x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Farmecul discret al burgheziei

Farmecul discret al burgheziei

16 Iul 2004   •   00:00

MISIUNEA CASA

Chestia cu baronii, excesiv vehiculata in presa, il bagase rau de tot in ceata. Deloc pasionat de istorie, traia totusi in iluzia ca unui baron, candva, i se atribuiau valente nobiliare. Candva... Acum nu mai era vorba de onoare, credinta, cruciade sau Fronda, ci de niscaiva pokemoni care mai toata ziua isi bagau mainile pana dincolo de cot in tot ce inca nu era al lor si care, in zilele bune, isi aminteau, partial, alfabetul. Deci baronii nu-i placeau.

Nici de muncitori nu se simtea foarte apropiat, avand originea sanatoasa a unei familii de personal TESA. Nici nobil si nici proletar, cufundat in ganduri si in apa inspumata din cada noua, zambi singurei variante ramase si care-i venea ca o manusa. Cand porni si instalatia de hidromasaj, incepu sa simta, pe pielea lui, farmecul discret al burgheziei.

Placerea, la indemana oricui

Revenim asupra unui subiect pe care Misiunea Casa l-a mai abordat - jacuzzi - tocmai din dorinta de a va convinge, o data in plus in aceasta vara teribil de fierbinte, ca o cada cu sistem de hidromasaj nu este un capat de tara, nu trebuie sa ai bani multi ca sa te bucuri de un jacuzzi, in propria baie. Din capul locului trebuie sa spunem ca solutia propusa de Misiunea Casa costa de cinci ori mai putin decat cumpararea unui bazin de-a gata. Conditia obligatorie ramane doar aceea a unui spatiu mai generos al baii din apartamentul dumneavoastra.

Impartim spatiul baii in doua zone, una de circulatie, cu usa de acces si lavoarul, a doua fiind rezervata jacuzzi-ului propriu-zis, zona in care inaltam podeaua la nivelul marginilor bazinului. Separarea celor doua zone, fara intreruperea comunicarii vizuale dintre ele, o facem prin inaltarea unui perete de caramizi de sticla, cat si prin folosirea unei gresii de culoare diferita la placarea podiumului. Vopseaua de pe pereti trebuie sa aiba culori ca cele ale gresiei.

Ca orice spatiu arhitectural, jacuzzi-ul se "supune" unor reguli functionale si estetice dictate de spatiile majore, de intregul concept arhitectural si de amenajarea locuintei in ansamblu.

In cazul unei locuinte individuale, proiectarea acestui spatiu va putea tine seama de o posibila comunicare vizuala interior-exterior, cu multiple valente estetice.

Cand acest spatiu este unul integrat intr-un apartament, conceptul amenajarii jacuzzi-ului va trebui sa tina seama de constrangerile spatiale.

O "idee" inspirata de proiectare a acestui spatiu, sustinuta de materiale (mai mult sau mai putin conventionale: piatra naturala, placi ceramice, sticla mata, transparenta sau colorata, lemn, pluta etc.) si tehnologii de calitate, poate face posibila existenta acestui spatiu atat intr-o casa, cat si intr-un apartament de bloc.

Materialele necesare

Punctul de plecare este o simpla cutie de beton pe care am construit-o in mijlocul incaperii, prin metoda clasica de turnare in cofraje. In peretii laterali facem gaurile pentru duze si, in podea, un sifon pentru scurgere. Recomandarile noastre in ceea ce priveste materialele, se indreapta catre produsele Cesarom, partenerul traditional al Misiunii Casa. Pentru bazin, avem sistemul de piscine cu hidroizolatii speciale pentru placari, compus din amorsa Ceresit CT 16, care inchide porii suprafetelor absorbante; pasta bicomponenta Ceresit CL 50, pe baza de ciment si rasini sintetice, cu rol de etansare completa; banda de etansare Ceresit CL 52, pentru colturi si muchii; adezivul flexibil Ceresit CM 217, pentru aplicatii speciale si chitul de rosturi flexibil Ceresit CE 40, cu efect aquastatic. Pentru placarea interiorului bazinului folosim mozaic de sticla, total neabsorbant si foarte rezistent. Nu tinem sa intram in detaliile punerii in opera a acestui sistem.

Descrierea, pe larg, a operatiunilor o gasiti accesand site-ul www.misiuneacasa.ro, la domeniul "Tipuri de amenajari". Insistam asupra faptului ca materialele nu trebuie amestecate manual, ci numai mecanic. Cat despre finisarea jacuzzi-ului, emisiunea noastra de pe Antena 1 de duminica 18 iulie, ora 13:10 va ofera toate detaliile necesare.

Arhitectura - Unitate in diversitate

Acest tip de interventie asupra unei constructii existente ce a marcat istoria omenirii poate reprezenta o tactica admirabila de confruntare intre nou si vechi. Gestul arhitectural contemporan asupra acestei constructii existente (fost Centru de Congrese al Reich-ului) pare a fi unul care "trage de rever", in mod simbolic, geometria carteziana a acelui trecut, gest tradat de noul corp construit ce pare o fractura, o despicatura in vechea constructie.

Si chiar daca par a fi intrat intr-un "dialog in contradictoriu", totusi prezentul si trecutul se pun in valoare, constient, unul pe celalalt, neignorandu-se. Rezultatul arhitectural final pare de fapt o reconciliere, prezentul parca intelegand ca si el va ajunge in curand istorie si ca un alt strat al unui "viitor prezent" se va asterne peste el, poate cu aceeasi lipsa de ignoranta.

Lumina ce intra prin aceasta noua "despicatura" accentueaza relatia labirintica dintre spatiile interioare. Chiar si noua functiune data cladirii in urma reconversiei (Centru de Documentare) pare sa fie una de reconciliere cu trecutul.

Raspundem cititorilor

"Acoperisul livingului este lipit de un perete al dormitorului de la etaj. Apa se scurge pe langa perete si intra in living. Acoperisul este de tigla. Aceasta a fost taiata pe langa perete. Am tencuit peretele si am trecut tencuiala si peste tigla, dar tot se infiltreaza apa. Ce solutie imi sugerati? Am vazut la emisiunea dumneavoastra o folie hidroizolanta autoadeziva (Ceresit BT 21). Ar putea fi o solutie? Daca da, de unde as putea-o cumpara?"

Raspuns: Sigur ca membrana autoadeziva BT 21 poate fi o solutie, dar noi va sfatuim sa apelati la un proiectant, care sa intocmeasca un detaliu de executie, pentru situatia dvs. particulara. Fara a vedea, este imposibil sa dam o solutie care sa va rezolve problema.
×