi celebrul teatru creat de Giuseppe Piermarini in secolul al 17-lea. Ornamentele au fost aurite din nou, tapiseria rosie de matase - inlocuita, oglinzile au fost restaurate si puse la loc, totul avand aceeasi stralucire ca la inceput. Acustica salii, care era oricum de calitate, a fost imbunatatita. Spectatorii vor avea surpriza sa poata asculta piesa in orice limba vor dori, caci fiecare fotoliu va fi dotat cu un dispozitiv de traducere.

Furt - Statueta de Rodin, gasita in Sena

O mica statueta atribuita renumitului sculptor Rodin si elevei sale Camille Claudel, a fost gasita in Sena, in mijlocul Parisului, potrivit politiei franceze. Statueta, de o inaltime de circa 20 de centimetri, era estimata la 800.000 de euro. Valoarea operei furate este insa sporita deoarece aceasta este una dintre putinele lucrari realizate de cei doi sculptori celebri. Initial, politia a descoperit doar soclul statuetei, insa, dupa declaratiile martorilor care i-au vazut pe jefuitori aruncand obiectul in apa, au gasit si celelalte bucati ale valoroasei sculpturi.

Grupaj realizat de Iohanna Onaca

×