x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Examen oral la licenta

Examen oral la licenta

14 Dec 2004   •   00:00

MODIFICARI - Din anul 2005-2006, studentii ieseni se vor putea migra de la o facultate la alta

Studentii Universitatii Al.I. Cuza din Iasi ar putea scapa de examenele scrise la licenta, incepand cu aceasta iarna. De asemenea, ei vor avea posibilitatea sa se transfere de la o facultate la alta pe parcursul studiilor.
CRISTINA STOIAN, LUCIAN LAZAR - IASI

NOU. La Iasi, clasicul examen scris de licenta ar putea fi inlocuit cu sustinerea orala a lucrarii de diploma
Anii de facultate la universitatea ieseana s-ar putea incheia doar prin sustinerea orala a lucrarii de licenta, pregatita de studenti pe parcursul a trei semestre. Studentul va termina facultatea cu o nota pentru o teza elaborata pe o tema care ii face placere. Cu prilejul sustinerii tezei, ii vor fi verificate si cunostintele acumulate in anii facultatii, a declarat Dumitru Oprea, rectorul Universitatii Al.I. Cuza, care a adaugat ca argumentul eliminarii licentei este ca acest examen a devenit inutil.

FARA EXAMEN DE LICENTA? Prin acest examen nu facem altceva decat sa punem la indoiala corectitudinea noastra ca profesori. Or, pe parcursul studiilor, un profesor isi da seama cat stie studentul, a spus Dumitru Oprea. Daca aceasta propunere va fi acceptata, atunci nota de promovare a lucrarii de diploma va fi, ca si acum, 6, iar comisia de examinare ar avea mai mult de trei membri. Am propus ca o comisie sa aiba cinci membri, dintre care unul ar fi indrumatorul de lucrare. In acest mod, subiectivitatea va fi scoasa din discutie, iar calitatea evaluarii va fi imbunatatita, a mai spus Dumitru Oprea. Primii studenti care ar avea norocul sa nu mai invete sute de cursuri pentru examenul scris de licenta ar fi cei care se vor inscrie pentru sesiunea din februarie 2005.

NOUTATI. Si viitorii boboci de la Cuza vor avea parte de noutati incepand de anul viitor. Din 2005, universitatea ar putea avea doar trei facultati: de socio-umane, stiinte fundamentale si stiinte ale naturii, conform proiectului aplicat deja la Universitatea din Bologna de peste patru ani. Practic, facultatile vor fi regrupate pe domenii, urmand ca inclusiv planul de invatamant sa fie restructurat. Aceasta presupune ca, in anul I, toti studentii sa invete aceeasi materie, pe langa cursurile generale fiind obligatoriu studiul unei limbi straine, dar si al tehnologiilor informationale.

CURSURI OPTIONALE. In acelasi timp, conducerile facultatilor vor fi obligate sa ofere studentilor un maximum de sase cursuri, care vor fi alese de catre acestia din mai multe pachete de discipline. Cursurile de baza vor putea fi continuate cel mult pana in primul semestru al anului al II-lea de facultate.

In anii II si III de studiu, cursurile vor urmari orientarea spre o singura specializare. In anul III, studentul va avea posibilitatea sa aleaga cursuri de orientare intr-o specializare principala si una secundara, a spus Dumitru Oprea.

STUDENTI
Tot din anul universitar 2005-2006, studentii de la Universitatea ieseana Al.I. Cuza vor avea posibilitatea de a migra de la o facultate la alta. Asta numai dupa ce sunt promovate examenele dintr-un pachet de patru cursuri specifice facultatii spre care studentul va dori sa se reorienteze. Lucrul acesta ofera posibilitatea unui acces mai usor al proaspetilor licetiati pe piata fortei de munca, sustine rectorul Dumitru Oprea. In cadrul Universitatii Al.I. Cuza din Iasi sunt peste 25.000 de studenti in fiecare an si peste 1.000 de cadre didactice si cercetatori. De asemenea, universitatea ofera pregatire la standarde europene in peste 80 de specializari pe patru niveluri: colegiu, licenta, studii aprofundate, master/doctorat.
×
Subiecte în articol: licenţă dumitru oprea