x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ioan Vlad, Stanford SUA: "La Stanford, americanii sunt minoritari"

Ioan Vlad, Stanford SUA: "La Stanford, americanii sunt minoritari"

11 Iun 2004   •   00:00

Dupa ce ajung in SUA, oamenii, vreme de vreo doi ani, au o reactie de "supravietuire" si muncesc din greu, trag cat de tare pot.

Perioada de dor maxim de casa e de obicei la sase luni de la sosirea aici, dar dupa aceea se diminueaza. "Bastinasii" te primesc bine, nu ai nici o problema, nu esti discriminat, nu ti se fac faze urate, ba dimpotriva, lumea te ajuta, pentru ca toti stiu cum a fost. La noi, in Departamentul de Geofizica, 60% din masteranzi si doctoranzi sunt straini. Daca mai adaugam la asta pe cei care sunt a doua generatie in SUA, dar inca stiu de acasa limba natala, in stiinte si inginerie, la nivel de master si doctorat, americanii "pursange" sunt in minoritate clara.

O NECUNOSCUTA. Pentru straini, Romania e una din multele tari cu nume greu de tinut minte din spatiul ex-sovietic. Stiu de gimnastica, de Dracula si uneori si de Ceausescu. Nu au opinii preconcepute, nici pozitive, nici negative fata de noi. Romanii sunt una din multele "legume" din "ciorba" de pe aici, alte natii sunt mult mai vizibile, de obicei proportional cu numarul studentilor. 50 de romani in 20.000 de studenti, plus angajati, cat are Stanfordul e putin. Nu mi s-a parut ca au auzit de "scoala romaneasca".

SANSA. Practic orice absolvent de specializare tehnico-stiintifica cu note bune, cunostinte de limba si un pic de activitati extracuriculare si de cercetare poate fi sigur de admitere. Practic, toti ajung in Statele Unite avand o oferta scrisa de suport financiar in mana inainte de a se urca in avion. La absolvirea studiilor, toti vor avea in mana o oferta scrisa pentru un loc de munca. In schimb, e infinit mai rar ca o companie romaneasca sa faca recrutari in randul absolventilor in strainatate. Acum, pentru a gasi serviciu in Romania trebuie sa te intorci in tara fara nici o garantie, dar ce absolvent va face asta cand de cealalta parte are garantia unui loc de munca? Am vorbit cu multa lume: foarte putini sunt dispusi sa lase o oportunitate sigura in State in schimbul uneia care imbina doua randuri de nesigurante - si cea a gasirii unei slujbe convenabile in Romania, si cea a evolutiei Romaniei.

CAZURI. Solutia consta in dezvoltarea din partea companiilor romanesti si multinationale interesate intr-un proces de recrutare, in care fazele initiale au loc prin mijloace de comunicare la distanta, si doar in ultima faza candidatul se deplaseaza in Romania pentru interviu.

Numarul mic de cadre didactice de origine romana reflecta faptul ca romanii au inceput sa vina in numar mai mare de abia la cativa ani dupa 1989 si ca dureaza ceva pana ajungi din student profesor. Cresterea economica ce va aparea in Romania in anii de dinainte si dupa aderarea la Uniunea Europeana ma face foarte interesat de oportunitatile din tara. Exista persoane cu experienta mediului american, cu o istorie de succes profesional, cu putere de munca si adaptare, care sunt interesate sa avanseze catre reusita impreuna cu o companie romaneasca dinamica.

×