Tot mai multe voci din randul turistilor din Calimanesti, voci tinere, se ridica impotriva regulii, larg raspandite la noi, aceea ca "merge si asa"; impotriva pactului dintre agentii de turism si clienti: primii sa ofere putin, ceilalti sa plateasca tot asa. Si semnele noilor pretentii ale turistilor pot fi vazute deja.
VIOREL ILISOI
Gheorghe Scarlat, secretarul Primariei din comuna Corbu (Olt), vine in fiecare vara in Calimanesti. Din 1975. Cu o intrerupere de doi-trei ani, dupa revolutie, cand schimbarile din economie i-au zdruncinat bugetul si au pus la pamant turismul. Concediile de acum nu mai seamana cu cele din anii lui de bunastare. Sunt de la an la an tot mai sarace, mai lipsite de placere. "Cu bani putini se face turism prost", spune Gheorghe Scarlat. "Romanul e nevoit sa renunte la lucrurile care i-ar face sejurul mai placut. Trebuie sa se multumeasca cu putin, sa mai lase si el din conditii."
LEGEA STRICTULUI NECESAR. Preturile la cel mai mare hotel din Calimanesti, Hotelul Central, cu 300 de locuri, sunt de 4-5 ori mai mici decat la un hotel de aceeasi categorie dintr-un oras oarecare: 180.000-200.000 de lei pe noapte. Cu toate acestea, Gheorghe Scarlat si sotia lui, Elena, prefera sa traga la unul dintre particularii care ies pe strada cu cheile in mana, la agatat clienti. Economisesc in felul acesta 100.000 pe zi. Mancarea si-o aduc de acasa, mai cumpara din alimentare, insa au si momente cand le place sa cheltuiasca boiereste in restaurant, chiar si cate 200.000 fiecare.
Doamna Scarlat are o pensie de trei milioane si ceva, dupa 40 de ani de munca la catedra. Domnul Scarlat inca mai lucreaza la Primaria Corbu, dar nici salariul lui nu-i permite concedii cu pretentii. Concediile sotilor Scarlat respecta, de voie, de nevoie, legea strictului necesar si uneori mai putin decat atat.
NOUA GENERATIE E VECHE. Lipsa de pretentii a turistilor ii trage la leneveala si pe operatorii din turism. Le convine sa castige putin nefacand mare lucru. De ce sa te zbati sa innoiesti vechiturile ramase de la stat, cand clientii nu cer asta, cand "merge si asa"? Chelnerii care, la restaurantul Intim, ne aduc ciorba, apoi cafeaua, apoi aceeasi friptura (zisa "talpa"), iar la sfarsit niste rosii tocmai aduse cu sacosa din piata alaturata, chelnerii acestia, asadar, cu fete incordate ca ale suferinzilor de colici, sunt tineri, tocmai iesiti de pe bancile scolii, dar au luat din mers atitudinea acra, chiar ostila, a colegilor scoliti in anii comunismului, cand ei erau stapanii clientilor, si nu invers.
Citește pe Antena3.ro
Nici mai sus, la nivel de guvern, nu exista o viziune inchegata asupra turismului romanesc. Jalnicele gesturi de circ ale unui ministru guraliv, obsedat de Dracula si de palmieri, dar si realizarile notabile de pe ici, de pe colo nu sunt desprinse dintr-un proiect unitar, viabil si cu bataie lunga, desi de ani se tot vorbeste despre turism ca despre fantana cu bani a insetatei economii romanesti.
INNOIRE
"Ca sa-i atraga pe tineri, patronii au renovat hotelurile, le-au dotat la nivel european. Dar vor mai trece multi ani pana cand turismul va ajunge o forta in economia romaneasca" - Constantin Necsoiu, directorul general al SC Calimanesti-Caciulata SA
STRATEGIE
"Bugetul orasului se alimenteaza in proportie de 60 la suta din impozitele si taxele din turism. Nu exista insa o strategie unitara de dezvoltare a acestei industrii" - Ilie Amuzan, primarul statiunii