x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Lacrima si poezie in cantecele lui Mandy

Lacrima si poezie in cantecele lui Mandy

25 Oct 2004   •   00:00

SLAGARELE ROMANILOR - GREU SE MAI FAC OAMENII OAMENI
Cantecele mele sunt precum copiii mei, marturiseste compozitorul Alexandru Mandy de pe patul Caminului de batrani Jimbolia, unde l-a tintuit varsta de 90 de ani.
IOANA MOLDOVEANU

Compozitorul are intr-o caseta poze cu interpretii sai
Sunt cateva cantece pe care, cand le aud, si azi ma impresioneaza, pe mine, cel care le-am facut. Pasiunea vietii mele este Ă«Tripticul lui BrancusiĂ», spune compozitorul si povesteste cum, atunci cand era in anul I la Facultatea de Farmacie, l-a impresionat pe V. Paleologu, un domn inalt, cu barba mare, cu talentul sau poetic. Drept rasplata, acesta l-a dus la Targu-Jiu sa vada operele lui Brancusi. M-au coplesit. Brancusi nu sculpta lucruri pe care sa le poti intelege, ci doar sensul lor. Prin asta iti crea niste sentimente grozave.

GEO BOGZA. Poetul Geo Bogza i-a povestit odata compozitorului despre un tanar sarac care a intrat primul la facultate, spre surprinderea tatalui sau ce il cauta in coada listei. Mandy a compus cantecul Tu, om adevarat (1977). Tot dupa o intamplare povestita de poet, intr-un ziar, Mandy a compus melodia Pestisorul argintiu (1973). El i-a cerut insa voie lui Bogza, sa se foloseasca de ideile lui. Imi tremurau picioarele in asteptarea unui raspuns. Ii trimisesem si notele, si textul. M-a sunat, mi-a zis ca eu nu m-am inspirat din scrierile si povestirile lui. Mi-a zis ca ne asemanam, ca Dumnezeu ne-a dat amandurora acelasi har: sa punem ideile in functiune.

MARIA TANASE. Mandy a avut o mare pasiune pentru Maria Tanase. Spune ca nu s-a mai ridicat nimeni la nivelul ei. Cumplita a fost lovitura noastra cand s-a prapadit la o varsta la care nu trebuia. Avea ochi care te fermecau. Mandy a compus atunci un cantec care spunea: Glasul tau ca suierul coasei prin iarba,/ Dulce ca vinul ce n-a prins sa fiarba,/ Moale ca basmul soptit langa vatra,/ Cald si salbatic ca sanul de fata.

MIHAELA MIHAI. Compozitorul nu a scris niciodata la comanda, cu o singura exceptie: Mihaela Mihai, care l-a rugat intr-o zi sa-i faca o melodie prin care ea sa le poata spune oamenilor de ce canta. Asa a iesit Sub un petic de cer. Aceleiasi cantarete i-a dat Mandy melodia Tudore, pe care Mihaela a cantat-o dumnezeieste. Mandy si-a imaginat cum poate o romanca sa iubeasca la nebunie un barbat. Numele barbatului este Tudor pentru ca in Ă«tuĂ» si Ă«dorĂ» se cuprinde toata dragostea patimasa pe care femeia o are pentru cel pe care-l asteapta.

VANTUL. Mandy se indrepta spre Vama Veche cu sotia si un grup de prieteni cand s-a pornit un vant extraordinar, care ducea copacii la pamant. Pe multi vantul i-a intors din drum. Pe compozitor insa l-a impresionat foarte puternic si, drept urmare, i-a facut o melodie. Cantecul Vantul, interpretat de Sergiu Cioiu, a luat premiul Litoralului la Festivalul de la Mamaia in 1966. Mandy isi aduce aminte ca scriitorul Aurel Baranga l-a chemat atunci in culise, sa-l sarute, pentru elementele noi pe care le aducea, prin aceasta melodie, muzicii usoare romanesti.

AURELIAN ANDREESCU. Aurelian Andreescu i se adresa lui Mandy cu maestre, desi compozitorului nu-i placea, spune ca doar Bach si Mozart au fost maestri. Aurica, scumpul meu prieten, a venit la mine intr-o zi si m-a rugat sa-i scriu un cantec Ă«de corasonĂ», adica, in spaniola, Ă«de inimaĂ». Iar Mandy a scris melodia Cand vei venii din nou la mine. Dupa premiera tv un alt compozitor l-a sunat pe Mandy sa-l intrebe cand a scris splendoarea asta de cantec pe care Aurelian a cantat-o ca un zeu?.

O FATA. Mandy povesteste ca statea odata pe plaja alaturi de sotia lui si priveau marea, cand un baiat a venit si i-a intrebat: Nu va suparati, n-ati vazut o fata?. Nici n-am mai stat sa ascult ce spunea. M-a impresionat atat de tare tremurul lui din glas, ca-si pierduse iubita! Mandy a compus atunci melodia N-ati vazut o fata?, pe care Cornel Constantiniu, imbracat in alb, precum un print, a cantat-o pe scena Festivalului de la Mamaia, in 1971 si a castigat Marele premiu de interpretare.

Ma inspir din tot ce ma inconjoara. Am privit in jurul meu si in mine, asta e esenta. Sunt o multime de lucruri banale, dar de cauti adanc, dai de lacrima si poezie - Alexandru Mandy, Compozitor

GREU SE MAI FAC OAMENII OAMENI

Mandy spune despre Cornel Constantiniu ca se imbraca precum un print
Greu! Greu sa se ridice in picioare Greu sa urce si sa coboare Sa deprinda primele litere Primul cuvant, primul gand Greu invata calea inteleapta Cum sa lege gandul de fapta Sa-si cunoasca singur greselile Cum sa o faca si cand Cum sa aprinda focul nadejdilor Ce-ncoltesc Cum sa stinga teama primejdiilor Ce-l pandesc Greu invata ce e juramantul Si cum sa-si pastreze cuvantul Greu se mai fac oamenii oameni Greu!

SLAGARELE ROMANILOR - SUMAR(Editie de colectie - 25 octombrie 2004)

SLAGARELE ROMANILOR - SUMAR(Editie de colectie - 25 octombrie 2004)

  • Vanzatoarea de placeri

  • Melodiile clasice ale muzicii usoare

  • Cantec de petrecere

  • Amor nemuritor

  • Jean Moscopol, trubadurul graseiat

  • Aviatorul romantic

  • Imn pentru Gagarin

  • Blestemat sa poarte povara succesului

  • Cantecul de aur al epocii de aur

  • Cantecul copiilor

  • Piesa din Liceenii este si acum un hit

  • Inspirata de muza Eutherpe

  • Fabrica de slagare

  • Lacrima si poezie in cantecele lui Mandy

  • Salcia refuzata

  • Privighetoarea

  • Copacul nu a fost comunist

  • Speranta cu cantec

    Sub cheia cenzurii
  • ×
    Subiecte în articol: mandy