x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Dureri de cap si stele verzi

Dureri de cap si stele verzi

30 Mai 2005   •   00:00

  • de MAGDA MARINCOVICI
  • SANATATEA ADULTULUI
  • Cefaleea (durerea de cap) este un simptom al migrenei. Potrivit clasificarii internationale a cefaleelor elaborata in 2003 si publicata in anul 2004, exista mai multe forme de migrena: cu aura, fara aura si cronica. Migrena cu aura se caracterizeaza prin faptul ca durerile de cap sunt precedate de anumite semne: tulburari de vedere sub forma de luminite, stele sau dungi colorate ca atunci cand se pierde imaginea pe ecranul televizorului. Criza propriu-zisa de migrena consta in cefalee unilaterala, pulsatila. Criza migrenoasa cu cefalee este insotita de varsaturi, dureri persistente. In migrena cronica, cefaleea are caracter zilnic, cu senzatia unei dureri care s-a raspandit ca o caracatita. Diagnosticul de migrena nu este unul usor de stabilit. Studiile arata ca el este eronat in proportie de 15%-20% dintre cazuri, deoarece migrena nu are simptome specifice, dimpotriva, multe dintre ele sunt valabile si altor afectiuni.

    In diagnosticarea migrenei, primul rol ii revine medicului de familie care stie cand este necesar sa dirijeze pacientul catre neurolog. Pacientul trebuie sa se adreseze medicului si sa nu cada in capacana automedicatiei in cazul durerilor de cap. Sunt situatii in care in spatele durerilor de cap sunt elemente sugestive unui accident vascular cerebral, care implica un numit tip de tratament, precizeaza sef de lucrari UMF Carol Davila Inimioara Mihaela Cojocaru, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina. Crizele dureroase au durata variabila in timp: de la cateva ore, la cateva zile. Intre aceste episoade dureroase pacientul are perioade de liniste, ceea ce nu trebuie sa-i diminueze vigilenta si sa neglijeze prezentarea la medic.

    Cefaleea de stres

    Exista doua tipuri de cefalee: primara si secundara. Este considerata cefalee primara cea determinata de stres. Acest tip de cefalee se remite dupa o perioada de odihna, iar in unele cazuri odihna se asociaza cu un tratament specific. Cefalee primara de stres este un fenomen din ce in ce mai frecvent la ora acutuala.

    Trebuie retinut ca practic toate afectiunile cerebrale - tumorile cerebrale, malformatiile vasculare cerebrale, abcesele cerebrale, parazitozele cerebrale, bolile cu caracter inflamator de tip autoimun, hematoamele cerebrale - sunt insotite de dureri de cap. Acestea sunt cefaleele secundare.

    Cefaleea poate ceda cu o jumatate de tableta de aspirina sau paracetamol cand, de exemplu, este determinata de spondiloza cervicala. Daca durerea de cap persista, atunci devine un factor care impune adresabilitate rapida la specialist.

    TERAPII NATURISTE. Medicul neurolog Inimioara Mihaela Cojocaru nu exclude tratamentele naturiste in cazul migrenei. Sunt tratamente adjuvante, aplicate in paralel cu cel alopat. Nu trebuie sa ne limitam la tratamentul naturist fara consultarea neurologului si respectarea medicatiei prescrise de acesta. Astfel, in multe spitale de profil din Europa de Vest, tratamentele clasice sunt asociate frecvent cu acupunctura, fitoterapia si chiar cu sedinte de hipnoza. Studii recente demonstreaza ca la metoda hipnozei raspund foarte bine copiii si adolescentii suferinzi de crize migrenoase.

    FACTORI. Migrena are o componenta genetica. Dar ea este favorizata si de alti factori: utilizarea anticonceptionalelor, fumatul, stresul, alimentatia dezechilibrata. Migrenele sunt mai frecvente la femei. Dar studiile recente indica o egalizare a repartizarii cazurilor de migrena pe sexe. Formele de migrena depistate la copii sunt dintre cele mai severe.

    SOCIETATE. Incepand din acest an, in tara noastra functioneaza Societatea Nationala pentru Studiul Cefalei, condusa de medicul neurolog Inimioara Mihaela Cojocaru. Astfel, specialistii romani se alatura colegilor lor din celelalte tari europene, interesati de fenomenul complex numit cefalee. In Europa exista o Societate Internationala de profil cu sediul la Londra. Infiintarea acestor societati a fost determinata de numarul in crestere al persoanelor, indiferent de varsta, care acuza dureri de cap, simptom care reprezinta un semnal de alarma pentru multe afectiuni severe.

    TRATAMENT. Medicamentele de ultima ora folosite in crizele dureroase sunt cele mai eficiente. Sunt medicamente din clasa triptanelor, care in dozele necesare sunt bine tolerate. In cazul durerilor violente specifice episoadelor de epilepsie, se prescrie medicamente antiepileptice (dopamax, acid valproic etc.). Atentie, exista un tip de cefalee provocat chiar de supradoza medicatiei antialgice.

    STIRI
    LA ORICE VARSTA. Stresul diminueaza capacitatea intelectuala, fenomen valabil la orice varsta, sustine un studiu canadian. Doctorul Sonia Lupien de la Centrul de Cercetari al Spitalului Douglas din Canada sustine efectul nefast al stresului atat la tineri, adulti, cat si la varstnici. Creierul persoanelor stresate este mai putin performant comparativ cu cel al persoanelor calme. Potrivit studiului intreprins de doctorul canadian, stresul este una din principalele cauze ale durerilor de cap, cu un impact sever asupra starii generale de sanatate.

    SIMPTOME. Migrena este bine definita si pentru a pune acest diagnostic sunt necesare cateva elemente. Criza de durere de cap dureaza intre 4 si 72 de ore. Se manifesta sub forma de episoade, intre care simptomele dispar. Durerea este sub forma unor zvacniri, intr-o zona a capului, se pot compara cu bataile inimii. Lumina si zgomotul accentueaza durerile de cap. Uneori se asociaza cu stari de voma.

    RELAXARE. Unele tehnici de relaxare diminueaza starile de anxietate si de stres. Cercetatorii au observat ca nivelul de cortizol se diminueaza dupa participarea la aceste tehnici de relaxare. Cortizolul este un hormon secretat de glandele suprarenale, plecand de la colesterol. Specialistii recomanda sedinte de aproximativ 20 de minute zilnic, timp de doua luni. Aceasta terapie da rezultate pozitive atat la barbati, cat si la femei. Persoanele care sunt multumite de rezultatele obtinute dupa aceste sedinte ajung in final ca zilnic 20-30 de minute sa le dedice tehnicilor de relaxare.
    ×
    Subiecte în articol: migrena cefalee