In Slanic Moldova exista patru baze de tratament. Daca nu ti-ai luat bilet cu servicii medicale incluse, risti sa nu ai unde sa faci impachetari cu parafina. Baza aflata in centru putea primi si 3.000 de pacienti zilnic. Din 1997 zace in ruina.
IRINA MUNTEANU
"Noi nu ne jaluim, ne place al dracului de mult la Slanic Moldova", spun doua femei din Chisinau, directoarea bibliotecii orasului si adjuncta ei. Vin aici de zece ani, pentru apele minerale si pentru salina din Targu Ocna. In fosta Uniune Sovietica, exista o adevarata industrie de turism si tratament, zic ele. Acolo te iau de la poarta, iti cara bagajul, te duc la doctor. Aici... sunt autodidacte, isi prescriu singure ce ape sa bea. Larisa si Lidia se plang ca medicii le consulta superficial. "Daca nu va supara nimic, beti de la izvorul "300 de scari"", suna de cele mai multe ori recomandarile medicului. El nu urmareste efectele curei asupra pacientului. "Ce efect au apele? Pai intinerim pe zi ce trece!", spun hohotind cele doua doamne trecute de 50 de ani. "Un an de zile putem munci mai cu spor. Altfel am mai veni, cu catel cu purcel, tocmai din Basarabia?". Apele Slanicului li se par mai bune decat apele statiunilor din Cehia si Ucraina, insa statiunea nu le multumeste. "Dimineata cand se da drumul la apa, huruie tevile de parca incepe razboiul. Mancarea e proasta, dar asa trebuie, ca tinem dieta. Impartiti tot ce v-am zis la 16 sau la 32, ca sa aflati adevarul. Sotul meu zice ca exagerez", rade Larisa.
LIPSA DE MEDICI. Basarabencele sunt cazate la Complexul Balnear Racovita, care apartine Petromului. Aici, exista o baza unde se trateaza 50-60 de pacienti pe zi. Nu exista medic. "Ar fi nevoie, dar gradul de ocupare este mic", se scuza Arhip Dumitru, seful Complexului. Ca sa te cazezi aici, trebuie sa dispui de bani. O camera costa 725.000 lei pe noapte. Pentru cei cu venituri modeste, exista alaturi "Sanatoriul Balnear", care are 38 de locuri. Pacientii platesc 25% din valoarea spitalizarii, adica 135.000 lei pe zi tratamentul si 47.000 lei masa. Stau cate trei-patru in camera, au grupul sanitar pe hol. Jumatate dintre ei sunt copii. Isi trateaza astmul in salina, pentru 180.000 lei pe zi, incluzand plimbarea cu microbuzul pana la Targu Ocna si inapoi si gimnastica respiratorie din salina. In "sanatoriu" se acorda tratament si pentru pacientii cazati la vilele care nu au propria baza.
Cladirea Sanatoriului este revendicata de primarul Andrei Serban. El pretinde ca aceasta constructie a apartinut primariei inainte de 1989, si nu Ministerului Sanatatii, cum spune directoarea Sanatoriului, Maria Gheorghiu. Primarul vrea sa faca acolo spital, dar doctorita spune ca nu se justifica un spital la 4.996 locuitori, cat are Slanicul.
RUINA. Sanatoriul este unit de Complexul Petrom printr-o constructie jupuita. Fosta "Baza de tratament", cum spune placuta albastra de la intrare. In curte cresc in voie mere padurete, mure, iarba si sticle de plastic. "Opriti motorul in timpul alimentarii", scrie pe o poarta inchisa cu un lacat ruginit. Motoarele s-au oprit de mult aici, de prin 1997. Intrau in baza, inainte de Revolutie, cate 3.000 de pacienti pe zi. Se faceau 9.000 de proceduri zilnic, pacientii nu stateau la cozi imense, asa cum se intampla azi in plin sezon. "Erau bazine, sauna, era singurul loc din statiune unde se facea gimnastica medicala", spune medicul Rodica Staiculescu, fost medic-sef al statiunii. Ea a auzit ca "baza" a fost cumparata de SNCFR, care ar intentiona sa faca un hotel acolo. S-a inceput demolarea, s-au scos geamurile, aparatura si bazinele. Acum, singurul vizitator al cladirii este un caine, care trece dintr-o camera intr-alta dand din coada.
Citește pe Antena3.ro
MERE SI PLANTE MEDICINALE LANGA IZVOARE
La Slanic Moldova se fac tratamente pentru bolile digestive, hepatice, de nutritie. Statiunea este recomandata si celor cu afectiuni ale aparatului respirator, aparatului uro-genital, suferinzilor de nevroze astenice si hipertiroidii. Rodica Staiculescu se plange de proasta informare a medicilor de familie, care nu sunt la curent cu contraindicatiile statiunii. "Vin persoane cu insuficienta cardiaca si vor neaparat sa faca o baie, desi asta le-ar face rau. Abia ii convingem sa ramana aici pentru odihna". Statiunea e contraindicata si celor care sufera de tuberculoza activa, cancer, ciroza hepatica, boli psihice.Tratamentul balnear duce uneori la vindecarea completa, ca in cazul unor ulcere sau a afectiunilor respiratorii, la copii, si in cazul afectiunilor hepatice aflate in stare incipienta.
Pe langa apa minerala, turistii pot gasi aici si metode naturiste de tratament. Miere, adusa de o femeie tocmai de la Craiova. De salcam, pentru ficat, poliflora - buna la tratat constipatia, tinctura de propolis, pentru rani, miere cu seminte de dovleac, pentru viermi intestinali.