x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Govora - distrusa de comunism si de tranzitie

Govora - distrusa de comunism si de tranzitie

10 Aug 2004   •   00:00
Govora - distrusa de comunism si de tranzitie

CLASA MUNCITORE NU MAI MERGE IN PARADIS

De mai bine de un veac, statiunea pluteste ca o barcuta pe valurile istoriei zbuciumate a turismului romanesc. Hotelurile de lux de altadata, cladiri care concurau, arhitectonic, cu cele mai frumoase hoteluri ale Europei, au supravietuit nationalizarii, ca sa se prabuseasca astazi, in tacere, dupa 15 ani de tranzitie. Utilajele care au demolat-o: locatia de gestiune si privatizarea MEBO. Peste statiunea Baile Govora a trecut valul nimicitor al locatiei de gestiune si al retrocedarilor. Acum seamana cu un orasel scufundat, revenit dupa mult timp la suprafata. La fiecare pas vezi vile si palate parasite, cu geamurile ingrosate de praf cimentat, cu usile batute in cuie... Parca ieri s-au retras apele si abia acum viata a luat-o de la capat.
VIOREL ILISOI

O cladire pustie, cu forme dizgratioase, de camin de nefamilisti, priveste cu zeci de ferestre negre spre strada principala. Mai incolo, o vila cocheta cu doua etaje isi leapada pe asfalt tencuiala macinata, aratandu-si maruntaiele de caramida. O alta s-a aplecat intr-o rana, batrana si vai de mama ei, parca ar vrea sa culeaga maruntis de pe trotuar... Oraselul turistic, presarat cu vile slutite de nepasare, iti da impresia ca umbli nauc prin gura unui monstru cu dinti cariati. Poate asta simt (ai zice, dupa felul agresiv in care isi plimba nepotul prin fata unui hotel abandonat) doi batrani cu aparate de fotografiat la gat - turisti, desigur. Strazile sunt aproape pustii; chelneritele motaie la mesele scoase pe trotuare, in fata barurilor; din cainii trantiti pe sub masini, la umbra, curg limbi rosii, subtiri; numai randunelele n-au tihna, umbla ca gloantele prin aer ca sa-si hraneasca puii cazati la hoteluri cu renume, sub balcoane. Primejdioasa apropiere a omului n-a mai fost semnalata pe acolo de cativa ani. Asta este atmosfera estivala in Baile Govora, cu o zi inainte de deschiderea festivalului "Florile Govorei". A 35-a editie. Se aniverseaza 125 de ani de turism balnear.

ACID PE LIMBA. "E urat in oras, domnule, e inadmisibil de urat!", explodeaza primarul Mihai Mateescu, cu tonul tiganului din poveste, cel care si-a scos gloaba la vanzare doar ca sa o faca de rasul targului. Nici nu priveste in lungul degetului cand arata uratenia prin geamurile primariei nou-noute - numai marmura, gresie, faianta si termopan, de o obositoare stralucire.

Peste drum, umbrita de turnul primariei inaltate de curand - turn de inspiratie medievala, faiantat-mozaicat si impodobit cu ceas electronic - se afla "VILA TITI MITREA". Asa scrie, cu litere uriase, alcatuite din monede (sau capace de bere) batute pe o scandura. Geamurile vilei sunt acoperite cu ziare. Nici vorba de turism...

"Pai da, turism! - reizbucneste primarul. Care turism? Ca s-a privatizat tot. Eu am acid pe limba cand vorbesc de privatizare, cum s-a facut... Tot patrimoniul turistic din Baile Govora - sa zicem numai de 24 de vile, 4 hoteluri, 6 sonde pentru ape minerale - a fost evaluat la 9 miliarde de lei, in bataie de joc... si bugetul local primea 60 de milioane pe an!!! Acum, dupa privatizare, din tot turismul de la noi intra la buget mai putin de un miliard de lei pe an. Si statiunea are acum o capacitate turistica mai mica decat inainte de Revolutie! Am curajul sa dau pe fata toate manariile!"

