x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Carti vechi pentru toate buzunarele

Carti vechi pentru toate buzunarele

22 Iun 2004   •   00:00

ARTA/ANTICHITATI

Daca sunteti un bibliofil pasionat, dar bucuria dumneavoastra de a adauga noi volume in rafturile personale s-a transformat intr-o extravaganta in ultimii ani, anticariatele sunt cea mai buna alternativa.
FLORINA ZAINESCU

Sute de carti, mai noi sau mai vechi, cu urari de "La multi ani" adresate unei anume Ana prin 1946 sau cu semnatura unui fost proprietar pe prima pagina stau inghesuite pe rafturile anticarilor. Alaturi de ele, asezate in ordine sau puse de-a valma, isi asteapta clientii dictionare, compendii de medicina, scriiturile unor filozofi celebri, albume de arta sau titlurile unor mari autori romani si straini. La preturi pentru toate buzunarele.

Anticariatul pentru toti

Oferta vanzatorilor de carte veche este impresionanta. "Avem de toate. De la literatura de tip "Biblioteca pentru toti" pana la ceasloave din secolul al XVII-lea", ne-a spus Robert Ionescu de la Anticariatele Lucretius. De altfel, marea majoritate a anticarilor vand atat carti "comune", cat si editii deosebite. Astfel incat oricine le trece pragul sa poata cumpara cate ceva. "Piata de carte veche a devenit foarte flexibila in ultimul timp. Pentru a putea vinde, trebuie sa ne adaptam puterii de cumparare a clientilor. Si printre acestia se numara atat elevii si studentii, cat si colectionarii de harti si carti vechi", a adaugat Ionescu.

Orice produs, 10.000 de lei

Nu este de mirare deci ca pe geamurile sau usile anticariatelor troneaza anunturi de genul: "Orice volum 10.000-20.000 de lei". Si nici ca in spatele acestora anticarii sunt sufocati de zeci de clienti. "Imi pregatesc o lucrare de doctorat", se scuza parca, in fata casierului de la Anticariatul DiApollo, o doamna care isi cumparase vreo zece carti. Intre timp, pe tejgheaua ingusta mai aparusera doua teancuri de carti - literatura romaneasca si straina - pe care o pustoaica - Raluca - le pazea, in timp ce prietena ei incerca sa gaseasca si un autor german - un nume imposibil de retinut. "Decat sa stam in biblioteca, mai bine le cumparam. Sunt foarte ieftine si e mai comod sa le citesti in mijlocul patului", a comentat Raluca, studenta la Litere.

Mii de carti "de la oameni"

Si, desi vanzarile sunt destul de mari, anticariatele cu volume de 10.000 de lei par a fi un izvor nesecat. "Avem mii, poate milioane de carti inghesuite pe rafturi pe doua trei randuri. Cateodata devine inspaimantator, pentru ca primim atat de multe incat nici nu mai avem loc sa le depozitam", a marturisit casierul de la DiApollo. De unde atata abundenta? "De la oameni", a raspuns acesta evaziv.

Oferte cu greutate

Dar, pe langa aceste "chilipiruri", negustorii au si oferte serioase - pentru colectionari, dupa cum spun ei. Editii rare, ilustrate cu desene apartinand unui Corneliu Baba sau Preziosi, vechi carti bisericesti in legatura originala, atlase geografice de la 1868 sunt expuse la loc de cinste. Insa aceste minunatii valoreaza cateva milioane de lei. O adevarata binecuvantare pentru negustori. "Este ca si cand as da, dintr-un foc, 700 de volume de 30.000", a declarat stapana cartilor dintr-un "Anticariat - centru de achizitii si vanzari" din Universitate.

PRETURI

Pentru colectionari, anticarii recomanda cateva "carti de marca": "La Sagesse", o carte de filozofie deosebita, in legatura originala si editata la 1784 la un pret de 7.630.000 de lei. Sau poate preferati un volum al lui Eminescu (8,72 milioane de lei), din colectia bibliofila Bordenache, foarte rar, deoarece, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cea mai mare parte a editiei a ars in Editura Cartea Romaneasca. Pentru 3,5 milioane de lei puteti achizitiona "Parnasul Roman", o colectie de poezii aparuta la Brasov in 1892. De asemenea, la negustorii de carti vechi mai gasiti "Istoria Romanilor din Dacia Superiore", trei volume scrise de A. Papiu Ilariani si aparute la Viena in 1852 (7 milioane de lei), "Bucurestii in 1869", un album cu 9 planse mari si sase mici cu reproduceri dupa picturile lui Preziosi (8,5 milioane de lei) sau "Atlante Geograficu" dupa Bonnefont, aparut in 1868 (10 milioane de lei).
×
Subiecte în articol: milioane cărţi