x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Filme indiene cu programatori romani

Filme indiene cu programatori romani

06 Apr 2004   •   00:00

Ma uitam zilele trecute la un documentar despre India. Orice am zice, oricat de rau ar arata mahalalele Bucurestiului si oricat de negru ar fi Calanul autohton, nimic nu se compara cu mizeria si saracia Indiei.

Cu Bollywood-ul lor, cu melodramele siropoase la care tanti Aglae plange de sare capotul de pe ea, uite insa ca India asta e o putere mondiala in industria de software.

Alt caz - Coreea de Sud. Greve, scandaluri de coruptie, batai intre studenti si politie mai tari decat in filmele lui Jackie Chan. Una dintre cele mai dezvoltate infrastructuri de Internet (acolo pana si coaforul lui tanti Ag Lae are conexiune broadband). Cel mai mare producator de software de divertisment (a se citi jocuri) online. Nu mai pomenesc si de hardware. In fine, Taiwan. Mahalale si mafie chinezeasca la ea acasa. Cine a desfacut insa un aparat cu ceva electronice prin el, de la televizor la PC, stie ca nu mai e de mult 〞made in USA", chit ca pe carcasa poarta un nume 〞greu".

Incepe sa se intrevada aici o linie comuna? O umbra de realitate racoroasa, taman buna de stat si judecat cand ni se spune ca vom deveni parc de distractii IT... Nu zic, orice dolar care intra in buzunarul romanilor e bun intrat. Sa judecam putin la rece insa ce inseamna pentru palmasul care desteleneste codul sursa pe meleagurile noastre. Nici nu merg mai departe, adica la binele intregului popor. Muncitorului de la strung ii va fi la fel de bine cu parcul IT cat ii este de bine strungarului sud-coreean cu gandul ca tara lui produce cele mai tari jocuri RPG online.

Intre foamea din India, Coreea si Taiwan si cea din Romania paralela e clara. Va ramane la fel, cu IT sau fara IT. Calculatorul nu va da romanului de mancare. Munca cinstita, da. Paralela intre programatorul indian si cel autohton e insa si mai trista. Elegant, in cladiri de birouri cu geamuri de sticla si aer conditionat, i se va oferi oportunitatea de a fi programator in lumea a treia.

E mai bine sa plece? Pentru unii, da. Legarea de glie tine de alte vremuri. Pentru unii, harsaiti in viata dulce (amara) de pe aici, probabil ca nu. In Germania, de exemplu, va fi 〞auslander" si privit ca un intrus toata viata lui. In New York va conduce taxiuri trei generatii. Ce sa mai zic de India, unde pe langa un milion-doua de potentiali experti care mor de foame, un roman nici paznic la vacile sfinte nu ajunge.

In mod sigur insa, cea mai proasta idee este sa credem in basmele electorale, invatate pe de rost. Nici NATO, nici UE si, Dumnezeule mare, nici IT-ul nu va scoate tara din maracinis. Cand insa tara asta, de la guvern pana la ultimul roman, se va gandi sa faca primul lucru adevarat, cinstit, muncit, gandit, fara spagi si tunuri pe banii europeni, care sa faca viata mai buna si omului de pe strada si nepotilor lui, de acum peste 50 de ani... atunci vom putea spune ca s-a terminat revolutia. Si a inceput evolutia. Ciprian Dudau - Procesorul de serviciu

×