x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Arta si celularul

Arta si celularul

05 Mar 2004   •   00:00

15.800 de dolari si un apel telefonic. De atat a avut nevoie un colectionar din Bucuresti ca sa intre in posesia unui Petrascu - "Peisaj cu case" - scos la licitatie sambata trecuta la Cluj.

Ofertantii prin telefon incep sa faca regulile la licitatiile din Romania. La competitia desfasurata sambata trecuta la Casa HIM din Cluj, "o voce de la Bucuresti" i-a "batut" pe colectionarii din sala, furandu-le de sub nas cele mai valoroase lucrari - doua picturi semnate Petrascu.

Vanzari de peste 45.000 de dolari

"Telefonul de la Bucuresti" a oferit nu mai putin de 15.800 de dolari pentru pictura "Peisaj cu case" semnata de Gheorghe Petrascu. El a mai platit 15.000 de dolari pentru un alt tablou al lui Petrascu - "Flori". Foarte bine s-a vandut si "Copilasul" lui Tonitza - 15.000 de dolari. Pentru aceasta lucrare s-a licitat din sala, dar nu direct de catre colectionar, ci printr-un reprezentant.

In urma competitiei de sambata au mai fost adjudecate "Dans turcesc", al lui Pericle Capidan - 920 de dolari, "Bust" de Stefan Bozdog - 350 de dolari, "Iarna" lui Acs Ferencz - 400 de dolari si "Car cu boi", semnat de Teodor Harsia - 180 de dolari. Per total, vanzarile au depasit 45.000 de dolari. "Dupa parerea mea, este cea mai valoroasa licitatie din acest an din tara si cea mai buna pe care a avut-o Casa HIM pana acum", a declarat directorul Casei HIM, Zenoviu Haiduc.

Petrascu, refuzat la Bucuresti

Telefonul a avut castig de cauza si la licitatia desfasurata duminica trecuta la Casa Monavissa din Bucuresti. Nu mai putin de 14 picturi, printre care "Nud" de Kimon Loghi (1.600 de euro) si "Gospodarie la malul apei" a lui A. Nieman (1.400 de euro), au fost achizitionate prin aceasta metoda.

Prezent si in licitatia de la Bucuresti cu o lucrare, Petrascu nu a avut succes la public. "Soseaua Slanic Prahova ", apartinand marelui artist si evaluata la 8.600 de euro, a ramas nevanduta. La fel s-a intamplat si cu Tonitza - "Peisaj cu rau", evaluat la 2.000 de euro, si Ciucurencu - "Natura statica", care a intrat in licitatie la pretul de 5.000 de euro. In schimb a mers bine Mutzner. "Peisaj cu Geamie", semnat de acesta, a intrat in competitie la un pret de 580 de euro si s-a dat cu 1.700 de euro, iar "Peisaj de Iarna" s-a vandut cu 1.300 de euro (890 de euro pret de pornire).

Lucrari ramase "pe stoc

  • La Cluj nu si-au gasit cumparatori "Venetia" lui Petrascu (cotata la 5.500 de dolari), o lucrare semnata de Camil Ressu - "Natura statica" (13.500 de dolari), doua tablouri de Luchian - "Vanator" si "Peisaj", licitate cu 10.990 de dolari si 6.990 de dolari, si o sculptura a lui Ion Jalea - "Bust de femeie", cu pretul de pornire a licitatiei de 2.500 de dolari.
  • Pe langa Petrascu, Tonitza si Ciucurencu, la Bucuresti au ramas nevandute doua picturi semnate de Mina Byck Wepper - "Puiul mamei " si "Natura statica" - evaluate la 3.750 de euro, respectiv 1.000 de euro.
"Bine ca nu s-au licitat. Maine ma duc sa fac o oferta pentru unele dintre ele", comentau voci in publicul prezent la licitatie. Si chiar s-au tinut de cuvant. Dupa licitatie si-au gasit stapan George Catargi - "Sfarsit de iarna ", "Peisaj din Egipt" al lui Biju, trei lucrari ale Ninei Stuparu si "Casa cu cerdac " de Constantin Isachie. "Am primit oferte si pentru Tonitza si Petrascu si acum negociem cu doritorii", a declarat Claudia Holan.

Ce s-a mai vandut la Monaviss

  • O fructiera din cositor argintat, marcat Orfevrie Disecta, stil neorococo, de la inceputul secolului XX, cumparata cu 275 de euro;
  • "Istoria lui Stefan cel Mare povestita neamului sau" a lui Nicolae Iorga, editata in 1904 cu semnatura autorului pe prima pagina, vanduta cu 100 de euro;
  • "Luceafarul", o mapa Mihai Eminescu, care cuprinde 23 de ilustratii de Misu Teisanu, cumparata cu 250 de euro.

Cine liciteaza prin telefon

Casele de licitatii le ofera clientilor lor posibilitatea de a concura prin intermediul telefonului. "In general este vorba de personalitati care nu doresc sa fie vazute participand la competitii. Sau de oameni care prefera sa-si petreaca sfarsitul de saptamana la munte sau la mare", ne-a declarat Claudia Holan, de la Casa de Licitatii Monavissa. Astfel ca, in timpul competitiei, unul dintre angajatii casei tine legatura cu "anonimii", fiind ochii, urechile si glasul acestora.
( FLORINA ZAINESCU, ORIANA TZELMAN )

×
Subiecte în articol: dolari petrascu