Zambetul mai mult trist si descurajat, decat senin si optimist, cu care surorile cehoviene isi promit intalnirea cu marele oras, sta si pe fata vizitatorilor prezidentiali romani, odata intrati in periculoasa gradina de salati a ursului.
Perioada postdecembrista in relatiile ruso-romane are aceeasi detenta trist-legica din caderea (auto)inscenata a lui Ceausescu, intr-un parc de langa Moscova sau in Piata Palatului din Bucuresti. Ion Iliescu este mult prea constrans de dublul sau sovietic, in perceptia publica, pentru a se grabi sa caute originalul rus dupa 1991.
In 1996, cand, dupa ani de intreruperi si angoase, Evgheni Primakov, ministru de Externe, vine la Bucuresti pentru parafarea noului tratat, Ion Iliescu, speriat de opozitie si de jocul de lumini si umbre al propriului trecut, renunta. Primakov se enerveaza si tranteste usa. Mai incet ca Visinski, la Palat, in 1945, dar in acelasi sens in care, bunaoara, Putin s-a suparat grozav pe Voronin, trantind usa in nas Moldovei, dupa respingerea planului de federalizare Kosak. De meditat, pornind de la aceste exemple, la randurile pe care ministrul de Externe Gorchakov le scria lui N. Giers, la Sankt-Petersburg, la cativa ani de la Unirea lui Cuza: Aceste principate danubiene au fost in toate epocile istorice, cu rezultate deplorabile, o piatra de incercare pentru integritatea functionarilor nostri.
S-a observat ca Traian Basescu vine la Moscova inconjurat de o aura de mister. Daca presedintii est-europeni cauta si dobandesc legitimitate la Washington, asa cum sustin analistii rusi, impresia este ca liderul roman se grabeste sa vina la Moscova pentru autentificarea unui mandat anglo-american. Adevarul este ca doar in relatia cu Rusia axa Washington - Londra - Bucuresti are un sens. Puntea invocata de un presedinte american liric, iluminat de culorile curcubeului intre bastinasii tranzitiei intarziate, si care gaseste de-abia acum al doilea picior la Moscova.
Citește pe Antena3.ro
Acum, Traian Basescu, cu aplombul deja cunoscut, culege doar roadele pregatite de altii. Va trebui totusi sa se fereasca de marul otravit.
Ar fi pentru prima oara, in aproape 300 de ani de coexistenta regionala ruso-romana, cand datele ideologice si geo-politice prezentate de cele doua tari devin atat de incompatible, incat relatiile dintre ele sunt, in sfarsit, libere si in cunostinta de cauza. Singura posibila nedumerire: In ce masura incalzirea relatiilor cu marele vecin de la rasarit nu este, de fapt, o noua forma de constrangere, de aceasta data a Occidentului? Sa fie adevarat ca in mai 2002, la summit-ul Nato-Rusia, de la Roma, celebra foaie mazgalita de Churchill la Moscova, in octombrie 1944, unde Romania intra cu 90% in sfera sovietica si 10% in cea occidentala, sa fi fost rectificata, in favoarea politica a Vestului si in beneficiul economic al Moscovei? Fireste, teoriile conspiratiei sunt penibile doar pana la declasificarea tratatelor.