x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Locuinta mea de vara

Locuinta mea de vara

19 Mai 2007   •   00:00

MISIUNEA CASA

"Locuinta mea de vara e la tara/ Acolo era sa mor/ De urat si de-ntristare/ Beat de soare si parlit ingrozitor..." Nu cred sa existe cineva care sa nu cunoasca aceste versuri. Macar si numai in directa legatura cu cantecul lui Mircea Baniciu. Nu neaparat numai la tara si nu neaparat numai la noi in tara, locuinta de vara, de vacanta, ramane pentru cei mai multi inca un vis; pentru ceilalti, o masura a eficientei si puterii, accesoriu obligatoriu al imaginii proprii. Chiar daca in mare masura o casa de vacanta este o locuinta temporara, ea trebuie sa fie celalalt "acasa", unde functia de odihna si relaxare devine cea mai importanta, iar cea de reprezentare aproape ca dispare.

Dar asta nu inseamna ca arhitectura fatadelor si relatiile spatiale interioare devin unele monotone si impersonale, ci dimpotriva ele se pot amplifica, indivizii ce o locuiesc fiind cei care vor personaliza spatiile in care isi vor desfasura activitatile de vacanta.

Spatiile generoase, alternanta spatiilor luminoase si a suprafetelor vitrate, conservarea mediului natural devin criterii de apreciere a calitatii arhitecturii unei locuinte de vacanta.

Este relevant de specificat importanta contextului in care constructia este implantata, daca se subordoneaza acestuia sau este in contrast cu imprejurarile.

In cazul casei de vacanta, constrangerile si/sau oportunitatile nu mai sunt cele ale unui tesut urban dens, ci cele ale unui alt sistem, poate la fel de complex, fie el intr-o zona rurala, la mare sau la munte.

Tendinte: clasic si tehnologic

Exista doua tendinte evidente in clasificarea acestor locuinte: clasic si tehnologic, eterna contradictie intre traditional si modern, cele doua extreme ale actului de creatie.

Uneori aceste case de vacanta pot fi unele experimentale, ecologice, in care energiile folosite sunt unele neconventionale, iar materialele de constructie si pentru finisaje nu mai sunt unele traditionale, ci devin sisteme complexe, materiale compozite.

Compozitia ansamblului final (curte + locuinta) este dependenta de zona si de relieful amplasamentului. Pentru o casa de vacanta la mare, spatiile de tranzitie, de protectie solara au o functie semnificativa si o proportie importanta in imaginea casei. Suprafetele vitrate vor fi atent amplasate pentru a se evita efectul de sera, materialele alese pentru finisajele interioare pot fi unele "reci" (gresie, piatra naturala, sticla, metal etc.), iar apa devine element esential compozitional si de confort fizic.

O casa de vacanta la munte, situata intr-o zona cu un relief special, in aparenta greu accesibil si "neospitalier" pentru amplasarea unei constructii, devine un proiect provocator datorita acestor constrangeri. Terenul in panta este cel care determina rezolvari functionale si relatii spatiale interioare pe verticala, neasteptate si armonioase.

Materialele de constructie vor fi alese in functie de imaginea pe care vrem sa o obtinem - o casa greoaie, "stabila", vizibil prezenta in peisaj sau o casa "usoara", discreta, integrata reliefului si vegetatiei sitului.

Utile - Vara, nu toate mirosurile sunt placute

Calitatea aerului pe care il respiram ne preocupa din ce in ce mai mult. Pe plan mai larg, folosirea limitata a produselor ce degaja vapori nocivi, alegerea unor detergenti biodegradabili sau trierea deseurilor, ne permit fiecaruia dintre noi sa participam la efortul general pentru crearea unui ambient sanatos.

Cea mai buna garantie a sanatatii unei locuinte este un bun sistem de ventilatie. Se poate aerisi 10 minute pe zi si se pot plasa in dulapuri sau pivnite absorbanti de umiditate pe baza de cristale de clorura de calciu: cristalele absorb umiditatea si se transforma in saramura care se arunca dupa umplerea vasului. Mirosurile neplacute pot fi eliminate folosind dezodorizanti naturali: hartie aromatica, de exemplu, care combate cu eficienta mirosurile de mancare sau de tutun si improspateaza aerul in dormitoarele bolnavilor; saculeti de lavanda pusi in dulapuri; portocalele intepate cu cuisoare, dezodorizante care gonesc moliile la cum e lemnul de cedru.

Folosirea zilnica a produselor mai putin nocive asigura protejarea mediului inconjurator. Pentru intretinerea locuintei exista produsi biodegradabili, detergenti fara clor sau fosfat, produse de curatat cu vapori, fara alt adaos. De asemenea, este bine sa se foloseasca produse "blande", cum ar fi adezivii animali sau vopselele solubile in apa, ale caror pete se sterg cu apa. Feriti-va insa de aerosoli, de produse pe baza de lindan sau de cele pe care scrie: "Pericol!", "A nu se inhala!" Veti proteja astfel mediul inconjurator, dar si... plamanii dumneavoastra.

Castigatorii concursului Misiunea Casa

Duminica 25 iulie, in cadrul emisiunii noastre de la Antena 1, a avut loc extragerea castigatorilor concursului "Misiunea ta e sa castigi", initiat de Misiunea Casa si sponsorizat de Henkel Bautechnik si Cesarom. Gazda emisiunii, actorul Adrian Vancica, a extras, din cele peste 5.000 de plicuri cu raspunsuri venite de la telespectatori, numele castigatoare.

Din comisia de validare a extragerii au facut parte Ibolya Beres - marketing manager Cesarom, Lavinia Ciurtin - product manager Henkel Bautechnik, Valeriu Ifrim - notar public si Oana Chiper - reprezentanta agentiei Babel Communications, care produce emisiunea Misiunea Casa.

Castigatorii concursului sunt: Cristian Mirela din Targoviste, Gulbenghian Simona din Bucuresti, Mogodan Catalin din Galati si Bengea Liliana din Bucuresti. Premiile, constand in materiale pentru amenajarea baii sau a bucatariei, vor fi trimise castigatorilor prin intermediul distribuitorilor locali ai celor doi sponsori.

Raspundem cititorilor

Dl Dorin Ghent ne intreaba: "Legat de subiectul "Alegere termopan" de pe forum, recomandarea dvs. a fost lemn stratificat, aluminiu, PVC - in aceasta ordine. Lemnul stratificat sa inteleg ca este cel confectionat prin presare de rumegus si resturi lemnoase si peste care vine aplicat din fabrica un furnir de diferite nuante? Va intreb aceasta deoarece am schimbat usile interioare la un apartament cu astfel de usi, arata foarte bine, relativ usor de montat si asamblat, dar au o mica problema: la lovire se face groapa si nu stiu cum se poate remedia! Pentru geamuri nu ar fi mai indicata solutia din lemn masiv tratat termic (uscat bine) si sticla termopan?".

Raspunsul specialistilor nostri:

Lemnul stratificat, din care se executa profilele necesare tamplariei, nu este fabricat din rumegus si resturi lemnoase, ci din lemn de esente tari, tras in baghete si lipite (prin presare) intre ele cu rasini speciale. Aceasta tehnologie face ca profilul final din care se confectioneaza tamplaria sa fie foarte stabil in timp (nu se curbeaza). Lemnul masiv, indiferent cat de uscat ar fi, nu prezinta aceeasi stabilitate.
×
Subiecte în articol: casa vacanta