x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cum licitezi arta

Cum licitezi arta

01 Iun 2004   •   00:00

ARTA/ANTICHITATI

Daca va macina intrebari de genul "De unde cumpar?", "Cum pot sa pun mana pe tabloul X sau pe cartea Y?", dar nu aveti timpul necesar sa bateti anticariatele sau targurile de vechituri exista o solutie: licitatiile de arta.
FLORINA ZAINESCU

Pentru a ajunge sa va duelati intr-o astfel de competitie nu este prea complicat. Completati un formular de inscriere/participare, va inarmati cu un cartonas numerotat si cu catalogul de licitatie si va aruncati in valtoarea evenimentelor.... "Vas decorativ din portelan pictat cu aur (...). Pretul de intrare in licitatie este de 300 de euro. Cine ofera 300 de euro pentru acest superb obiect?", va anunta, cu o voce baritonala, conducatorul competitiei. Daca va place vasul, dar si pretul, ridicati cartonasul. "300 de euro de la participantul cu numarul 1. Ofera cineva mai mult?", va continua vocea baritonala. Cu putin noroc, nu va sari nimeni cu o contraoferta si atunci... "300 de euro o data, 300 de euro de doua ori, 300 de euro de trei ori. Adjudecat pentru numarul 1!". Si caderea ciocanelului va pecetlui intrarea obiectului in proprietatea dumneavoastra. De cele mai multe ori insa "se trezeste" careva sa ofere mai mult. In aceste conditii, aveti de ales - "sariti" cu o suma de bani mai "dolofana" sau sa renuntati la obiect in favoarea contracandidatului.

Comisioane

Puteti face oferte pentru oricare dintre piesele care intra in competitie, daca va tin buzunarele. Dar aveti grija sa nu va ia prea tare valul, pentru ca, la sfarsitul nebuniei, casa de licitatie va va factura fiecare dintre obiectele adjudecate. Si nu veti avea la dispozitie decat sapte zile pentru a le plati. Pe langa pretul de adjudecare trebuie sa "decontati" si comisionul organizatorului, care la unele case de licitatii ajunge pana la 15,5% din valoarea de achizitionare. Altele au insa tarife diferentiate, in functie de valoarea obiectului: 19,50% din pretul de iesire din competitie, daca acesta este mai mic de 1.000 de euro; 17,25% pentru valori de adjudecare cuprinse intre 1.001 - 5.000 de euro; 15% din pretul de vanzare, daca acesta depaseste 5.000 de euro. Iar daca ati cumparat un obiect in dreptul caruia, in catalogul de licitatie, este inscris TAP ?????????, pe langa pret si comisionul organizatorului veti mai scoate din buzunar si o taxa pentru arta plastica - 0,5% din pret.

Modalitati de plata

Plata se face numai in lei, la cursul de schimb anuntat la inceputul licitatiei. Puteti insa sa alegeti modalitatea de plata: in numerar, prin ordin de plata sau carti de credit agreate (Visa, Eurocard sau Mastercard). Abia dupa ce ati dat banul, puteti sa intrati in posesia pretiosului dumneavoastra tablou sau al statuetei de bronz pe care v-o doreati de mult. Si nu uitati sa verificati starea de conservare si integritatea obiectelor inainte sa le luati acasa! Iar daca aveti dubii in legatura cu autenticitatea proaspetei dumneavoastra achizitii cereti repede o contraexpertiza semnata de un specialist atestat sau de o institutie de specialitate. Aceasta deoarece nu aveti la dispozitie decat 15 zile de la data licitatiei pentru a depune o eventuala contestatie.

Obiecte nevandute

Daca, din neatentie, nu ati ofertat pentru un obiect pe care vi-l doreati si acesta nu a fost adjudecat, puteti cere repunerea acestuia in vanzare. Trebuie doar sa completati un formular de oferta si sa aveti pregatita o suma de bani reprezentand pretul de intrare in competitie al piesei plus un procent de 10% din acesta. In plus, incheierea licitatiei nu inseamna si incheierea vanzarilor. Inca mai puteti solicita cumpararea pozitiilor neadjudecate. Daca sunteti gata sa platiti pretul "de catalog" plus 10%-12% din acesta, tranzactia se va incheia pe loc, fara ca organizatorul licitatiei sa ceara aprobarea proprietarului de drept al obiectului. Daca insa vreti sa cumparati "sub pret", vanzarea se va face numai daca se cade de acord cu deponentul piesei.

Detalii

  • Cu o zi inainte de licitatie, toate obiectele "competitoare" (prezentate si in catalog) sunt expuse pentru a putea fi vazute si studiate de cei interesati.

  • Aveti insa mare grija cum le manipulati, deoarece veti suporta din propriul buzunar orice dauna provocata exponatelor!

  • La licitatie puteti participa personal, lasand un ordin de cumparare sau prin telefon.
  • ×
    Subiecte în articol: preţul