x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Casele vechi, mai scumpe ca vilele

Casele vechi, mai scumpe ca vilele

31 Mar 2005   •   00:00

Sa-mi cumpar un apartament vechi in interiorul Bucurestiului sau o vila noua intr-un cartier rezidential din afara orasului? Aceasta este dilema pe care o au tot mai multi romani.



  • de DANIELA IVAN
  • IMOBILIARE
  • PARADOX. Majoritatea oamenilor prefera sa locuiasca in Bucuresti si nu in noile cartiere aparute la periferie
    Grea alegere pentru cine dispune de 60.000-70.000 de euro si vrea sa-si cumpere o locuinta intr-unul din marile orase. Nu are decat doua alternative. Ori sa achizitioneze un apartament vechi, din vremea comunista, ori o casa intr-un cartier rezidential in afara orasului. Care este alegerea corecta? Chiar si specialistii din mediul imobiliar au opinii diferite.

    SUPRAEVALUATE. Apartamentele vechi sunt supraevaluate, iar proprietarii au tendinta sa astepte permanent majorarea preturilor pentru a obtine venituri cat mai mari, a declarat Adrian Nicolescu, expert evaluator in cadrul companiei Eurisko Consulting. Proprietarii doresc sa incheie afacerea vietii lor. Exista o inertie, la vanzare, pentru a obtine cel mai bun pret. Cand omul vede ca din toamna pana-n primavara pretul s-a dublat, crede ca daca vinde acum pierde si atunci mai asteapta, spune Nicolescu. El mai afirma ca si cumparatorii trebuie sa se gandeasca ca daca iau o locuinta veche, trebuie sa bage multi bani pentru reamenajarea sa. Nu se constientizeaza ce inseamna sa se sparga o teava intr-un apartament recent zugravit. Expertii spun ca tevile sunt garantate 25-30 de ani, iar blocurile sunt mult mai vechi.

    CERERE SI OFERTA. Exista insa si specialisti care afirma ca actualul nivel de preturi la care s-a ajuns este corect. Ionut Bordei, directorul departamentului de Vanzari Rezidentiale din cadrul companiei Eurisko, sustine ca apartamentele construite inainte de 1989 sunt tranzactionate la preturi corecte. Cat costa sa construiesti acum un astfel de apartament in acelasi cartier? Cu banii cu care cumpar un apartament in Militari sau Drumul Taberei nu pot sa
    construiesc nimic in interiorul orasului, afirma el. Foarte multi oameni au probleme, copii sau servicii complicate, motiv pentru care prefera sa ramana in oras, si asta tine pretul sus la apartamente.

    DEZAVANTAJE. Cei care aleg sa locuiasca in afara orasului au pe termen lung costuri mult mai mari. Trebuie sa mai cumpere o masina pentru sotie, sa angajeze om care sa se ocupe de copil, sa ia la lopata o strada intreaga atunci cand ninge, sa investeasca in utilitati daca strada nu este calibrata bine, a spus Bordei. In timp, se ajunge ca pretul locuintei din oras sa fie mult mai convenabil, chiar daca initial se plateste mai mult. Sigur, nu trebuie uitat, ca noile case de la periferie au o arhitectura moderna si sunt ferite de parful si zgomotul cotidian.

    CARPEALA. Mai trebuie luat in calcul si faptul ca cine cumpara case cu preturi cuprinse intre 350-400 de euro pe metru patrat are avantajul unui pret de vanzare mai redus, insa va baga an de an bani, iar in timp va ajunge la costuri extrem de mari. Daca te duci cu proiectul casei la o firma de arhitectura constati ca nu sunt prevazute izolatii, ca materialele care intra in componenta casei sunt de proasta calitate, spune Bordei.

    PROGNOZA
    Preturile caselor sau vilelor care se construiesc vor creste ca urmare a majorarilor de preturi la forta de munca, spun constructorii. Pe de alta parte, preturile apartamentelor se vor mentine sau vor inregistra chiar o usoara scadere, se arata in Raportul pe 2005 al companiei imobiliare Eurisko. In schimb, piata se va structura mult mai clar, pe apartamente de lux si pe apartamente destinate clasei medii. Pretul celor dintai va creste, in timp ce pretul celorlalte va cobori.
    CALCUL
    Calculele arata ca un apartament in blocurile de cartier costa intre 550 de euro/mp (confort 2) si 1.000 de euro/mp. Pretul mediu variaza intre 600-750 de euro/mp in cartiere precum Militari, Drumul Taberei, Dristor, Titan, Salajan, Pantelimon. Aici nu poti gasi o locuinta de patru camere fara 55.000-60.000 de euro. Insa exista si apartamente de 80.000-100.000 de euro in aceleasi locatii. Curios este si faptul ca aproape nu mai conteaza cartierul.
    ×