x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Decalogul schiorilor

Decalogul schiorilor

05 Ian 2005   •   00:00

Schiorii amatori si cei de performanta au un set de reguli pe care le respecta cu strictete atunci cand sunt pe partie. Decalogul cere, intre altele, atentie la alegerea traseului de coborare sau sprijin pentru transportarea celor care s-au accidentat pe partie.

ALEXANDRU NASTASE

CONDUITA. Adaptati viteza, urcati partia numai prin locurile indicate si anuntati Salvamontul cand se produc accidente!
Cele zece reguli sunt primele pe care le inveti in momentul in care ti-ai pus claparii si schiurile in picioare. Toti schiorii, fie ei amatori sau de performanta, dar si cei care practica snowboard-ul trebuie sa respecte aceste reguli de conduita.

RESPECT PENTRU SCHIORI. Au fost elaborate pentru a impune respectul fata de ceilalti schiori si de persoanele aflate pe partie. In urma cu trei decenii, salvamontistii au formulat aceste reguli pentru a incerca sa previna accidentele de pe partiile de schi. Regulile s-au pastrat, iar astazi se regasesc, teoretic, scrise la baza fiecarei partii, spune Andrei Beches, salvamontist. Autorizati sa ia masuri in cazul in care schiorii nu le respecta sunt salvamontistii, instructorii de schi, dar si, in ultima instanta, ceilalti turisti aflati pe partie. Prima dintre reguli le impune schiorilor sa isi ia toate masurile de precautie cand incep coborarea, in asa fel incat sa nu puna in pericol viata altor schiori sau sa le cauzeze prejudicii acestora.

ADAPTATI VITEZA! Schiorii, mai ales cei incepatori, sunt sfatuiti sa isi adapteze viteza si maniera proprie de a schia potrivit mai multor criterii: conditia fizica, pregatirea tehnica, starea zapezii, gradul de dificultate al partiei, conditiile atmosferice si densitatea traficului de pe partie. Turistii trebuie sa fie atenti cum isi aleg traiectoria pe care urmeaza sa coboare, pentru a-i proteja pe ceilalti schiori aflati in aval. Depasirile schiorilor aflati in aval trebuie sa fie foarte largi, pentru a evita eventuale miscari neasteptate ale celor care urmeaza sa fie intrecuti. De cealalta parte, de aceeasi atentie trebuie sa dea dovada si turistii care traverseaza partia sau care reiau coborarea dupa o oprire. Stationarile insa trebuie sa fie cat mai rare, mai ales pe portiunile inguste ale partiei ori pe cele lipsite de vizibilitate. Cazaturile sunt inevitabile, mai ales in cazul incepatorilor. In acest caz, decalogul presupune ca partia sa fie eliberata in cel mai scurt timp. Schiorii trebuie sa utilizeze numai marginea partiei, in cazul in care trebuie sa urce sau sa coboare pe jos. Turistii mai sunt sfatuiti sa respecte indicatoarele de semnalizare si balizele de marcaj instalate pe partie si pe traseele de schi pentru agrement.

ACCIDENTE. In cazul accidentelor, ceilalti schiori trebuie sa anunte Salvamontul si sa acorde sprijin la transportarea ranitilor. Ceva mai dura, ultima regula impune, la fel ca in cazul evenimentelor rutiere, ca martorii sau cei care au provocat accidente pe partie, mai ales in cazul celor soldate cu accidentari, sa nu paraseasca partia si sa coopereze cu autoritatile abilitate.

VACANTA MEA E CEA MAI TARE
In prima zi a acestui an, Maxim Dobrinoiu i-a facut aceasta fotografie fiului lui in Poiana Brasov
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.
INFO
×