x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cum va remodelati casa

Cum va remodelati casa

10 Iul 2004   •   00:00

IMOBILIARE

Daca v-ati plictisit de casa in care locuiti a venit momentul sa o recompartimentati. Puteti sa apelati la specialisti sau sa va montati singuri pereti de rigips.
DANIELA IVAN

Peretii din rigips prezinta avantajul unor costuri mai mici, al unei economii de manopera si de timp fata de solutiile clasice. "Spatiul liber din interiorul peretilor este ideal pentru amplasarea diferitelor tipuri de instalatii", spune Iulian Mangalagiu, director de vanzari la firma Rigips. Este vorba despre instalatii electrice sau sanitare, care insa trebuie izolate in totalitate cu fibre minerale. De altfel, se recomanda izolarea intregului spatiu ramas liber in perete. Totodata, aceste sisteme realizeaza o foarte buna izolatie fonica si sunt rezistente la foc.

MONTAREA SCHELETULUI METALIC. Cea mai indicata varianta este montarea placilor pe elemente de sustinere metalice. Desi exista si variante din lemn, de exemplu panouri de 6 x 6 cm, varianta metalica este mai robusta si permite o montare rapida, respectiv cu suruburi de 25 de mm. Inainte de a incepe lucrarea specialistii recomanda sa desenati traseul peretelui pe pardoseala cu sfoara sau dreptarul. Apoi se traseaza urma peretelui pe peretii adiacenti si pe planseu, cu nivela si dreptarul. Apoi se monteaza profiluri metalice care sunt prevazute pe o fata cu benzi de etansare pentru placile de rigips si se fixeaza de pardoseala cu suruburi care se fixeaza la o distanta de 80 cm unul de altul.

FIXAREA PLACILOR. Panourile rigips se fixeaza de profiluri metalice cu o surubelnita electrica folosind suruburi dispuse la distante de 25 cm. Din cauza necesitatii de alternare a rosturilor, al doilea rand se monteaza incepand cu o jumatate de latime de panou, adica 60 de cm. Dupa panotarea primei fete a peretelui si montarea instalatiilor sanitare si electrice necesare in spatiul liber din interiorul viitorului perete se fixeaza izolatia din fibre minerale.

COSTURI. Un sistem complet format din placa propriu-zisa, din panoul de sustinere si din elementele de montaj costa intre 3-6 euro metru patrat fara TVA. Daca nu doriti sa va montati singuri peretele atunci mai adaugati inca 2-3 euro ca manopera pentru un metru patrat. Majoritatea firmelor de distributie ofera transport si manopera. Pe scurt, un perete "la cheie" costa 8 euro/mp, cu TVA cu tot.

AUTORIZATII

Nu incepeti nici o lucrare pana nu aveti autorizatie de demolare care se obtine de la primaria de sector, respectiv a orasului unde este situat imobilul. Mai aveti nevoie de: expertiza tehnica pentru a demola vechii pereti, de un plan de situatie al constructiei initiale, de un proiect din care sa rezulte cu ce vreti sa faceti. Proiectele trebuie semnate si stampilate de un arhitect autorizat, iar expertiza tehnica de un inginer constructor autorizat.

6 PASI

  • 1. Trasarea. Se deseneaza traseul viitorului perete pe pardoseala si pe peretii adiacenti
  • 2. Profiluri de racordare. Se fixeaza profiluri de pardoseala. Pe peretii adiacenti se realizeaza racorduri prin profiluri CW.
  • 3. Cadrul metalic. Montantii trebuie introdusi cel putin 2 cm in profilele de racordare cu planseul.
  • 4. Montarea primei feTe. Incepe cu o latime intreaga de panou. Panourile se fixeaza cu suruburi la distante de 25 de cm.
  • 5. Izolarea spaTiului liber din interiorul peretelui. Dupa panotarea primei fete si montarea instalatiilor se izoleaza spatiul liber.
  • 6. Montarea celei de-a doua feTe. Se incepe cu o jumatate de latime de panou, in asa fel incat rosturile celor doua fete sa fie decalate cu latimea dintre montanti.
    Sursa: Rigips Romania SRL
  • ×