x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Criza de pamant pentru investitii

Criza de pamant pentru investitii

10 Dec 2004   •   00:00

IMOBILIARE
ANALIZA - Terenurile raman profitabile si-n viitor Terenurile vor ramane investitii aducatoare de bani. Dar numai cele amplasate in apropierea marilor orase sau in zonele de dezvoltare. Cea mai banoasa afacere in domeniu ramane tot cumpararea de terenuri extravilane si aducerea lor in intravilan.
DANIELA IVAN

PROFITABIL. Investitiile in terenuri isi pot tripla valoarea
Pretul terenurilor pentru constructii a crescut in 2004 in medie cu 35%. Mai mult in zonele cu potential, in marile orase si in statiunile montane si mai putin in orasele mai sarace sau in comunele de ses, spune Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

PRETURI DUBLE. Exista si terenuri care si-au dublat valoarea. Bani buni s-au scos si se vor scoate si anul viitor din suprafetele de pamant care au fost cumparate in extravilanul marilor orase si apoi trecute in intravilan pentru dezvoltari imobiliare sau pentru ridicarea de centre comerciale. La iesirea din Capitala, in toate directiile exista astfel de parcele mari de pamant care au fost vanate de cunoscatori. Vorbim de suprafete mari, amplasate la distante sub 5 km de Bucuresti, spune Ureche. El adauga insa ca si terenurile amplasate intre5-25 de km de Capitala sunt bine vandute.

Anul 2005 va fi anul cartierelor rezidentiale. Stiu o serie de developeri care au cumparat teren in extravilan si pe care-l vor trece in intravilan in 2005. Au comandat deja planurile de urbanism si de urbanism zonal, iar aceste terenuri pot fi facute usor viabile, spune presedintele ARAI.

CRIZA IN CAPITALA. In Capitala e criza de terenuri mari, care sunt foarte cautate. Pe suprafetele mari se bat investitorii de cartiere rezidentiale, developerii de cladiri de birouri de clasa A si cei care vor sa construiasca supermarketuri, mall-uri, centre comerciale. Aceasta este cauza pentru care nu o sa putem vedea ridicandu-se cartiere rezidentiale in interiorul Capitalei, afirma Ureche. El adauga ca nici nu ar fi bine ca aceste complexe rezidentiale sa fie amplasate in zgomotul si agitatia din inima orasului. Exista numai locuri mici, pretabile pentru construirea unei vile sau a unei case. Acestea nu sunt bune pentru investitii deoarece pretul este stabilizat si nu se asteapta cresteri.

VALEA OLTULUI. Vom asista la o explozie de hoteluri, de vile, de investitii pe Valea Oltului in 2005, spune Liviu Ureche. El mai precizeaza ca in ultima perioada investitorii mari cauta sa cumpere terenuri in toate statiunile din zona: Olanesti, Govora, Calimanesti-Caciulata, Cozia sau Voineasa.

TERENURI
Si-au dublat valoarea in 2004. Cele mai mari cresteri au avut loc in zona de sud si in vestul tarii. In Campia Dunarii si-n Baragan un hectar a ajuns sa coste 500 de euro, in conditiile in care terenurile sunt incadrate in clasa B, adica nu obtin cele mai mari randamente agricole. In Vest, preturile au explodat. Aici, italienii au vandut nemtilor hectarul cu 1.200 de euro, dar acest pamant este clasa A, adica de cea mai buna calitate. Analistii imobiliari se asteapta ca anul viitor sa asistam la o stagnare a preturilor.
CASTIGURI
Mai mult de jumatate din terenuri sunt cumparate pentru a fi revandute dupa ce acestea isi dubleaza sau chiar tripleaza valoarea, arata studiile unor companii imobiliare. Insa este nevoie de o buna cunoastere a pietei deoarece nu orice pamant isi creste sau tine pretul. Regula este sa fie consultat cu atentie certificatul de urbanism de unde se poate afla regimul de inaltine al constructie care se poate amplasa pe acel loc. Specialistii opineaza ca in anul viitor numai acest tip de investitii vor mai aduce profituri.

×
Subiecte în articol: mari terenuri