APA CHIOARA. Acidul de pe limba primarului Mateescu se transforma subit in apa chioara cand vine vorba - la concret, la cestiune! - despre ce si cum a fost cu privatizarea bazei turistice din Baile Govora. Odata intrat in ring, primarul isi pune manusi de vata si loveste dur la vreo suta de metri de falcile adversarilor. Peste valvataia dezvaluirilor senzationale, facute la buza unei sticle de bere, in birou, el stropeste cu "dar asta ramane intre noi..."

Orice reporter l-ar invidia pe primar pentru verva lui. Combate bine: vede bubele turismului din Bai, taie in carne vie, ca doctorul Naum Ciomu, si mai pune si sare pe incizii.

Mateescu este la al doilea mandat. Turismul in Baile Govora n-a murit de tot, doar a paralizat in mandatul 2000-2004, de umbla astazi in carje, cand tot Mateescu era primar. Govorenii - dovada ca l-au si reales - nu-si acuza primarul: poate nu i-a intrat omului cartea din prima, dar el este acum pregatit cu proiecte, va face din Baile Govora ce au fost odata si mai mult decat atat.

NAPASTA. Sagetile moi ale primarului se indreapta in toate directiile. Mai ales catre SC Govora SA, societatea care, in 1999, a cumparat patrimoniul detinut candva de OJT Valcea in Baile Govora. Tot Govora SA a capatat de la Agentia Nationala a Resurselor Minerale concesiunea pe 20 de ani a apelor minerale din Baile Govora. Acum, toti ceilalti operatori de turism din Baile Govora, detinatori de baze de tratament, cumpara ape minerale de la Govora SA. Scrisorile pe care consiliul local le-a adresat Parlamentului, in incercarea de a deveni administrator al resurselor minerale, au ramas fara raspuns. Si e vorba de un turism eminamente balnear, cum ar zice Caragiale, care a trecut pe aici, drama unui localnic inspirandu-i piesa "Napasta".

CA DUPA BOMBARDAMENT. Napasta a venit peste infloritoarele Bai Govora o data cu trecerea in locatie de gestiune a celei mai mari parti din baza turistica. Locatarii au stors tot ce se putea din resursele pensiunii, fara sa investeasca un leu, aducand cladirile (pe care le administrau, fara a le detine) pe punctul de a se prabusi - o perioada neagra, cand statiunea a fost exploatata asemenea unui cal pus sa traga la plug pana a cazut mort in brazda.

FPS-ul a vandut niste ruine, pe care noii proprietari se chinuie, cu bani putini, sa le refaca. Culmea, aceste hoteluri si vile aratand ca dupa bombardament sunt ocupate, in sezon, pana la ultimul loc. Turistii nu-s de vazut pe strazi, pentru ca, neavand cu ce-si omori timpul prin statiune, stau in camere si mananca seriale tv.

INDUSTRIE, NU

"In Baile Govora nu se face un cui. Nu se produce o papiota de ata. Nimic. Nici un fel de industrie. Cei 3.500 de locuitori ai orasului traiesc din turism, care si asta abia se taraste"

RECLAMA

"Am imprumutat 3.000 de euro din banca, am facut pe banii mei o caseta video de prezentare a statiunii si am fost cu ea la Paris"

INVESTITII RATATE

"Caseta pe care am prezentat-o in Franta a atras un mare investitor strain, grupul italo-israelian Di Veroli-Siani, care a vrut sa construiasca aici un hotel de 5 stele" - Mihai Mateescu, primar (Partidul Alianta Socialista)

BA DA!

"Eu am o fabrica de flanse, care lucreaza numai pentru export. Asta nu-i industrie? Primarul se tine de scaun pentru un salariu mai mare decat cel de invatator. Eu am banii mei"

ELECTORAL

"De unde are, domnule, primarul 3.000 de euro sa-i dea inapoi? E adevarat, a imprumutat bani din banca, dar pentru campania electorala. Cand a fost el in Franta? In doua luni de mandat n-a stat o saptamana la primarie. Iar strainii nu aveau bani de investitii" - Radu Dumitrescu, viceprimar (PNL)

GALERIE FOTO

CLASA MUNCITOARE NU MAI MERGE IN PARADIS - 10 august 2004

Cum a fost ruinata statiunea lui Bratianu

Turismul civilizat: incercari timide
×
Subiecte în articol: turism govora baile baile govora